Alternativne in komplementarne metode zdravljenja

Tudi v veterinarski medicini se vse pogosteje srečujemo z vprašanji lastnikov o smiselnosti uporabe zelo različnih tako imenovanih alternativnih metod zdravljenja, od zelišč, zdravilnih gob, preko bioenergije, radiostezije, homeopatije itd.

Za redke med njimi lahko najdemo podatke o njihovi učinkovitosti na osnovi objektivnih kliničnih raziskav. Pogosto so poročila skopa, njihovo verodostojnost pa izpodbija dejstvo, da le izjemoma poročajo o njihovi neuspešni uporabi. Verjetnost, da je posamezno zdravljenje stoodstotno učinkovito, je tako rekoč nična, še posebej pri boleznih, za katere vemo, da so posledica več različnih dejavnikov. Redke alternativne metode so kljub temu vsaj delno podprte z znanstvenimi raziskavami, ki veljajo za sodobno medicino. Z namenom izboljšanja učinkov konvencionalnega zdravljenja ali z namenom izboljšanja kakovosti življenja te metode uporabljamo sočasno in jih zato imenujemo komplementarne.

Vzrok za pogosto poseganje po različnih alternativnih metodah zdravljenja je najverjetneje posledica neverjetne ponudbe in žal številnih bolj ali manj zavajajočih laičnih nasvetov. Drugi pomemben razlog pa je tudi iskanje rešitev, ko sodobna veterinarska medicina nima odgovora na določena bolezenska stanja. Bolezen je kompleksen proces, ki je posledica vrste vzrokov in posledičnega odgovora posameznega organizma, zato je tudi proces zdravljenja kompleksen in prilagojen posameznemu pacientu.

Med najbolj proučevanimi metodami z nekaterimi dokazanimi pozitivnimi učinki na zdravje živali je akupunktura, ki se v veterinarski medicini uporablja predvsem kot podpora protibolečinskemu zdravljenju. Vse omenjene metode so nadgradnja sodobne veterinarske medicine.

Prav z zavedanjem, da je kakovost življenja najpomembnejši cilj vsakega zdravljenja, se pri celostnem pristopu vse pogosteje vključujejo komplementarne metode zdravljenja. Najpogosteje zato komplementarne metode zdravljenja predlagamo predvsem pri kroničnih, neozdravljivih obolenjih. Za ustrezen izbor moramo najprej poznati celovito zdravstveno stanje živali, hkrati pa tudi potencialne učinke in stranske učinke izbranega podpornega zdravljenja. Uporaba nekaterih metod brez medicinskega znanja je lahko za pacienta škodljiva, bodisi zato, ker je glede na bolezen izbrana napačno ali ker z odlašanjem z ustreznim konvencionalnim zdravljenjem lahko zamudimo začetno, še ozdravljivo fazo bolezni. Vedno se je torej smiselno posvetovati z veterinarjem o vseh možnostih zdravljenja in odkrito spregovoriti o pričakovanjih glede izida zdravljenja.

Kar nekaj alternativnih in komplementarnih metod zdravljenja ima zelo dolgo zgodovino in predstavljajo tradicionalne načine ljudskega zdravilstva. Uporaba zdravilnih zelišč je tudi pri nas prisotna že stoletja. Zelišča imajo večinoma zelo raznoliko sestavo, ki pogosto močno variira. Večino njihovih učinkov poznamo iz uporabe pri ljudeh. Pričakovani so podobni učinki tudi pri živalih, vendar pa pogosto niso znani odmerki, poleg tega pa so nekatere snovi lahko zanje tudi strupene. Danes se pri podpornem zdravljenju uporabljajo tudi številna prehranska dopolnila. Svetujemo, da se pred uporabo vedno posvetujete z veterinarjem ali preverite, če so bile opravljene klinične študije, ki so dokazale učinkovitost. Vse pogosteje se pri celotnem pristopu poslužujemo tudi sodobne fizioterapije, pa tudi različnih manualnih metod zdravljenja, med katere sodi tudi kiropraktika.

Med najbolj proučevanimi metodami z nekaterimi dokazanimi pozitivnimi učinki na zdravje živali je akupunktura, ki se v veterinarski medicini uporablja predvsem kot podpora protibolečinskemu zdravljenju. Vse omenjene metode so nadgradnja sodobne veterinarske medicine. Tudi med veterinarji v Sloveniji imamo doktorje veterinarske medicine, ki so svoje teoretično znanje, pridobljeno na nekaterih priznanih šolah v tujini, nadgradili z bogatimi praktičnimi izkušnjami.

Kadarkoli se srečate z bolj ali manj navdušujočimi poročanjih o učinkih katere od alternativnih metod zdravljenja, preverite njihov izvor in verodostojnost avtorja. Četudi verjamemo v čudežne ozdravitve, poskušajmo biti pri odločitve kar se da racionalni in ne nasedajmo potegavščinam, pri katerih je pogosto cilj izvabiti čim več denarja. V stiski je človek najbolj ranljiv in dovzeten za manipulacije.

Na srečo najverjetneje večina alternativnih metod vsaj ni pretirano škodljiva, če jih uporabljamo kot dopolnilno zdravljenje. Pri kroničnih pacientih je za uspeh ključno zaupanje in sodelovanje med lastnikom in veterinarjem, zato bodite odkriti. Prikrivanje uporabe določenih sredstev ali metod je lahko tudi zavajajoče za veterinarja, ki vašega ljubljenca spremlja in zdravi.


Najbolj brano