Zdravstvo kot v času pradedov?

Še februarja bi tistega, ki bi napovedoval, da bo kmalu moral vsak, ki nujno potrebuje zdravniško pomoč, nanjo čakati več ur ali celo dni, proglasili za neumnega. Morda za zlonamerno hudobnega, ki skuša očrniti zdravstvene delavce in bi nalašč rad vznemirjal ljudi ter netil paniko.

A prav to se zdaj že več mesecev dogaja vse več ljudem po vsej državi, ki zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja nujno potrebujejo zdravnika. Že mesece ne moreš kar priti v čakalnico osebnega zdravnika zaradi nujne pomoči. Niti na urgenco bolnišnice ne moreš kar vstopiti. Najprej se moraš najaviti. Praviloma po telefonu in upati, da linija ne bo zasedena ali da bo sestra dvignila slušalko. To ponekod deluje, ker so uvedli dodatne linije in naročanje, drugod pa ne.

Veliko zdravnikov in bolnišnic je priporočila o varnosti še dodatno zaostrilo iz egoistične skrbi za lastno varnost in udobnost dela.

Veliko ambulant, a spet ne vse, zahteva najprej uradni izvid testa za covid-19. Zaradi varnosti morajo tudi že naročeni oboleli čakati pred vhodi, praviloma pod milim nebom. Niso pa nujni taki ekstremi, kakršne je uvedlo ogromno zdravstvenih timov v mnogih ambulantah in urgencah bolnišnic: najprej mora oboleli opraviti test za covid-19, čeprav res nujno potrebuje pomoč! Nato mora čakati več ur, celo več dni na izvid testa. Šele ko je ta negativen, ga zdravnik sprejme na pregled, začne zdraviti in pošlje še na dodatne preiskave.

Procedura je že za laično presojo nedopustna in škodi bolnemu, ki nujno potrebuje zdravljenje. Spominja na čas, ko je bilo zdravstvo zaostalo. Na vse to opozarjata tudi zdravniška zbornica, vse več zdravnikov in zdravstveni minister Gantar. Vsi poudarjajo, da lahko večurno in večdnevno čakanje pospeši napredovanje bolezni in zakrivi celo bolnikovo smrt. Ali in kako bi za primer smrti odgovarjali tisti zdravniki, ki terjajo najprej izvid testa, namesto da bi si oblekli zaščitno opremo in bolnega takoj oskrbeli, lahko le ugibamo. Zagotovo bi se izgovarjali na višjo silo, izredne razmere, lastno zaščito in še kaj.

Njim minister Gantar in cehovska zbornica sporočata, da tako ne smejo več delati. Bolne pozivata, naj se uradno pritožijo, če so kaj takega že doživeli. Veliko zdravnikov in bolnišnic je priporočila o varnosti nedopustno dodatno zaostrilo iz egoistične skrbi za lastno varnost in udobnost dela. Skrb zase je zanje pomembnejša od skrbi za bolne, ki pomoč nujno potrebujejo.


Preberite še


Najbolj brano