Za preživetje in za dostojnost gre

Iz tedna v teden pada rekord glede števila dnevno potrjenih na novo okuženih z novim koronavirusom. Tokrat je to v četrtek 192 odkritih okuženih ob 3645 testiranih. Kar najbrž ne bo dolgo najvišji rekord. Slovenija hkrati z vso Evropo postaja po stopnji okužb intenzivno rdeča. Bolj kot v pomladanski pandemiji. Virus se očitno krepi zaradi ohlajanja, še bolj zaradi, tako epidemiologi, pospešenega druženja in žuranja. Torej zaradi egoističnih navad ljudi ohranjati dosedanje družabne navade brez vseh omejitev in odrekanja.

Vse bolj osupljivo je, da je že skoraj vsakdo najboljši poznavalec tega novega virusa in zato nevarnosti večina ne dojema resno ali se ji celo posmehuje. Žalostno pa je, da zaradi krepitve strahu imeti okužene pred lastnim pragom in nosom, narašča nasprotovanje in zavračanje skrbeti zanje v posamezni ustanovi. K čemur pripomorejo stigma, šikaniranje, skrivanje, da si v karanteni.

Novi virus je vse bolj neobvladljiv in nujni so novi covid oddelki. Da bi okuženi preživeli, ko bodo potrebovali posteljo in zdravstveno oskrbo.

Zdravstveni delavci niso izjema ne glede takega obnašanja ne po obolevnosti zaradi okužbe. Vse pogosteje prihaja v zdravstvenih krogih do zavračanja možnosti ureditve prostorov za zdravljenje okuženih, ki zdravstveno oskrbo in opremo nujno potrebujejo, da bi preživeli. V tovrstnih dosedanjih bolnišnicah hitro zmanjkuje postelj zanje. Nasprotovanja v drugih so plod želje ohraniti status quo, ker je to udobneje. Ob tem se izgovarjajo, da obstaja poleg covida-19 še vrsta težkih in usodnih bolezni, ki jih je prav tako treba zdraviti in to želijo početi še naprej.

Kar je res. K sreči imamo raznovrstne specialiste, ki vse te bolezni znajo zdraviti in so že mnogim bolnikom rešili življenja. A zdaj, ko postaja novi virus vse bolj neobvladljiv, so nujni tudi posebni novi covid oddelki. Da bi okuženi preživeli, ko bodo nujno potrebovali posteljo, aparature in znanje ter ukrepanje zdravstvenih delavcev. Tudi v Šempetru in Izoli! Zato so neumestna nasprotovanja za vsako ceno. Celo neetična so, saj bi se morali prvi zavedati, kako pomembna je pravočasna pomoč obolelim pri tako neznani bolezni, za katero ni zdravila. Žal zaradi nje obolevajo in umirajo tudi zdravstveni delavci. Nekatere okužijo bolniki, drugi so se okužili na žurih, piknikih. Pričakovali pa bi, da bodo prav zdravstveni delavci v svojih dejanjih in odločitvah najbolj razumni.


Preberite še


Najbolj brano