Kleti in dvorišča domačinov v Vipavski dolini polni vode in blata

Prebivalci naselij ob reki Vipavi in njenih pritokih, še bolj pa ob različnih kanalih in grapah, po katerih ob močnem dežju dere voda, so bili danes zopet na trnih. Znova se je pokazalo, da zaščite pred naraslimi vodotoki ni kaj dosti, pri čemer danes ni težav delala Vipava, ampak potoki.

Vas Potok pri Dornberku Foto: Ambrož Sardoč
Vas Potok pri Dornberku Foto: Ambrož Sardoč

VIPAVSKA DOLINA > Napovedi Arsa, da utegnejo danes poplavljati vodotoki v Vipavski dolini, so se zjutraj uresničile. Čez bregove se je denimo razlila voda iz potoka Lijak. Ponekod je voda že prodrla tudi v kleti stanovanjskih objektov.

Potok pri Dornberku (foto: Ambrož Sardoč)

Kot so napovedali na Agenciji RS za okolje, bodo čez dan Vipava in njeni pritoki še naraščali. Po zadnjih podatkih ARSO vodostaj reke Soče povsod pada, zato pa narašča vodostaj reke Vipave, ki povzroča največ preglavic. V Mirnu je okrog 13.30 gladina Vipave segala le še 30 centimetrov pod (šestmetrskim) robom, v Zaloščah pa je trenutno na približno 4 metrih in še narašča.

Tako je bilo v vasi Potok pri Dornberku, kjer ob vsakem večjem nalivu poplavlja bližnji potok, pri čemer se sprožajo tudi manjši zemeljski plazovi. Čeprav domačini na to opozarjajo že leta, so tudi ob tokratnem nalivu morali poprijeti za metle in lopate. Že najmanj tretjič v zadnjem desetletju je zalilo dvorišča in kleti vsaj petih hiš ob strugi potoka, med njimi tudi tisto v kateri biva družina Harej, ki smo jo danes obiskali.

Potok pri Dornberku (foto: Ambrož Sardoč)

Na Ajdovskem zalilo tako mesto kot vasi

Gasilci so imeli veliko dela predvsem v ajdovski občini. Na teren so se odpravili poklicni gasilci GRC Ajdovščina, aktivirali sta se Gasilski zvezi Občine Ajdovščina in Občine Vipava.

Po podatkih s spletne strani občine je voda zalila tako mesto kot vasi, vse do Brij, Batuj in Črnič. Najhuje je bilo v Selu, Črničah in Batujah, kjer je zalilo večino industrijskih hal, zato je poveljnik Civilne zaščite Občine Ajdovščina Igor Benko ukazal narediti prekop preko ceste in travnika, da je voda odtekla nazaj v strugo Vipave.

Ajdovščina (lokalne-ajdovscina.si)

Na Brjah je zalilo požiralnik, voda ogroža štalo z živino na kmetiji, iz Regijskega centra CZ Nova Gorica so tja napotili muljno črpalko z zmogljivostjo 15.000 litrov na minuto. Več je bilo tudi vdorov meteorne vode v kleti in hiše. Ceste so trenutno prevozne, razen v Batujah (zaradi prekopa), zalita pa je tudi makadamska pot od Uhanj proti Velikim Žabljam.

Voda je z več strani vdrla tudi v prostore Doma upokojencev Gradišče nad Prvačino, kjer ravno izvajajo energetsko sanacijo stavbe. Vodstvo zavoda je zato za danes in jutri odpovedalo vse obiske. Kot so pojasnili, naj svojci, ki so nameravali danes ali jutri priti na obisk, pokličejo zavod v ponedeljek, na telefonsko številko 05 330 69 10.

V občini Renče-Vogrsko plazovi in zalite kleti

Močno deževje povzroča težave tudi v občini Renče-Vogrsko, kjer je zalilo kleti in vsulo se je nekaj plazov. “Dobesedno vsi vodotoki so se razlivali, zelo visoko, nad povprečjem. Tako imamo kar precej težav, gasilci so bili ves dopoldan v akciji in prečrpavali vodo iz kleti, dobili smo pomoč tudi iz drugih gasilskih društev. Na terenu je več kot 50 ljudi,” stanje opisuje poveljnik občinske civilne zaščite Ivan Gregorič.

Voda je sicer že odtekla s cest, vendar je ostalo veliko gramoza in ceste so poškodovane, vsulo se je tudi nekaj plazov. “Najbolj prizadet je zaselek Oševljek, odneslo je kos ceste, voda je spodkopala parkiran avto in usul se je en plaz. V Renčah pa je poplavilo veliko kleti,” razlaga Gregorič. Kot pravi, zvečer v občini pričakujejo drugi val in če bo deževalo s tako intenzivnostjo kot dopoldan, bo spet hudo. “Dežurali bomo in pač naredili, kar se da.”

V Prvačini pod vodo nekaj vinogradov in sadovnjakov

Vipava se je v Prvačini popoldne ustalila, a se na številnih mestih preliva. Delno še ovira promet na odseku Prvačina-Dornberk. Sicer je pod vodo nekaj vinogradov in sadovnjakov.

Prvačina danes (foto: Igor Mušič)

Voda je prišla do zaselka Struga, kjer je cesta do dveh hiš pod vodo. Na srečo so graditelji hiše dovolj dvignili in so pod vodo le priključki s ceste na dvorišča. Na Gradišču so pri elektrarni odstranjevali še zadnje posledice nanosa Vipave in zalednih hudournikov na cesto. Na območju Renč je Vipava tik pod glavno cesto, zalila pa je lokalno cesto proti Bukovici, ki je zaprta.

Prvačina danes (foto: Igor Mušič)


Najbolj brano