Trg Evrope naj bi prenovili v petih letih

Mednarodna žirija arhitektov je izbrala idejni projekt, po katerem naj bi prenavljali Trg Evrope. Med 56 prispelimi z vsega sveta je prvo nagrado prejel italijanski biro Baglivo Negrini. “To je idejna rešitev, bo pa potrebnega še veliko dela,” pravi novogoriški župan Klemen Miklavič, ki upa, da bodo območje trga prenovili v petih letih.

Zmagovalna rešitev arhitekturnega studia Baglivo Negrini iz 
Italije
Zmagovalna rešitev arhitekturnega studia Baglivo Negrini iz Italije 

NOVA GORICA > Urejanje Trga Evrope v kulturni EPICenter je osrednja točka kandidature Nove Gorice in Gorice za naziv Evropska prestolnica kulture (EPK) 2025. V okviru pravkar zaključenega mednarodnega arhitekturnega so prejeli 56 idejnih rešitev iz 18 držav z vsega sveta, kar kaže, da je prostor zelo zanimiv izziv v mednarodnem merilu.

Žirijo je najbolj prepričala rešitev italijanskega arhitekturnega biroja Baglivo Negrini, ki prostor za razstave, konference, lokal, delavnice in podobno umešča pod trg.

Drugo nagrado sta prejela arhitekta Paul Vincent in Anthony Benarrroche iz Francije, tretjo nagrado pa si je prislužil slovenski arhitekturni studio Sadar+Vuga. Žirija je podelila tudi tri posebna priznanja, in sicer arhitekturnemu studiu M2R Arquitectos iz Španije, italijanskemu arhitektu Saviu Rusinu ter španskemu arhitektu Pedru Pitarchu Alonsu.

“Žirija je najboljši projekt izbrala soglasno. Projekt je presenetljiv tako z vidika osredotočanja na brezmejno-čezmejno temo kot interpretacije trga na kreativen in nekonvencionalen način. Novi trg bo lahko postal izjemna atrakcija za prebivalce Gorice in Nove Gorice in za obiskovalce, ki se bodo udeležili prireditev, obiskali razstavo v EPICentru ali uživali v večnacionalni skupnosti na novem javnem področju,” je prepričan predsednik mednarodne žirije Roger Riewe.

Drugo nagrado sta prejela arhitekta Paul Vincent in Anthony Benarrroche iz Francije

Tretjo nagrado si je prislužil slovenski arhitekturni studio Sadar+Vuga.

Naprej projekti, nato po denar za prenovo

“Izbrana rešitev je zelo zanimiva, gleda naprej, iz trga dela neke vrste areno. S tem dobivamo prizorišče, ki je na mejni črti in ponuja veliko možnosti,” se strinja novogoriški župan Klemen Miklavič, ki je prepričan, da je to prvi korak proti urbanem razvoju zabrisanega območja med mestoma. Da pa bo zaživel, bo potrebnega še veliko dela. Prvoizbrana rešitev bo osnova za pripravo izvedbenega projekta, marsikatero rešitev bodo lahko uporabili tudi iz drugih nagrajenih rešitev.

Goriški in novogoriški župan Rodolfo Ziberna in Klemen Miklavič (foto: Mitja Marussig)

Prenova Trga Evrope in območja okrog njega je ocenjena na 7,5 milijona evrov. Tega denarja Nova Gorica in Gorica nimata. “Obeta se nova evropska perspektiva, vanjo bomo vnesli tudi ta projekt. Gre za degradirano območje ob meji, ki je bilo pozabljeno, iz tega želimo povleči evropska sredstva. Poleg tega kandidiramo za naziv EPK, tudi iz tega si obetamo sredstva, nekaj denarja pa bomo morali tudi sami prispevati,” Miklavič našteva, od kod naj bi dobili denar za prenovo. Kdaj jo bodo izvedli, je težko napovedati. “Imamo idejni načrt, gremo v projektiranje, ko bomo imeli kaj konkretnega, bo lažje govoriti o datumih. Obetam si, da bo v petih letih prenova trga nared,” pravi.

Adut pri kandidaturi

“Z zmagovalno rešitvijo smo dobili idejni projekt, ki je finančno izvedljiv, predvsem pa bo še bolj okrepil vlogo EZTS GO kot ključnega povezovalnega člena med občinama. Sama izvedba pa bo velika dodana vrednost pri kandidaturi za EPK in še boljše povezovanje ljudi z obeh strani na skupnem prostoru obeh mest,” je prepričan predsednik skupščine EZTS GO Matej Arčon. Da bosta izbira idejne rešitve in načrtovana prenova območja trga, vključno z ureditvijo EPICentra, imela veliko težo pri odločanju, katero od slovenskih mest bo prejelo naziv EPK, je prepričana tudi vodja vodja kandidature Neda Rusjan Bric.


Najbolj brano