Skrbi ga, da bi Kozlovičeva vplivala na sodišče

Bi moral biti Boris Popovič do danes v karanteni, če drži, da se je 29. avgusta predčasno vrnil z dopusta na Hrvaškem? Sodišču v Ljubljani je sporočil, da bo med 24. avgustom in 6. septembrom na dopustu v tujini, zaradi česar sta odpadla dva naroka v zadevi, ki zastara novembra. A v tem času so ga kamere ujele v Kopru, v družbi ministra Zdravka Počivalška, s katerim naj bi se dogovarjal za službo svetovalca.

Borisa Popoviča že v začetku oktobra vabijo na koprsko sodišče 
tudi v zadevi barvaste luči. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Borisa Popoviča že v začetku oktobra vabijo na koprsko sodišče tudi v zadevi barvaste luči. Foto: Tomaž Primožič/FPA

LJUBLJANA > Po več preklicanih obravnavah (nazadnje 25. avgusta in 4. septembra zaradi dopusta v tujini) je Boris Popovič včeraj le prišel na okrožno sodišče v Ljubljani, kjer ga zaradi izjav iz leta 2014 kazensko preganja portoroški podjetnik Vejsil Hot.

Skrb, da bi Kozlovičeva vplivala na sodišče

Sojenje poteka v času, ko se nekdanji koprski župan z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom dogovarja za novo službo; postal naj bi državni sekretar oziroma svetovalec na gospodarskem ministrstvu. Načrtom ministra in predsednika stranke SMC naj bi se uprl del poslancev SMC, z odhodom iz stranke in vlade pa naj bi zagrozila pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič. Popovič nam je včeraj povedal, da se s Počivalškom po tistem, ko je završalo v SMC, nista slišala.

Zaradi aktualnega političnega dogajanja in trenj v SMC je Popovičev zagovornik Branko Gvozdić včeraj na sodišču zahteval senatno sojenje v zadevi Hot. Tako bi po njegovem zagotovili nepristranskost sodišča. Lilijana Kozlovič je ministrica za pravosodje, “kot taka lahko ima vpliv tudi na delovanje sodišča,” meni Gvozdić. Sodnica tega predloga ni sprejela, saj da je sodstvo neodvisno in nepristransko, Popovič pa se je na začetku sojenja strinjal, da sodi sodnica posameznica.

Zavlačevanje postopka?

Popovič se včeraj še ni zagovarjal. Napovedal je, da bo to storil na eni od prihodnjih obravnav.

Zadeva zastara novembra. Nanaša se na dogajanje iz časa volilne kampanje leta 2014, ko je Boris Popovič trdil, da ga je po enem od predvolilnih soočenj v Portorožu portoroški podjetnik Vejsil Hot fizično napadel. V televizijskih nastopih in soočenjih, ki so sledila domnevnemu incidentu, je o Hotu navrgel še, da je “znani član podzemlja”, pripisal mu je dva umora in povezave z mafijo.

Hot toži Popoviča zaradi kaznivega dejanja žaljive obdolžitve. Glavna obravnava se je začela februarja, napreduje pa počasi tudi zaradi Popovičevih odsotnosti. “Vsi ti preklici, zdravniška opravičila, dopusti, služijo zavlačevanju postopka, da bi se doseglo zastaranje,” meni Hotova odvetnica Tjaša Čarman.

Včeraj je pod vprašaj postavila Popovičevo dopustovanje na Hrvaškem, zaradi katerega sta odpadla dva naroka, 25. avgusta in 4. septembra. Ker so kamere v tem času Popoviča ujele v Kopru, med sestankovanjem s Počivalškom, je Čarmanova sodišču predlagala, naj zagotovi Popovičevo navzočnost, tako da mu odredi pripor.

Gvozdić je pojasnil, da se je družina Popovič s Hrvaške vrnila predčasno, 29. avgusta, zaradi hčerinih zdravstvenih težav. Čarmanova želi zdaj videti dokazila, da je bila družina res v hotelu na Hrvaškem, zanimalo pa jo je tudi, ali je bila Popoviču na meji izdana karantenska odločba in ali jo je morda s prihodom na sodišče kršil. “Preverite. Jaz je nimam,” je Popovič zanikal, da bi bil napoten v karanteno, ki velja za vse, ki so se na Hrvaško odpravili po 21. avgustu.


Najbolj brano