Virus je hekerjem pisan na kožo

Malokdo ve, da na internetu obstaja mala tržnica kriminalnih dejanj, znana kot “darknet” ali temni splet. Predvsem pošteni ljudje, ki za svoj obstoj trdo delajo, se zanj ne zanimajo. So pa o njem še kako podučeni tisti, ki si želijo na hiter način nelegalno zaslužiti, ali pa želijo zaradi nevoščljivosti, konkurence, morda “špijonaže” nekomu škodovati.

Že nezadovoljni zaposleni so lahko potencialna “spletna” grožnja za delodajalca. Na temnem spletu poiščejo cenik nekega Vladimirja iz Rusije ali Georga iz Združenih držav Amerike, ki na njem razkrivata, koliko denarja želita za posamezno spletno kriminalno dejanje. Najamejo ga za hekerski vdor.

Policisti so pri odkrivanju nevidnih in anonimnih goljufov iz tujine nemočni, saj znajo za sabo skriti vse sledi.

Direktorji ob takih vsebinah radi zamahnejo z roko, češ: “Pa saj to lahko vidimo le v filmih.” “Mi pa res nismo zanimivi za vdore.” “Saj mi sploh nimamo konkurence.” A se pošteno motijo. Spletni kriminalci so se v času epidemije novega koronavirusa še bolj izurili v strokovnjake za prepričevanje, osvajanje, skorajda popolno potvarjanje bančnih in poštnih sporočil in jo pošteno zagodli podjetjem in posameznikom, ki so med koronakrizo ob kopici svojega dela od doma brez pomislekov kliknili na sumljivo povezavo in ostali brez kupčka denarja. Stalno trkanje na vest o pametni uporabi spleta in samozaščiti ter preventivi zato zagotovo ni odveč. Policisti so namreč pri odkrivanju tovrstnih nevidnih in anonimnih goljufov iz tujine nemočni, saj znajo ti za sabo skriti vse sledi.

Da so spletni kriminalci vedno korak pred svojimi žrtvami, priča podatek o njihovi iznajdljivosti tudi na področju legalnih “poslov”. “Kraja” domene dobro obiskane spletne strani oziroma njen nakup takoj po prenehanju veljavnosti je ena od novejših oblik hitrega zaslužka. Lastnik spletne strani, ki ni pravočasno podaljšal veljavnosti svoje domene, mora za njeno “vrnitev” zato kar globoko seči v žep.

Inženirji informacijske varnosti imajo od letošnje pomladi še več dela kot običajno. Poleg tega, da nenehno spremljajo dogajanje na strežnikih in so pozorni predvsem na zaznane nepravilnosti, da čim prej preprečijo morebitno škodo, ki jo povzročajo hekerji, tudi nenehno opozarjajo zaposlene, naj nikar brezvestno ne klikajo kar vsega povprek po svetovnem spletu. To bi jih namreč lahko stalo premoženja.


Preberite še


Najbolj brano