Popovičeva in Hojsova parcela že pod drobnogledom KPK

Parcele v Kolombanu, ki jih je koprska občina pred tremi leti prodajala na javni dražbi, so kasneje končale v rokah četverice znanih javnih osebnosti. Med njimi je tudi žena nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča, Eva, kar vzbuja sume o transparentnosti posla. To je opazila tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki je že uvedla postopek predhodnega preizkusa.

Parcele na Kolombanu imajo lep razgled na precejšen del slovenskega morja.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Parcele na Kolombanu imajo lep razgled na precejšen del slovenskega morja.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > “Glede na očitke, izpostavljene v medijih, v povezavi z nakupom parcel na Kolombanu smo na komisiji uvedli postopek predhodnega preizkusa, v okviru katerega bomo preverili obstoj korupcijskih tveganj in morebitnih kršitev Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ter se nato odločili o (ne)uvedbi nadaljnjega postopka,” so nam včeraj odgovorili iz KPK. Predvsem se zastavlja vprašanje, ali je bilo pri tem nepremičninskem poslu oškodovano tudi občinsko premoženje, saj marsikdo, med njimi tudi v tedniku Mladina, ki je razkril zgodbo, pravi, da so kupci poceni prišli do elitnih parcel s pogledom na morje.

Popovič zanika oškodovanje

Vpleteni takšne namige kategorično zanikajo. “Nobenega oškodovanja ni bilo. MO Koper še nikoli ni dražje prodala zemljišč na tistem hribu. Te parcele smo prodajali že nekajkrat pred tem, a ni bilo nobenih interesentov, tudi na dražbi nihče ni dvigoval cene. Da bi se jaz s tem okoristil, je nebuloza. Če bi želel zaslužiti, potem bi kupil vse štiri parcele in naredil biznis,” je v svojem slogu za Primorske novice izjavil Boris Popovič. Leta 2017, ko je občina prodala omenjene parcele, je županoval koprski občini, zato mu marsikdo očita, da je šlo v tem primeru za dogovorjen posel, končni lastniki pa naj bi za parcele odšteli nižje cene od tržnih.

Del zemljišča, ki je v lasti Eve Popovič. (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Prodaja nekoč občinskih parcel je sicer potekala kot ponavadi. “Na javni dražbi 6. aprila 2017, objavljeni na ustaljen način, je MO Koper prodala štiri parcele v skupni izmeri 3.894 m² edinemu ponudniku, družbi Rjeckon d. o. o., po izklicni ceni 262.920 evrov, brez 22-odstotnega DDV,” so ob našem poizvedovanju zapisali v MO Koper. Družba Rjeckon je praktično neznana in ni velik igralec na nepremičninskem trgu, vodi pa jo Rus Marat Idrisov.

V MO Koper pravijo, da je vse potekalo po pravilih: “Parcele so bile prodane na javni dražbi, izhodiščno ceno pa je določil cenilec. Ker je to ceno od dražiteljev zahtevala sama občina, tega pravnega posla ne moremo izpodbijati. Bi pa se ustrezno odzvali v primeru, da bi bilo v morebitnem sodnem postopku ugotovljeno dogovarjanje oziroma pridobitev protipravne premoženjske koristi, ki je občini preprečilo doseganje maksimalne kupnine.”

Ruski posli Andjelkovića

Idrisov, ki mu je pri urejanju dokumentacije pomagal tudi odvetnik Franci Matoz, je prvotno želel zgraditi osem apartmajskih stanovanj, a so na občini to idejo zavrnili. Rus je bil razočaran in obupan, nakar je v igro vstopil Radivoj Andjelković, v čigar hiši je imel Idrisov registrirano podjetje. Zemljišče je razparceliral in julija 2019 po delih prodal. Andjelković je Koprčan, Popovičev sošolec iz osnovne šole in predvsem njegov uradni svetovalec.

“Radivoj Andjelković je v obdobju od 2016 do konca leta 2018 za MO Koper opravljal različne svetovalne storitve in druge aktivnosti, vezane na prostorske, okoljske, naravovarstvene, ekološke, trajnostno razvojne in infrastrukturne projekte kot tudi svetovanje pri načrtovanju občinskih projektov, sofinanciranih iz naslova nepovratnih evropskih sredstev. Za svoje storitve je od MO Koper prejel skupaj 59.940,00 evrov,” so pojasnili v občinski službi za stike z javnostmi.

Andjelković je po povsem prijateljski liniji nato dobil še tri kupce: ob Evi Popovič še zdravnika Tadeja Petra Dovšaka in kasnejšega ministra Aleša Hojsa, najmanjšo parcelo pa je zadržal za svojega sina Petra Kovača. Pri tej drugi prodaji se postavljata predvsem dve vprašanji: zakaj Rjeckon ni prodajal vsake parcele posebej, saj bi najbrž iztržil višje cene in ali so končni kupci na podlagi internih informacij vedeli, da bo v naslednjem obdobju občina tam gradila komunalno infrastrukturo, morebitni konkurenti pa s tem niso bili seznanjeni. MO Koper je namreč lani pridobila denar za izgradnjo komunalne infrastrukture iz evropskih skladov. Projekt se imenuje Čisto za Koper in Ankaran in bo pripeljal kanalizacijo tudi v Kolomban in Barižone. Dogovor o financiranju iz evropskih skladov pa so ministrstvo, MO Koper in še nekatere druge institucije sklenile že leta 2018.

Morali bodo doplačati, a dobiček bodo vseeno imeli

Ob tem na občini dodajajo, da bodo morebitni graditelji stavb na tistem območju morali še plačati komunalno ureditev in dostop do javne ceste. Ker so omenjene parcele nekoliko odmaknjene od glavnega kanalizacijskega voda, ki poteka ob slemenski cesti, bo urejanje komunalne infrastrukture tam prišlo na vrsto šele ob koncu projekta, leta 2022 ali 2023. Sicer so okoli omenjenih parcel že zazidane hiše, obiskovalec pa takoj dobi vtis, da gre za elitno in prvovrstno lokacijo.

Kljub temu je na omenjenih parcelah že zarisana trasa bodoče dostopne ceste. A so v občinskih službah zanikali, da bi na Kolombanu karkoli označevali, tako da so si količke najbrž postavili sami lastniki. Zemljišča so bila tudi očiščena, izjema je le parcela Eve Popovič.

“Ona se je odločila za nakup. Kdo bo tam živel, bomo še videli. Jaz zagotovo ne, morda kdo od otrok,” je še dodal Boris Popovič, ki tudi zanika, da bi prijateljeval z Alešem Hojsom: “Daleč od tega, čeprav se poznava. Pred leti je delal za Jožeta Anderliča, čigar podjetje, ki je imelo stavbno pravico na Muzejskem trgu v Kopru, a tam nikoli ni zgradilo poslovno-stanovanjskega objekta, je tožilo občino. Anderličevo podjetje je tožbo izgubilo.” Tudi Hojs, zdajšnji obrambni minister, je zanikal, da bi mu pri nakupu parcele pomagal Popovič.

Odprto ostaja tudi vprašanje, do kakšne koristi so prišli podjetni novi lastniki parcel z lepim razgledom na Koprski zaliv. Zanimanje za parcele na Kolombanu je veliko, a je cena odvisna od nešteto dejavnikov. Kupci plačane cene niso želeli razkriti, Rjeckon je zemljo kupil po 67,5 evra za kvadratni meter (brez DDV), po raziskovanju Mladine pa naj bi jo Hojs od njega kupil za 86 evrov za kvadratni meter. Sosednje parcele so se v preteklih letih prodajale tudi do 200 evrov na kvadratni meter, a je potrebno upoštevati, da bo četverica za svoja zemljišča morala plačati še komunalni prispevek. In prav ta razkorak med doseženo ceno in ceno, ki jo podobna zemljišča dosegajo na trgu, bo bistven kriterij pri presoji Komisije za preprečevanje korupcije, ali je šlo za kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.


Najbolj brano