Manipulatorji z lažno identiteto nad otroke

Strokovnjaki z različnih področij so včeraj že deseto leto zapored spregovorili o učinkoviti obravnavi zlorab otrok na spletu in razkrili, da je bilo spletnih spolnih zlorab otrok v času koronakrize veliko več kot pred njo. Tradicionalni posvet o e-zlorabah otrok, ki ga pripravlja Spletno oko, je tokrat potekal v spletni različici, zato ga je spremljalo več posameznikov kot sicer.

Na posnetkih so bile žrtve v veliki večini primerov deklice. Foto: Pixabay
Na posnetkih so bile žrtve v veliki večini primerov deklice. Foto: Pixabay

LJUBLJANA > “To področje je eno od tistih, ki jih je kriza najbolj prizadela. Ker so bili tako otroci kot tudi storilci kaznivih dejanj prisiljeni ostati doma in so več časa preživeli na internetu, se je namreč nevarnost, da otroci postanejo žrtve spolnih zlorab preko spleta, opazno povečala,” je poudaril Anton-Toni Klančnik, ki na Europolu v okviru Evropskega centra za kibernetsko kriminaliteto dela kot specialist za zaščito otrok.

Storilci spolnih zlorab so manipulatorji, vešči uporabe tehnologije, ki se predstavljajo z lažno identiteto. (foto vir: pixabay.com)

Andrej Motl

organizator posveta o e-zlorabi otrok

“Posvet že vsa leta prirejamo za vse, ki se pri svojem delu srečujejo s problematiko spolnih zlorab otrok.”

Sprva prijazni, nato izsiljujejo in grozijo

Robert Tekavec, vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto na upravi kriminalistične policije, pa je pojasnil, kako tehnologija vpliva na kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost otrok. “Storilci spolnih zlorab so manipulatorji, vešči uporabe tehnologije, ki se predstavljajo z lažno identiteto. V odnosu do žrtve so razumevajoči in prijazni, za dosego svojega cilja pa tudi izsiljujejo, grozijo in uporabljajo druge metode,” je opozoril.

Poudaril je pomen preventivnih aktivnosti in dobrega sodelovanja med državnimi institucijami, nevladnimi organizacijami in celotno družbo v boju proti tovrstni kriminaliteti. Ker so uporabniki svetovnega spleta povezani globalno, slovenski policisti redno sodelujejo s tujimi varnostnimi organi in ponudniki internetnih storitev.

Letos posvet na spletu

Po besedah prirediteljev se je letošnjega posveta, ki je prvič potekal v spletni obliki, lahko udeležilo bistveno več udeležencev kot sicer. Strokovne prispevke si je ogledalo več kot 150 zaposlenih na policiji ter več kot 450 udeležencev iz socialnih služb, tožilstev, sodišč, nevladnih organizacij in šolstva ter drugih organizacij, ki lahko s skupnimi močmi pripomorejo k učinkovitejšemu boju proti spolnemu izkoriščanju otrok.

“Posvet že vsa leta prirejamo za vse, ki se pri svojem delu srečujejo s problematiko spolnih zlorab otrok: organe pregona, pripravljalce zakonodaje, zaposlene v šolstvu in centrih za socialno delo ter nevladne organizacije,” je pojasnil organizator posveta in sodelavec prijavne točke Spletno oko Andrej Motl. Cilj posveta je poglobiti znanje o problematiki zlorab otrok na internetu z namenom učinkovitejše obravnave teh primerov v praksi.

Andrej Motl

Mladostniki na udaru

“Razvojne posebnosti obdobja, v katerem so mladostniki, predstavljajo dodaten rizičen dejavnik, zakaj do nasilja med mladimi sploh prihaja,” je menila strokovna delavka mariborskega centra za socialno delo Katja Vlasak. “Dobro je, da se tega zavedajo vse institucije, ki te mlade obravnavajo. Z medsebojnim sodelovanjem, izmenjavo informacij in delitvijo dobrih praks lahko skupaj ustvarjajo pogoje, da bo ob večji prepoznavnosti spletnega nasilja tega vedno manj,” je dodala.

Svetovalna delavka na mariborski osnovni šoli Martina Konšaka Nina Babič pa je izhajala iz lastne prakse in resničnih zgodb ter pri tem poudarila razlike v dojemanju komunikacije, odnosov in nevarnosti na spletu med mladimi in odraslimi. V predavanju je ugotavljala, kakšen naj bi bil in kakšen je v praksi način naslavljanja e-zlorab v šolstvu ter kdaj je v postopek smiselno vključiti centre za socialno delo ali policijo.

Posnetki spolnih zlorab najmlajših otrok

Zanimanje za posvet je bilo veliko tudi zaradi statističnih podatkov, ki so jih pred dnevi predstavili na prijavni točki Spletno oko, ki kot center za varnejši internet deluje na fakulteti za družbene vede in sprejema prijave spletnih zlorab otrok.

“Na prijavno točko smo lani prejeli 521 prijav spletnih strani, ki naj bi prikazovale posnetke spolnih zlorab otrok. Po pregledu smo ugotovili, da je bilo med njimi 305 primerov nezakonitih,” je razložila Urša Valentič, koordinatorka prijavne točke. “V primerjavi z letom 2018 se je občutno povečalo tako število prijav kot tudi nezakonitih primerov. Ta porast pripisujemo intenzivni kampanji ozaveščanja o problematiki posnetkov spolnih zlorab otrok in o možnostih prijave na našo točko. Sporne primere smo posredovali v pregled in obravnavo policiji in prijavnim točkam držav, kjer so se vsebine nahajale,” je dodala. Najpogosteje je bilo to na Nizozemskem in v ZDA.

Med prijavami, ki so jih posredovali organom pregona, je največ posnetkov prikazovalo otroke, stare od sedem do deset let, zaznali pa so tudi ponovno več posnetkov, na katerih so žrtve dojenčki in otroci, stari do šest let. Teh je bilo lani petina vseh, leta 2018 jih je bilo 14 odstotkov, leta 2017 pa osem odstotkov. Večji je tudi delež posnetkov, ki so prikazovali hujše oblike spolnih zlorab. Lani jih je bilo 61 odstotkov, leta 2018 pa 55. “Na posnetkih so bile žrtve v veliki večini primerov deklice,” je sklenila koordinatorka.


Najbolj brano