Na današnji seji tudi o sodnih postopkih občine

Na današnji seji bo občinski svet med drugim obravnaval predlog že drugega rebalansa letošnjega proračuna in osnutek strategije razvoja turizma v občini (2021-2025). Dobil bo tudi informacijo o sodnih postopkih občine.

Izolski župan Danilo Markočič Foto: Tomaž Primožič/FPA
Izolski župan Danilo Markočič Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > Letošnji proračun so z rebalansom spremenili že na izredni seji konec maja in tedaj predvideli za 134.784 več prihodkov ter 133.717 evrov več odhodkov.

Na tokratni redni seji pa naj bi predvidene prihodke zmanjšali za 59.030 evrov in predvidene odhodke za 73.316 evrov. V občinsko blagajno bi se do konca leta steklo 25,948.083 evrov in iz nje odteklo 26,873.315 evrov, nastalo bi 925.232 evrov primanjkljaja - za 14.286 evrov manj, kot so snovali ob prvem rebalansu.

Bo župan razpustil koalicijo?

Zaradi afer, v katerih se je v zadnjem času znašel župan Danilo Markočič in ki lahko ogrozijo razvoj občine, Markočiču v opozicijskih listah Izolani in Izola prihodnosti ter stranki Levica predlagajo, naj razpusti koalicijo. “Tako bomo v vse občinske projekte vključeni že od začetka. Dodali jim bomo novo relevantnost in transparentnost in vam, župan, omogočili, da bomo velike projekte skupaj pripeljali do cilja. Sami pa bomo dobili priložnost, da lastne zamisli skupaj razdelamo v dobre predloge, ki jih bomo, prav tako skupaj, prenesli v proračun in izpeljali.” Pravijo še, da se jim je Markočič že odzval in da jim ponuja Partnerstvo za razvoj Izole do konca mandata, o čemer se bodo dogovorili v ponedeljek.

Kmalu prezračevanje rokometne dvorane

Kot v gradivu za sejo utemeljujejo v službi za finance in računovodstvo s Petrom Zovkom na čelu, botrujejo vnovičnemu spreminjanju proračuna številne spremembe in potrebne prerazporeditve. Občina se bo še letos lotila optimizacije prezračevalnega sistema v športni dvorani v Kraški ulici, vgradili bodo plinske toplotne črpalke za gretje in hlajenje, za kar mora predvideti 313.845 evrov. 105.514 evrov jo stane obnova fasade na neprofitnem bloku na Južni cesti 20, za zamenjavo umetne trave na pomožnih nogometnih igriščih pa mora zagotoviti le 50.024 evrov, saj bo preostalih 158.962 evrov dobila od ministrstva za gospodarski razvoj.

Za dvigalo v Manziolijevi palači

V zadnjem trimesečju bo šlo za obvezno zdravstveno zavarovanje občanov 43.500 evrov, ker še ni sprejet zakon o finančni razbremenitvi občin. 36.000 evrov dodatnih stroškov naj bi občina imela s čiščenjem javnih sanitarij med epidemijo korona virusa, 34.100 evrov pa bo vložila v ureditev dvigala v Manziolijevi palači, vrednega skoraj 97.000 evrov. V občinski upravi omenjajo še dodatne stroške z vzdrževanjem kanalizacije ter občinskih stanovanj in poslovnih prostorov; neurje ob koncu avgusta je poškodovalo podmorski izpust, na občinskih nepremičninah se je “nepredvideno povečal obseg dela”.

Sodne postopke bodo na seji pojasnili Monika Mavsar, Bogomir Horvat in Aleksij Mužina - odvetniki, ki jih občina najema kljub službi za pravne zadeve.


Najbolj brano