Janša v tvitu proti temu, da se druge sili v sprejem migrantov

Premier Janez Janša je danes na twitterju kritiziral tiste, ki druge silijo v sprejem nezakonitih migrantov, in jih pozval, naj najprej v svojo hišo sprejmejo "vsaj dva". Janša se je oglasil, potem ko je Evropska komisija v sredo predstavila reformo migracijske in azilne politike, ki predvideva obvezno solidarnost držav pri soočanju z migracijami.

Premier Janez Janša je danes na twitterju kritiziral tiste, ki druge 
silijo v sprejem nezakonitih migrantov, in jih pozval, naj najprej v 
svojo hišo sprejmejo "vsaj dva". Foto: STA
Premier Janez Janša je danes na twitterju kritiziral tiste, ki druge silijo v sprejem nezakonitih migrantov, in jih pozval, naj najprej v svojo hišo sprejmejo "vsaj dva". Foto: STA

LJUBLJANA > Evropska komisija je v sredo predlagala nov migracijski in azilni pakt, ki naj bi odpravil zastoj pri nujni reformi sistema. V Bruslju zatrjujejo, da spornih obveznih kvot za premeščanje iz leta 2015 ni več, a določena obveznost glede premeščanja ostaja.

Prožna, a obvezna solidarnost

Pakt namreč temelji na načelu prožne, a obvezne solidarnosti. Solidarnost bo obvezna v primeru resnih pritiskov na azilni sistem članice in v primeru izkrcanja prebežnikov, rešenih na morju. Članice bodo lahko pomagale pri premeščanju prebežnikov, vračanju nezakonitih migrantov ali z operativno podporo.

Že v sredo je govorec zunanjega ministrstva Aleksander Geržina izpostavil, da Slovenija zagovarja načelo prostovoljne solidarnosti, medtem ko komisija na žalost vztraja pri konceptu obvezne solidarnosti, ki pa je že doslej razdvajal države članice. Kot je napovedal, bo prav solidarnostni vidik ključna tema razprav v prihodnjih tednih in mesecih.

Janša: Pričakujem, da bo najprej sam v svojo veliko hišo ali vilo sprejel vsaj dva migranta

V kabinetu premierja in na pristojnem notranjem ministrstvu se v sredo niso odzvali, Janša pa je danes objavil tvit, ki ga je razumeti kot kritiko sredinega predloga, čeprav tega premier izrecno ne omenja. Napisal je namreč le, da "od vsakega, ki si bodisi doma ali v EU domišlja, da lahko druge sili v sprejem ilegalnih migrantov, pričakujem, da bo najprej sam v svojo veliko hišo ali vilo sprejel vsaj dva".

Dodal je še, da to pričakuje tudi od "voditeljice ... ki bi bila solidarna na vaš račun. Ob 15Kevrov/m, hiši in ukradeni vili." Obenem je poobjavil sredin tvit evropske poslanke in predsedujoče SD Tanje Fajon, v katerem se je ta odzvala na predlog Bruslja.

Fajonova je predlog ocenila kot korak v pravo smer, a obenem posvarila, da ne bo enostavno. Pričakuje namreč, da bo v pogajanjih, ki bodo zdaj sledila, najtrši oreh vprašanje solidarnosti in premeščanja oziroma vračanja ljudi.

"A le s pravo solidarnostjo med državami in do ljudi bomo izboljšali upravljanje z migracijami in okrepili zaupanje med državami," je med drugim zapisala. Države članice je pozvala, da morajo prevzeti odgovornost, in dodala še poziv slovenski vladi, da "mora biti Slovenija vsekakor del rešitve in ne problema".

Slovenija je po besedah Hojsa bila “zelo darežljiva”

Na twitterju se je nato na predlog migracijskega in azilnega pakta odzval tudi notranji minister Aleš Hojs. Komentiral je navedbe avstrijskega časnika Krone, ki je objavil tudi statistiko, koliko pozitivnih azilnih odločb je posamezna članica EU v letu 2019 izdala na milijon prebivalcev.

Slovenija jih je glede na to statistiko izdala 50 na milijon prebivalcev, pri čemer je bila po besedah Hojsa "zelo darežljiva" v primerjavi s Hrvaško, Češko, Madžarsko, Poljsko in Slovaško, ki so ugodile od pet do 15 prošnjam za azil na milijon prebivalcev. "Azilno (zakonodajo) in zakonodajo o tujcih zaostrujemo, zato so rešitve, ki jih je predstavila EU, še zelo daleč od želenega kompromisa," je zapisal Hojs.

Kot so sicer pojasnili na notranjem ministrstvu, sta noveli zakona o tujcih in zakona o mednarodni zaščiti v zaključni fazi medresorskega usklajevanja. Sprejem v državnem zboru pa se predvideva do konca leta, so sporočili.


Najbolj brano