Tonin pri Počku ne popušča

Obrambni minister Matej Tonin pravi, da se s postojnsko občino ni pripravljen pogovarjati o postopnem zaprtju osrednjega vojaškega vadišča in da čaka na pobudo občine za obnovitev dialoga. Na občini pa, nasprotno, pravijo, da je na potezi Mors.

Obrambni minister Matej Tonin Foto: Tamino Petelinsek/STA
Obrambni minister Matej Tonin Foto: Tamino Petelinsek/STA

POSTOJNA > Postojnski župan Igor Marentič se je včeraj odzval na izjave obrambnega ministra Mateja Tonina, ki je ob robu torkovega podpisa pogodbe o sofinanciranju Parka vojaške zgodovine dejal, da se bodo o Počku pogovarjali naprej, ko bo “iz Postojne prišel signal, da so se pripravljeni pogovarjati”. In da se ne bodo pogovarjali o tem, ali vadišče bo, pač pa zgolj o ureditvi delovanja.

Marentič je pojasnil, da od zadnjega srečanja z ministrom Toninom aprila v Postojni ob njegovem obisku regijskega štaba civilne zaščite, termina za sestanek na občini niso prejeli, čeprav so na ministrstvu napovedali, da bodo oblikovali novo delovno skupino za razreševanje problematike Počka in sklicali sestanek. Marentič še pravi, da se je kratkoročno pripravljen pogovarjati z Morsom o odprtih vprašanjih (tudi poravnavi nadomestila za uporabo vadišča “za nazaj”). “Dolgoročno pa vztrajam na stališču, ki je bilo izraženo na referendumu že leta 2000, da se Poček ukine.”

Kot je znano, je postojnska občina z razveljavitvijo državnega prostorskega načrta (DPN) za vadišče odstopila od dogovora z Morsom glede usklajevanja medsebojnih interesov, saj meni, da za delovanje vadišča ne obstaja pravna podlaga, a Slovenska in zavezniške vojske z vajami kljub temu nadaljujejo, prav tako se nadaljuje ponovljeni postopek za sprejem novega DPN.


Najbolj brano