Rešilec srčnosti

Država je skupaj z ministrstvom za zdravstvo in zavodom za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) končno prepoznala potrebo po nujni medicinski pomoči v oddaljenem in turistično obleganem Bovcu oziroma Bovškem. Za začetek bo zavod odvezal mošnjiček zgolj za poletno trimesečno stacioniranje reševalnega vozila v Bovcu in še za zdravstvenika in zdravstvenega tehnika. Posoško zdravstvo in Občina Bovec si bodo še naprej prizadevali za prisotnost ekipe prek celega leta.

Minister za zdravstvo Tomaž Gantar je posoškemu zdravstvu danes obljubil dodatni program, lahko bi rekli, da ga je odobril. Prepričalo je več okoliščin - obsežen teren, turistična obleganost in izjemna srčnost Občine Bovec in ZD Tolmin.

Državo so prepričali obsežen teren, turistična obleganost in izjemna srčnost Občine Bovec in ZD Tolmin.

Bovec, še bolj pa Trenta, sta preveč oddaljeni od najbližje nujne medicinske pomoči v Tolminu in še bolj od šempetrske bolnišnice, da ne govorimo o Ljubljani. Teren je razsežen in gorat, poleti je preplavljen s turisti. Outdoor športi in hribolazanje povzročajo nesreče. Na takojšnjo pomoč hitita bovška zdravnika, ki morata zapustiti ambulanto. Rešilec brzi iz Tolmina proti Bovcu, kar traja vsaj pol ure. Še kako pomemben argument je velika zagnanost in vztrajnost Občine Bovec in vodstva ZD Tolmin, da bi bila pomoč domačinom in obiskovalcem čim hitrejša. Občina Bovec je na razpisu pridobila 55.000 evrov nepovratnega denarja za reanimacijsko reševalno vozilo, ZD je dodal dobrih 80.000 evrov in z vsemi silami in dodatnimi pozivi z razpisom iskal kader. Poleg tega so se samoorganizirali in letošnjo pomlad in poletje rešilca v Bovcu že nastanili pri gasilskem domu. Kadrovsko so se sproti organizirali.

Država dodatno obljublja še vzpostavitev poletne turistične ambulante in triažnega satelitskega centra.

Prebivalci na Bovškem zaradi oddaljenosti z ostalimi državljani niso enakopravni pri zagotavljanju dostopnosti do zdravstva. Z ekipo nujne medicinske pomoči bo država to nesorazmerje ublažila.

Srčnost zdravstva je prispevala tudi k temu, da pacienti v Posočju v času novega korona virusa niso izpostavljeni nevzdržnemu čakanju. Domačinom gre zahvala, da korona virusa v Posočju ni. Trkamo na les, da tako ostane.


Preberite še


Najbolj brano