Je občina Kanal prikrivala, da sta črpalki pokvarjeni?

Krajani Anhovega, Deskel in zaselkov, ki se z vodo oskrbujejo iz vodarne Močila, so več kot leto in pol pili vodo s pomožnega črpališča v reki Soči pod Salonitom. Črpalki v glavnem črpališču sta bili namreč pokvarjeni od februarja 2019 do pred nekaj dnevi, ko je popravilo zahteval NIJZ. Tako trdijo v Civilni iniciativi (CI) Danes in Društvu Eko Anhovo.

 Foto: Mitja Marussig
Foto: Mitja Marussig

LJUBLJANA, KANAL > Županja Kanala Tina Gerbec in odgovorni za vodarno so to, da sta črpalki v glavnem črpališču v pretočnem rovu hidroelektrarne Plave pokvarjeni, vedeli že vsaj maja 2019, trdijo predstavniki domačinov, ki zahtevajo neoporečno pitno vodo. Vseeno črpalk niso popravili vse do pred nekaj dnevi, ko je to od njih zahteval Nacionalni inštitut za varovanje zdravja (NIJZ).

“Občani se moramo soočiti z dejstvom, da ne županja Tina Gerbec niti podjetje Salinvest in posredno Salonit Anhovo ne bodo povedali za težave, ki bi lahko vplivale na naše zdravje, tudi če te težave trajajo več kot leto in pol,” ugotavlja predsednik CI Danes Miha Stegel.

Županja Tina Gerbec potrjuje, da se problema zavedajo že ves čas. “Vemo, da je vodarna Močila problematična, težave se niso začele leta 2019, marveč že prej. Vemo, da moramo vodarno obnoviti in se to tudi trudimo narediti. Vseh podrobnosti o delovanju vodarne pa osebno ne poznam in ne morem poznati,” je na kratko izjavila za Primorske novice.

Z dolgim pojasnilom, da podjetje skrbi za dobrobit okolja in prebivalcev ter krajanom zagotavlja kakovostno vodo, pa se je danes odzval Salonit Anhovo. “Vodarna uporablja dva vodna vira in sicer primarno iz rova hidroelektrarne Plave in sekundarno iz vodnjaka vodnega korita reke Soče. Slednji se nahaja v bližini mostu pri aktualni cementarni, kjer se vodo črpa na globini približno treh metrov. Oba vodna vira sta kvalitetna in funkcionalna ter se uporabljata glede na razpoložljivost in trenutno kvaliteto vode. Z dvema viroma se zagotavlja neprekinjeno vodooskrbo,” so med drugim zapisali.

Predstavniki civilnih iniciativ so novo ugotovitev, da naj bi krajani leto in pol pili izključno vodo iz Soče iz črpališča pri cementarni, opozorili danes na tiskovni konferenci v Ljubljani. Tam se jim je pridružil tudi okoljski aktivist Uroš Macerl iz Eko kroga. Napovedal je, da so v povezavi z anhovskim Salonitom odkrili še novo zgodbo, povezano z emisijami. Predstavili naj bi jo čez kakšen teden.


Najbolj brano