Pridi, občuti!

“Epidemija koronavirusa je močno prizadela svet, nekaj časa se nam je celo zdelo, da nič več ne bo, kot je nekdaj bilo; predvsem je to veljalo za gledališča, ki so se zaprla med prvimi in odprla med zadnjimi javnimi institucijami in ki v svoji osnovi temeljijo na bližnjem stiku med ljudmi tako na odru kot v občinstvu,” piše Marko Bratuš, umetniški vodja SNG Nova Gorica, v uvodniku letošnje programske knjižice.

SNG Nova Gorica ima novo vizualno podobo, ki jo je zasnoval 
Andraž Filač.
SNG Nova Gorica ima novo vizualno podobo, ki jo je zasnoval Andraž Filač.  

Zaustavitev delovanja gledališč je prinesla velike spremembe: “Redna produkcija je obstala sredi študijev novih predstav, časovnice projektov so se zamaknile, finančna sredstva od prodaje, ki je ravno v izpadlih mesecih največja, so umanjkala. In to v vseh gledališčih po svetu naenkrat.” Vse navedeno je terjalo spremembe, ne samo v načrtu novih uprizoritev, ampak tudi v načrtu abonmajske ponudbe, poudarja Marko Bratuš. “Obdržali smo vse redne abonmaje, spremenili pa smo tiste, pri katerih smo odvisni od zunanjih izvajalcev in pri njih ponovni udar višje sile težje nadomestimo. Tako v sezoni 2020/21 ne bomo razpisali abonmajev Mali oder, Veliki oder in Ples; nadomestil jih bo izbirni abonma Konto. Predstave, ki bi bile vključene v te tri sklope (velike predstave, alternativna scena, plesne predstave), bomo sicer obdržali na programu, žal pa se po izkušnji v tej sezoni ne moremo zavezati, da bi izvedli večje število predstav zunanjih izvajalcev.” Kljub vsemu je Bratuš optimističen: “Ne bo nam ravno najlažje, a verjamem, da nam bo skupaj uspelo. Ker imamo gledališče radi.”

Šest premier, kar pet v veliki dvorani

Med šestimi abonmajskimi premiernimi uprizoritvami za odrasle jih bo kar pet postavljenih v veliko dvorano. Sezona se bo pričela z avtorskim projektom Evropa, mati mila, ki je bil pred izbruhom epidemije mišljen kot zaključek minule sezone. Sledili bosta koprodukcijski uprizoritvi poetične tragedije Hiša Bernarde Alba in glasbene revije Stoletje muzikala; pri prvi je poleg gledališča Koper koproducent SNG Maribor, pri drugi Slovensko stalno gledališče Trst.

“Gledališča ni brez igralca in tudi ne brez publike. Le ob prisotnosti obeh se lahko zgodi čarovnija ...”

Maja Jerman Bratec, direktorica SNG Nova Gorica

V drugi polovici sezone bosta premieri doživeli narečna komedija primorske avtorice Simone Semeničjerebika, štrudelj, ples pa še kaj (koproducent SMG Ljubljana) in komorna družinska drama Ime sodobnega norveškega dramatika Jona Fosseja. Na koncu pa bo na programu velika ansambelska postavitev dramatizacije slavnega ruskega romana Mojster in Margareta.

Raznolika gostovanja

Med načrtovanimi gostujočimi predstavami izpostavljajo na velikem odru mariborsko epopejo po motivih zgodb Toneta PartljičaMostovi in bogovi, klasični komediji Šola za žene in Krčmarica Mirandolina, poetični drami GrmačeDaneta Zajca in SalomaOscarja Wilda, “črni” muzikal Addamsovi in plesni predstavi Go! Borderless ter Ikarus MN Dance Company (slednja v sodelovanju z Balletto di Roma in SNG Nova Gorica).

Tudi na malem odru želijo ponuditi pester program predstav, od sodobnih komedij Seks z neznanci, Odhodi vlakov in Pošta preko družinskih iger Strahovi, Večni otrok in Pljuča do svetopisemske zgodbe Škofjeloški pasijon ter zgodbe o glasbi in možganih Muzikofilija.

... in novost!

V letošnji sezoni ob abonmajskem programu uvajajo dodatni program, Studio SNG Nova Gorica. Z manjšimi projekti, ki nastajajo na pobudo domačih igralcev, naj bi dodatno spodbujali njihovo ustvarjalnost.

Avgust, prva predstava iz tega sklopa, bo doživela premiero 29. septembra. Maja Poljanec Nemec in Miha Nemec bosta po pravljici Hermanna Hesseja uprizorila zgodbo o življenju človeka, čigar mati mu je ob krstu zaželela, da bi ga vsi ljudje imeli radi.

Za otroke in mladino

Za najmlajše bodo pripravili novo premierno uprizoritev klasične pravljice Janko in Metka. Ob sobotah bodo v abonmajih Mali in Veliki polžek ter v Lutkovnem abonmaju še naprej gostili predstave drugih gledališč, enako bo tudi z gledališko vzgojno izobraževalno dejavnostjo za tiste, ki še posebej ljubijo gledališče.

Gledališke igralnice se bodo odvijale pod vodstvom Medee Novak za otroke od 7. do 12. leta, z novim imenom pa se letos predstavlja Mladi oder AMO za srednješolce pod vodstvom Tereze Gregorič. Srednješolce vabijo na avdicijo v torek, 22. septembra, ob 18. uri.

V novo sezono varno in odgovorno

Zaradi priporočenih razdalj med obiskovalci javnih prireditev je število sedežev v vseh abonmajih bolj omejeno kot doslej - razen v abonmaju Konto, v katerem si gledalci sproti izbirajo naslov in datum ogleda predstave.

V gledališču, kjer so vpis abonmajev podaljšali do konca septembra, si kot vsako leto pridržujejo pravico do spremembe programa, a obljubljajo, da se bodo tudi ob morebitnem poslabšanju epidemiološke slike potrudili narediti vse, kar bo mogoče, da bodo gledalci z močjo gledališke iluzije lahko potovali v najrazličnejše svetove.


Preberite še


Najbolj brano