Učenci se v ponedeljek vračajo v šolo

Trije razredi učencev osnovne šole iz Hrpelj, ki so včeraj ostali doma zaradi stika z učencem, ki je bil pozitiven na testu za novi koronavirus, se bodo v ponedeljek že vrnili v šolo. Minilo bo namreč deset dni, odkar so se z obolelim sošolcem zadnjič srečali. Za zdaj se okužba ni razširila.

Učenci treh razredov hrpeljske osnovne šole, ki so včeraj ostali 
doma, se bodo v ponedeljek že lahko vrnili v šolo.   Foto: Helena Race
Učenci treh razredov hrpeljske osnovne šole, ki so včeraj ostali doma, se bodo v ponedeljek že lahko vrnili v šolo.  Foto: Helena Race

HRPELJE > V osnovni šoli Dragomirja Benčiča Brkina Hrpelje so se s covidom-19 prvič srečali že prejšnji teden, ko je bila na testu pozitivna učiteljica. Epidemiologi takrat niso odredili nobenega posebnega ukrepa, saj so ocenili, da ni bila z nikomer v rizičnem stiku.

Doma ostali trije razredi in pet učiteljev

Nov primer okužbe, tokrat pri učencu, pa so zabeležili pred dvema dnevoma. “Učenec je zbolel že prejšnji petek in od takrat ga ni bilo v šoli. Nas je pa NIJZ v četrtek prosil za seznam in kontakte učencev, ki so bili v razredu in stiku z njim, ter učiteljev. Poklicali so vsakega posebej in na osnovi pogovorov vsakemu posamezno odredili, ali naj ostane v karanteni ali ne. Vseh podatkov o tem, koliko učencem je bila odrejena karantena, v šoli nimamo. Je pa bila odrejena petim učiteljem,” je pojasnil ravnatelj Sebastijan Mavrič. Tudi če karantena ni bila odrejena vsem sošolcem obolelega, je Mavrič sklenil, da bo najbolje, če doma ostanejo celotni razredi, ki so bili v stiku z obolelim. Včeraj so vzpostavili šolanje na daljavo s 70 učenci dveh sedmih in enega devetega razreda. V ponedeljek pa se bodo učenci že vrnili v šolo. “Ker so bili učenci zadnjič v stiku z obolelim že prejšnji petek, bo do ponedeljka že minilo deset dni karantene,” je pojasnil Mavrič. Je pa včeraj v hrpeljski šoli ostalo doma še 45 drugih učencev. “Starši so ugotavljali, da so se otroci družili še popoldne, pri športnih dejavnostih ali kje drugje in so sami presodili, da bodo otroke zadržali doma, kar je zelo odgovorno,” dodaja ravnatelj. Vse pa poziva, naj bodo strpni in naj ne obsojajo ter stigmatizirajo obolelih, saj lahko okužba doleti vsakogar. V občini Hrpelje-Kozina so trenutno trije aktivno okuženi.

70

učencev iz hrpeljske osnovne šole je ostalo doma, ker je tako odredil ravnatelj

45

učencev so doma zadržali starši

Poskočilo število okužb v Divači

Prvo okužbo s covidom-19 so v občini Divača zabeležili 14. septembra. Do včeraj je število okuženih poskočilo na devet. Po neuradnih informacijah naj bi bila večina povezanih z okužbami na Pivškem, kjer je trenutno 40 aktivnih okužb.


Najbolj brano