Po 15 letih so mladi dobili center na Markovcu

V nekdanjem zaklonišču na Markovcu je zaživel nov četrtni mladinski center. V dobršni meri so ga sooblikovali mladi, ki so tako dobili prostor, v katerem bodo lahko ustvarjalno preživljali svoj prosti čas.

V preurejenem zaklonišču se bo lahko mladi učili, se udeležili 
raznih predavanj in delavnic ali pa se  samo družili. Foto: Zdravko Primožič/FPA
V preurejenem zaklonišču se bo lahko mladi učili, se udeležili raznih predavanj in delavnic ali pa se samo družili. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Župan Aleš Bržan je na današnji otvoritvi spomnil, da si je že mladinski svet koprske občine leta 2005 prizadeval za ureditev mladinskega centra na Markovcu. “Takrat smo bili sicer neuspešni, a zdaj so mladi vendarle dobili prepotreben prostor za druženje,” je zadovoljen.

Direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper Mojca Vojska in koprski župan Aleš Bržan (foto: Zdravko Primožič/FPA)

Jutri od 13. ure dalje bo v četrtnem mladinskem centru na Markovcu dan odprtih vrat.

Mladim bo na voljo v popoldanskih urah

Četrtni mladinski center na Markovcu so odprli pet let po odprtju Centra mladih Koper v središču mesta. Direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper Mojca Vojska napoveduje, da bo nov center dijakom oziroma mladostnikom med 15. in 29. letom na voljo v popoldanskih urah, od ponedeljka do petka med 13. in 20. uro.

“To je odprt prostor, ki ponuja možnost neformalnega druženja, dve glasbeni vadnici in predavalnico. Organizirane dejavnosti bodo sicer opredelili mladi sami s svojimi idejami in angažmajem. Tukaj se bodo lahko učili, se udeležili raznih predavanj in delavnic ali pa se preprosto samo družili. V centru bomo, prav tako kot v matični enoti CMK, nudili mentorstvo mladim pri razvoju idej in dejavnem preživljanju prostega časa,” pojasnjuje Vojska.

124.000 evrov je stala preureditev zaklonišča na Markovcu

V dveh glasbenih vadnicah imajo mladi na voljo bobne, ojačevalce in manjše ozvočenje. (foto: Zdravko Primožič/FPA)

Poslikave odražajo virtualni svet

Notranjo podobo zaklonišča so ustvarili prostovoljci in mladi umetniki, ki so poslikali stene. Polona Drašler in Eva Bevec pravita, da so se glede na prostor in skupek idej naposled odločili, da se bodo slikarije nanašale na virtualni svet, kot da bi opazovali digitalni zaslon in vse, kar se na njem prikazuje.

“Ta svet nas nenazadnje obkroža na vsakem koraku. Poslikave so deloma moderne, deloma pa narejene v 'old school' slogu z različico operacijskega sistema windows 95. Pri izdelavi poslikav je sodelovalo 13 umetnikov in sedem prostovoljcev, nekaj tudi iz tujine. Delali smo dober mesec in pol,” pravi Drašlerjeva. Nekaj opreme in pohištva so dobili v dar, nekaj so ga kupili. V dveh glasbenih vadnicah imajo mladi na voljo bobne, ojačevalce, manjše ozvočenje, v predavalnici pa tudi platno za pripravo potopisnih večerov in predavanj.

Koprski župan Aleš Bržan in dijakinja Lia Lović sta se pomerila v kalčetu. (foto: Zdravko Primožič/FPA)

Mark Djuraševič in Lia Lović zadovoljni ugotavljata, da bo prostor mladim nudil številne možnosti za kakovostno preživljanje prostega časa. “Dejavnosti so raznolike, a največ časa bom verjetno preživela v glasbeni vadnici,” pravi Lovićeva.

V prihodnje mobilni mladinski center

V občini si v prihodnje želijo vzpostaviti tudi mobilni mladinski center, ki bi med tednom v popoldanskem času potoval po podeželju, da bi se čim več mladih v zaledju, ki morda nimajo prevoza ali dostopa do centra, udeležilo različnih programov in jih tudi sooblikovalo. Sicer pa načrtujejo še, da bi mladi svoj prostor za druženje dobili tudi v bližini bodočega skejt parka na Bonifiki.

Koprska občina je za ureditev približno 200 kvadratnih metrov prostorov v zaklonišču pod parkiriščem na Markovcu zagotovila 124.000 evrov. Delavci podjetja IGC Projekt so med drugim namestili montažne predelne stene, opravili pleskarska dela, v delu prostorov položili laminat, uredili nove sanitarije s fekalnim in vodovodnim priključkom ter vzpostavili varno električno omrežje.


Najbolj brano