31 stanovanj za mlade Izolane

Še pred koncem septembra je izolska občina objavila izhodišča, s katerimi namerava spremeniti odlok o ZN Livade I, ki obravnava območje med trgovskim centrom Hofer in Ulico Zvonimira Miloša. Tam nameravajo zgraditi nov neprofitni blok z 31 stanovanji in jih oddati v najem mladim izolskim družinam.

Nov neprofitni blok, še zadnji na tem     območju, bo zrasel na 
zelenici v ospredju  fotografije in vzdolž ceste.   Foto: Mirjana Cerin
Nov neprofitni blok, še zadnji na tem območju, bo zrasel na zelenici v ospredju fotografije in vzdolž ceste.  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > “Odlok je že predvideval neprofitno gradnjo, vendar je s Hoferjevo širitvijo prišlo do neskladja. Temu ustrezno zdaj občina prilagaja odlok, da bi se lahko lotila novega neprofitnega bloka,” pojasnjuje vodja urada za prostor in nepremičnine Marko Starman.

Največ stanovanj bo dvosobnih

Nov blok načrtujejo na zelenici za Hoferjem, v neposredni bližini že zgrajenih neprofitnih blokov. Od dveh potrebnih zemljišč je imela eno že v lasti, maja je od Dutb pridobila še drugo. Bližnje otroško-mladinsko igrišče Žogolandijo bodo prestavili za Hofer in na njegovem mestu uredili zelenico. Zakaj? “Da igrišče ne bi bilo z vseh strani obdano z bloki in bi na njem imeli občutek utesnjenosti. Tudi nov blok bo imel nad pritličjem štiri nadstropja,” odgovarja Starman.

Nakup za 78 evrov za kvadratni meter

Zemljišče za Hoferjem je občina kupila maja, ko je od Dutb kupila tudi štiri parcele na območju Arga (za ureditev muzeja ribiške industrije), oba nakupa je v proračun vnesla s prvim rebalansom. Zanimivo pa je, da je za štiri stavbna zemljišča, skupaj velika 3597 kvadratnih metrov, Dutb plačala le 20.400 evrov oziroma manj kot šest evrov za kvadratni meter. Za 1279 kvadratnih metrov veliko parcelo na zelenici za Hoferjem pa je odštela 100.000 evrov ali 78 evrov za kvadratni meter.

V občinski upravi si želijo, da bi bila novogradnja kakovostna in energetsko učinkovita. Predvideli so od 44 do 65 kvadratnih metrov velika stanovanja, kar 13 naj bi bilo dvosobnih, deset trisobnih in osem dvoinpolsobnih. Graditelj pa naj bi bil Stanovanjski sklad RS. “Z njim se dogovarjamo, zgradil je tudi bližnje bloke, vendar odnosov še nismo formalizirali.”

Začetek gradnje čez eno leto

V uradu za prostor in nepremičnine se nadejajo, da bi občinski svet še letos ali v začetku prihodnjega leta opravil prvo branje spremenjenega odloka, sledila bo 30-dnevna javna razgrnitev. Če bodo odlok sprejeli spomladi prihodnje leto in kmalu zatem dobili gradbeno dovoljenje, bi lahko z gradnjo začeli prihodnjo jesen; blok bi bil nared ob koncu leta 2022.

Ne gre za spreminjanje ZN Livade - zahod

Spremembe ZN Livade I so bile v zraku že nekaj časa, vendar so nekateri napačno domnevali, da gre za spreminjanje ZN Livade-zahod, ki pokriva območje med TPC Livade in “Mišičevimi” bloki. Tudi tam so predvidena nova stanovanja, le da jih bo gradilo investicijsko podjetje Projekt 2020 (Borisa Leonidovicha Kopilevicha in Marjana Miliča) in prodajalo po tržni ceni. To podjetje je skoraj 1,7 hektara zemljišč kupilo na dražbi občine oktobra lani.

Za spremembe, ki jih predvidevajo, ne potrebujejo novega soglasja ministrstva za okolje in prostor, z direkcijo za vode pa se že dogovarjajo o ureditvi tako imenovane zelene strehe in zelenega parkirišča, s katerih voda tudi ob hujših nalivih ustrezno odteka. Ker so v igri le manjše dopolnitve, pričakujejo, da bo postopek pridobivanja mnenj in soglasij krajši kot običajno. Izhodišča za pripravo sprememb odloka pa je za občino pripravil IB studio iz Kampela. Kot odgovorna prostorska načrtovalka je navedena Manuela Varljen.


Najbolj brano