Vilenica se je sklenila na spletu, ne v kraški jami

V petek je 35. mednarodni literarni festival Vilenica v Tržaškem knjižnem središču gostil pesnika Marka Kravosa in se sinoči sklenil s spletnima dogodkoma, posvečenima islandski književnosti.

 Petkov večer poezije Marka Kravosa v Tržaškem knjižnem središču je dosegljiv na spletu.
Petkov večer poezije Marka Kravosa v Tržaškem knjižnem središču je dosegljiv na spletu.  

TRST, LJUBLJANA > Pesnik Marko Kravos, eden od slovenskih festivalskih gostov, je v petek nastopil v Tržaškem knjižnem središču, posnetek pa je od včeraj dosegljiv na youtube kanalu Vilenice.

Vodja projekta Nana Vogrin je ob sklepu festivala, zaznamovanega s prepletom živega in virtualnega, dejala, da beležijo pozitivno izkušnjo, še naprej pa se nameravajo prilagajati potrebam literatov in bralcev.

Življenje literarnih festivalov v času padajočih naklad ter ne najboljših bralnih in nakupovalnih navad že tako ni preprosto, vse skupaj pa je še otežila koronakriza, poudarja Nana Vogrin: “Kljub vsemu pa najbolj pesimistični nismo. Vilenica je zaradi spremenjenih družbenih razmer, spremenjene vloge literature in drugega v 35 letih doživela že toliko pretresov in izzivov, a je vedno znova našla odgovore. In tudi v prihodnje bo tako.”

Po njenih besedah bo Vilenica še naprej zasledovala svoje poslanstvo: služiti literaturi in uresničevati nove načine ustvarjalnega sobivanja. “Verjetno literarni festivali po letošnji izkušnji ne bodo več potekali v popolnoma enaki obliki kot pred epidemijo. Vsaj Vilenica bo še naprej iskala kombinirane oblike obstoja, dogodke v živo prepletala z virtualnimi vsebinami.”

Vilenica, ki jo prireja Društvo slovenskih pisateljev, ima poleg stalnih financerjev tudi stalno občinstvo, ki se je prilagodilo novemu formatu. Dogodki v živo, izpeljani v skladu s priporočili NIJZ, so bili po besedah Nane Vogrin dobro obiskani, veliko dogodkov pa je na spletu spremljalo več kot sto gledalcev, nekatere tudi več kot 200.

Festival, pri katerem so kot generalni medijski pokrovitelj tudi tokrat sodelovale Primorske novice, se letos zaradi razmer izjemoma ni iztekel s slovesnostjo v kraški jami. Nagrado vilenica je slovaška pesnica Mila Haugová prevzela na svojem domu.


Najbolj brano