Zdravnici: “Cepite se, da preprečite vsaj gripo!”

79 potrjenih okužb s covidom-19 v torek je doslej največ uradno odkritih primerov, kar se Slovenija sooča z novim koronavirusom. Ker se je že začela sezona okužb zgornjih dihal s stalnimi znanimi virusi, med slednjimi je gripa, zdravniki svetujejo: “Pazite nase, upoštevajte varnostne ukrepe in se cepite zoper gripo! Živite zdravo!”

Ker je  število postelj za zdravljenje okuženih z novim virusom 
omejeno,  je nujno  čim boljše obvladovanje širjenja okužb.  Foto: STA
Ker je število postelj za zdravljenje okuženih z novim virusom omejeno, je nujno čim boljše obvladovanje širjenja okužb.  Foto: STA

PRIMORSKA > Od kar je v Sloveniji prisoten novi koronavirus, je bilo v torek doslej največ potrjenih okužb, kar 79. So pa ta dan opravili tudi doslej največ testiranj, skupaj 2560. Drugo največje število potrjenih okuženih je bilo med epidemijo, 26. marca, in sicer 70.

Pamet v roke

Število novih okužb na dan bo morda v prihodnje še večje, saj se je začela sezona okužb zgornjih dihal z že znanimi virusi, med njimi tudi gripe. Ta sodi med nevarne okužbe, enako kot novi koronavirus.

79 potrjenih okužb z novim koronavirusom v torek je doslej največje število uradno okuženih.

70 potrjenih okužb 26. marca je bilo do zdaj največje število.

Zdravniki opozarjajo, da lahko človek sočasno zboli za več virusnimi okužbami, kar je še toliko bolj nevarno. Zato s strahom pričakujejo letošnjo jesensko-zimsko sezono virusnih okužb zgornjih dihal. Naraščanje okužb z novim koronavirusom že potrjuje, da se okužbe širijo zaradi ohlajanja ozračja in zato pogostejšega ter daljšega zadrževanja ljudi v zaprtih prostorih, kjer zlahka prihaja do prenosa okužb.

“Zato naj vsakdo ravna po pameti - pazi nase, na svoje zdravje in na bližnje,” priporoča direktorica sežanskega zdravstvenega doma (ZD) Ljubislava Škibin. Pritrjuje ji strokovna direktorica koprskega ZD Ljubica Kolander Bizjak: “Ob vseh varnostih ukrepih (nošenje maske v vseh zaprtih javnih prostorih, šolah in na delovnih mestih, temeljito redno umivanje in razkuževanje rok, ohranjanje varnostne razdalje), odsvetujem pogosto obiskovanje ogrevanih nakupovalnih centrov bolj iz navade kot nuje. Pojdite raje na sprehod po svežem zraku, zdravju to bolj koristi!”

Ljubislava Škibin, direktorica ZD Sežana

“Vsak kašelj ni vzrok za testiranje in za to, da ostaneš doma. Nekatere pestijo alergije. Zdravnik mora oceniti stanje, ne pa učitelj ali nadrejeni.”

Cepite se

Obe zdravnici svetujeta zdravo prehrano, redno prezračevanje stanovanj in delovnih prostorov ter cepljenje proti gripi, ki se prične sredi oktobra.

“Cepiti se moramo dovolj zgodaj, da cepivo razvije dobro zaščito. Gripa dobi zagon novembra, praviloma je vrhunec januarja,” pravi Kolander Bizjakova. “Ne upam si pomisliti, kaj bi bilo, če bi človek istočasno zbolel za covidom-19 in gripo, saj sta obe zelo težki in nevarni bolezni ... Zato res svetujem cepljenje.”

Ljubica Kolander Bizjak, strokovna direktorica ZD Koper

“Sem zagovornica nošenja zaščitnih mask v vseh zaprtih javnih prostorih. Morali bi jih nositi tudi otroci v šolah in vrtcih.”

Škibinova poudarja, da je treba novim okoliščinam nujno prilagoditi način življenja in navade. “Ne pa ali biti brezbrižen ali zganjati paniko. Živeti moramo zdravo, spoštovati varnostne ukrepe, ne siliti skupaj nezaščiteni in v neprezračenih, ogrevanih prostorih. Ko zbolimo, pa ostati doma in poklicati zdravnika.”

Ni mogoče ločiti okužb, zato bo testiranj več

Da nihče ne more na pamet takoj določiti vrsto okužbe in z gotovostjo trditi, da ne gre za novi koronavirus, opozarjata sogovornici, ki jima pritrjuje še pediater, vodja otroško-šolskega dispanzerja v koprskem ZD Matjaž Štefan: “Simptomi so sprva, še posebej pri otrocih, zelo podobni. Že deset dni se soočamo z izjemnim povečanjem števila s prehladi obolelih otrok, pri katerih pospešeno jemljemo tudi vzorce za testiranje - do 20 na dan. Obolevnost je posledica druženja zlasti v vrtcih in šolah in zato prenosa okužb. Za zdaj (še) nimamo primera okužbe z novim virusom med otroki na našem območju. Ukrepi NIJZ so dobri, šolarji naj res nosijo maske, ko gredo iz razreda. Lažje je v primeru nuje v karanteno poslati en razred kot celo šolo!”

Število potreb po testiranju narašča tudi med odraslimi, navajata direktorici in pojasnjujeta, da se zato daljša čakanje za testiranje in za pregled pri zdravnikih. “Delamo s polno paro in prosimo vse, naj bodo potrpežljivi,” pravi Kolander Bizjakova. Škibinova dodaja: “Zdravniku moramo zaupati in njegova navodila spoštovati. Delodajalci in učitelji ne morejo zahtevati izvida testa. Zdravnik presodi, kdaj je ta nujen. Za vsak kašelj ne.”


Najbolj brano