Bovcu denar za reševalno vozilo

Po dolgoletnih prizadevanjih je Občina Bovec dosegla, da bo Zavod za zdravstveno zavarovanje namenil denar za prisotnost nujne medicinske pomoči oziroma reševalnega vozila v Bovcu. Za začetek so se dogovorili za tri mesece prihodnje poletje, če bo mogoče, naj bi bil rešilec od leta 2022 v Bovcu ves čas. V Bovcu je predvidena tudi turistična ambulanta.

Tomaž Gantar (drugi z leve) obljublja, da bo ZZZS plačal prisotnost reševalnega vozila in ekipe v Bovcu.  Foto: Neva Blazetič
Tomaž Gantar (drugi z leve) obljublja, da bo ZZZS plačal prisotnost reševalnega vozila in ekipe v Bovcu.  Foto: Neva Blazetič

BOVEC > Minister za zdravstvo Tomaž Gantar je na današnjem obisku v Posočju obljubil, da bo Zdravstveni dom Tolmin v prihodnjem letu za nemoteno delovanje vozila nujne medicinske pomoči v Bovcu prejel dodaten program in s tem denar. Obenem sta v Bovcu predvidena turistična ambulanta in triažni satelitski center.

Plačal bo ZZZS

Vodilni v Občini Bovec in ZD Tolmin ter bovška zdravnika so ministru podrobno predstavili problematiko dostopnosti do zdravstva na velikem območju, ki je dodatno obremenjeno še z množico turistov. “Rešitev obstaja, denar bo na osnovi aneksa prispeval Zavod za zdravstveno zavarovanje. Vozilo bo prihodnje leto v Bovcu tri poletne mesece, nato se bomo dogovarjali o tem, da bi bilo prisotno vse dni v letu. Zdravstveni dom in občina tesno sodelujeta, zdravniki imajo izjemen čut pripadnosti,” ugotavlja Gantar. Skupaj z vozilom bosta v Bovcu prisotna še zdravstvenik in zdravstveni tehnik reševalec, ki ju je ZD Tolmin spomladi iskal z razpisom. Kot zagotavlja vodja nujne medicinske pomoči Branko Modrijančič, kader bo. Vseskozi so odprti tudi razpisi za dodatne družinske zdravnike. Nekaj jih zaključuje specializacijo.

Tomaž Gantar, minister za zdravstvo

“Vozilo bo prihodnje leto v Bovcu tri poletne mesece, nato se bomo dogovarjali o tem, da bi bilo prisotno vse dni v letu.”

O tem, koliko denarja naj bi ZZZS namenila za dodatni program, niso povedali. Je pa direktor ZD Tolmin Gaudencio Lucas Triep bovškim svetnikom že marca dejal, da bi za stalno prisotnost vozila z ekipo potrebovali okoli 430.000 evrov.

“Naredili smo velik korak naprej”

Bovški župan Valter Mlekuž ni skrival veselja nad dogovorom: “Naredili smo velik korak naprej, vsekakor upam, da bo od leta 2022 vozilo v Bovcu prisotno ves čas. Naša prizadevanja so razumljiva, če vemo, da je občina Bovec četrta po velikosti v Sloveniji, število turistov poleti daleč prekaša število domačinov.” Poleg tega prevladuje turizem v naravi, v hribih in posledično prihaja do nesreč. Najbližje reševalno vozilo oziroma ekipa nujne medicinske pomoči pa je v 40 kilometrov oddaljenem Tolminu. Pot do šempetrske bolnišnice je še enkrat daljša. Pri hujših nesrečah prileti na pomoč helikopter.

430.000 evrov na leto naj bi potrebovali za stalno prisotnost

Vozilo so kupili konec lanskega leta

ZD Tolmin je reševalno vozilo kupil že proti koncu lanskega leta ob pomoči Občine Bovec, ki je na razpisu ministrstva za zdravje pridobila 55.000 evrov nepovratnega denarja za vozilo NRV tipa B, vredno 133.000 evrov. Ostalo je dodal ZD. Od aprila je že bilo stalno prisotno v Bovcu, prostor zanj so našli pri gasilskem domu. Vendar zavarovalnica te prisotnosti ni plačala.

Triep je z vodjo zdravstvene službe Markom Simnjanovskim in vodjo nujne medicinske pomoči Modrijančičem ministru Gantarju predstavil prizadevanja za dostopnost do zdravstva v času novega koronavirusa. “Konec februarja smo na vhodu v tolminski zdravstveni dom postavili medicinsko sestro, ki je usmerjala paciente. Le tako smo lahko obravnavali vse, ki so potrebovali pomoč.” Kljub prostorskim omejitvam in težavam s kadri zagotavljajo nemoteno zdravstveno varstvo. Gantar je po ogledu zdravstvenih stavb ugotavljal, da bodo nujne tudi naložbe, pri čemer pa bodo seveda sodelovale občine ustanoviteljice ZD Tolmin, torej Tolmin, Kobarid in Bovec. Nakazal je potrebo po spremembah v slovenskem zdravstvu nasploh in še večjem prizadevanju za pridobivanje zdravnikov in ostalega medicinskega osebja.


Komentar novinarja

Neva Blazetič

Rešilec srčnosti

Država je skupaj z ministrstvom za zdravstvo in zavodom za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) končno prepoznala potrebo po nujni medicinski pomoči v oddaljenem in turistično obleganem Bovcu oziroma Bovškem. Za začetek bo zavod odvezal mošnjiček zgolj za poletno trimesečno stacioniranje reševalnega vozila v Bovcu in še za zdravstvenika in zdravstvenega tehnika. Posoško zdravstvo in Občina Bovec si bodo še naprej prizadevali za prisotnost ekipe prek celega leta. Minister za zdravstvo Tomaž ...

Preberi več

Najbolj brano