V Pivki perutninarstvo za zdaj brez novih okužb

“Mislim, da nam je uspelo preprečiti nadaljnje širjenje okužb. Ta teden je slika bolj optimistična, novi okuženi se ne pojavljajo,” je povedal predsednik uprave Pivke perutninarstvo Janez Rebec. Z aktualnimi razmerami na Pivškem in Postojnskem se je danes seznanil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Prvi mož Pivke perutninarstvo Janez Rebec  ocenjuje, da so uspeli 
širjenje okužb zajeziti. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Prvi mož Pivke perutninarstvo Janez Rebec ocenjuje, da so uspeli širjenje okužb zajeziti. Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA, POSTOJNA > Janez Rebec je ocenil, da je bilo množično testiranje vseh zaposlenih konec prejšnjega tedna učinkovit ukrep, s katerim so odkrili tudi tiste zaposlene, ki niso imeli znakov okužbe, in tako preprečili širjenje virusa. Trenutno število okuženih tako ostaja 78, velika večina jih je iz oddelka pakirnice mesa. Skupaj z zaposlenimi v karanteni pa je z dela odsotnih skupaj 115 delavcev 115, zaradi česar je proizvodnja nekoliko okrnjena.

Dolgoročnejših posledic ne pričakujejo

Nekateri delavci so se po izteku karantene že začeli vračati na delo. “Do konca tedna računamo na normalizacijo procesov,” napoveduje Rebec in poudarja, da medtem tudi v proizvodnji pomagajo vsi razpoložljivi zaposleni, tudi iz režije. “Vsi smo stopili skupaj in sem kar optimističen. Dolgoročnejših posledic te razmere na naše poslovanje ne bi smele imeti.” Vse preventivne ukrepe so sicer še zaostrili in izvajanje dosledno nadzirajo. Od tega tedna ena oseba v podjetju skrbi samo zato, da se vsi držijo ukrepov, tudi med odmori in malico.

Ukrepe podaljšali do konca septembra

Pivški občinski štab civilne zaščite prejšnji teden sprejete preventivne ukrepe, kot so prepoved uporabe zaprtih športnih objektov in prepoved organizacije javnih prireditev v zaprtih prostorih, podaljšal še za teden dni do konca meseca. Včeraj je bilo v občini 37 aktivno okuženih, 127 oseb pa v karanteni. Še vedno je odprta dežurna številka za dostop do dežurnega zdravnika, na katerega se lahko obrnejo občani, ki ne morejo vzpostavili kontakt s svojim osebnim zdravnikom. Znova so vzpostavili tudi telefonsko številko za pomoč občanom, ki je namenjena vsem tistim, ki so v samoizolaciji ali karanteni in imajo zaradi tega težave z zagotavljanjem osnovnih pogojev za življenje. Uporabo zaprtih športnih objektov v lasti občine so prepovedali tudi v ilirskobistriški občini, kjer je bilo včeraj 29 aktivno okuženih. Tamkajšnji dom starejših občanov pa je zaprt za obiskovalce.

Rebec še pravi, da na srečo razmere za zdaj niso imele posebnega vpliva na prodajo, saj je meso varno. Sicer pa pričakuje, da bo živilska industrija bolj na udaru v drugem delu koronakrize, potem ko so se na evropskem tržišču pojavili veliki presežki živil. To niža cene, kar je še posebej vidno pri uvoženem mesu. Zato je pozval tudi trgovce, naj bodo dosledni pri deklariranju slovenskega porekla in naj domačim podjetjem, od katerih je odvisnih veliko delovnih mest, stojijo ob strani.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ocenil, da so ob izbruhu okužb tako podjetje kot občina Pivka in civilna zaščite “vrhunsko in hitro reagirali in na eni strani prišli do čiste slike, na drugi pa dosegli, da proizvodnja kljub vsemu teče naprej”. Vse delodajalce je pozval, naj ravnajo kar najbolj odgovorno, da bi obvladali tudi drugi val, saj bo le tako gospodarstvo lahko okrevalo. S sodelavci je predstavil tudi predvidene ukrepe za pomoč gospodarstvu.

V Excelzi ni pogorišče, temveč gradbišče

Na srečanju z vodstvom postojnske občine pa se je minister pogovarjal o gospodarskih razmerah v postojnski občini, kjer je najbolj na udaru turizem, ter občinskih projektih za črpanje evropskega denarja. Obiskal je tudi podjetniški inkubator in podjetje Excelza, ki ga je nedavno zajel močan požar. Napovedal je, da bodo na ministrstvu preučili vse možnosti, kako podjetju finančno pomagati.

V podjetju hitijo z obnovo hale, ki so jo gasilci še pravočasno rešili, da bi proizvodnja čim prej ponovno stekla. Nato bodo dograjevali tudi skladišča, ki so povsem pogorela.

Občina pa se je, kot je povedal župan Igor Marentič, že lotila postopkov za spremembo namembnosti pogorele površine. To je zdaj nepozidano stavbno zemljišče, kar pomeni, da bo podjetje začasno plačevalo nižje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Dogovorili pa so se tudi o občinskem subvencioniranju nakupa strojev. Občina je pokrila tudi vse stroške intervencije.


Najbolj brano