V Postojnski jami bodo odpustili do 60 ljudi

V Postojnski jami že pripravljajo program razreševanja presežnih delavcev, saj nameravajo iz poslovnih razlogov odpovedati pogodbo do 60 od še 174 zaposlenih. 12 delavcev naj bi že odpustili. Glavni razlog je skoraj 80-odstotni padec obiska zaradi novega koronavirusa in zelo neobetavni prihodnji meseci. Usklajevanje s sindikati še poteka.

Vrst pred prodajo vstopnic letos  zaradi velikega padca obiska ni, eno doslej najuspešnejših turističnih podjetij pri nas pa bo odpuščalo. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Vrst pred prodajo vstopnic letos zaradi velikega padca obiska ni, eno doslej najuspešnejših turističnih podjetij pri nas pa bo odpuščalo. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Stanje, ko je družba iznenada ob več kot 75 odstotkov svojih prihodkov, in ker je očitno, da ne bo izboljšanja vsaj do aprila 2021, narekuje pripravo bolj rigoroznih ukrepov. Takega števila zaposlenih, kot ga ima družba sedaj, v nadaljevanju ne bo možno vzdrževati,” so v obvestilu o načrtovanih odpovedih, ki smo ga neuradno pridobili, pojasnili v Postojnski jami. In dodali, da po koncu poletne sezone gostinski lokali in hotel Jama dejansko ne bodo več poslovali, zato so odpovedi nujne, “da bi se ohranila tista substanca družbe, ki je nujno potrebna za delovanje družbe in za vzdrževanje turističnih objektov in jo bo družba lahko vzdrževala, ne da bi bila ogrožena njena likvidnost”.

Drugih možnosti za ublažitev posledic krize, kot je znižanje stroškov vzdrževanja, kot pravijo, nimajo več, možnosti subvencij za čakanje na delo doma so izkoristili, turistični boni pa na podjetje niso imeli bistvenih učinkov.

Nekaj zaposlitvenih priložnosti v regiji je

Nevenka Bandelj, direktorica koprske območne službe zavoda za zaposlovanje nam je povedala, da so v zvezi z napovedjo odpuščanja večjega števila zaposlenih v družbi Postojnska jama na zavodu dobili obvestilo po telefonu. Konkretnejših podatkov, razen tega, da se bo število presežnih delavcev gibalo okoli 60, zaenkrat nimajo, saj bodo ti zajeti v programu razreševanja presežnih delavcev. Ponudili so tudi že možnost, da bi prišli v podjetje, kjer bi delavce seznanili z njihovimi pravicami in postopki. Glede novih zaposlitvenih priložnosti pa je Bandljeva povedala, da je na srečo v regiji trenutno kar nekaj delodajalcev, ki iščejo kadre. “Še vedno so potrebe tudi v gostinstvu, zlasti v manjših lokalih v regiji, potrebe se povečujejo tudi v predelovalni industriji.”

Jeseni bo mrtvilo

V prvem polletju so zabeležili 86 odstotni upad gostov, tudi poleti je bil obisk v povprečju nižji za 77 odstotkov, zaradi ponovnega širjenja virusa pa pričakujejo, da bo tudi jesenska sezona mrtva.

V strukturi gostov namreč sicer prevladujejo tujci, večino prihodkov pa ustvarijo organizirane skupine, ki jih v trenutnih razmerah dejansko ni. Po vsej verjetnosti bodo odpadle tudi tradicionalne žive jaslice.

Vodstvo podjetja je v skladu z zakonodajo o načrtovanih odpovedih že obvestilo reprezentativna sindikata, včeraj pa se je vodstvo sestalo tako s svetom delavcev kot predstavniki sindikata. Predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj včeraj za dodatna pojasnila ni bil dosegljiv.

Sindikat predlagal višje odpravnine

Irena Jaklič Valenti, regijska sekretarka Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije pri ZSSS, pa nam je po sestanku povedala, da o konkretnih številkah presežnih delavcev še niso govorili, pač pa o skupni dodelavi kriterijev odpuščanja s posebnim poudarkom na “socialni noti”. “Obe strani si bosta prizadevali, da bi bilo presežkov čim manj. Sindikat je tudi pozval, da se za zaposlene naredi več, kot določa zakon, to je, da se preveri možnost izplačila višjih odpravnin in da bodo imeli pri ponovnem zaposlovanju prednost pred ostalimi tisti, ki bodo zdaj odpuščeni,” je povedala Valentijeva in dodala, da se bodo pogovori še nadaljevali.

“To je velik šok za turistično destinacijo, kot je Postojna. Turizem je ena najpomembnejših panog in zdaj bomo doživeli največje odpuščanje ravno v tej panogi. Je pa morda to tudi opomin za v bodoče, da vendarle okrepimo sodelovanje in pristopimo k skupnemu razmišljanju in ponudimo produkte, ki bodo zadržali turista dlje,” se je včeraj odzval Igor Marentič, župan Občine Postojna, ki je poleg družbe Batagel & Co. solastnica Postojnske jame s 25,1 odstotnim deležem. O nameri za odpuščanje jih je vodstvo družbe že seznanilo. ”Situacijo smo razumeli,” je dejal Marentič, ki verjame, da se bo že prihodnjo sezono stanje izboljšalo.

Spomnimo, da sta si delničarja Postojnske jama sicer tik pred začetkom krize izplačala deset milijonov evrov dividend. Postojnska občina namerava denar (2,5 milijona) vložiti v obnovo Tržaške ceste. Marentič je včeraj ob tem opozoril, da ima kljub temu Postojnska jama iz preteklih let še vedno približno 30 milijonov evrov presežkov.

“Ob koncu glavne turistične sezone je v turističnem gospodarstvu prisotna velika zaskrbljenost zaradi iztekanja ukrepa sofinanciranja čakanja na delo konec septembra. V tem primeru se bojimo množičnega odpuščanja in tudi stečajev turističnih podjetij,” pa je komentiral Fedja Pobegajlo, direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije, ki je zato skupaj s turističnimi združenji že predlagala podaljšanje tega ukrepa, “ki edini lahko omogoči preživetje turističnih podjetij in ohranitev večine delovnih mest”. Okrevanje panoge je - kljub pomoči države s turističnimi boni - namreč počasno, pa tudi domače in tuje napovedi kažejo na večletno postopno vračanje proti nekdanjim številkam, je še dodal.


Komentar novinarja

Veronika Rupnik Ženko

Zlati jami korona jemlje sijaj

Podjetje Postojnska jama bo odpuščalo. Novica ni povsem nepričakovana, je pa boleča. Za podjetje, ki je bilo dolga leta steber postojnskega gospodarstva, eden najpomembnejših zaposlovalcev v občini in plačnik visokih davkov (vključno s za lokalno okolje pomembno koncesijsko dajatvijo), pa tudi zelo pomemben generator turističnih nočitev v občini, je bil tako črn scenarij še do nedavnega nepredstavljiv. Poslovni načrt za letos je predvideval kar 900.000 obiskovalcev jame, blizu 33 milijonov ...

Preberi več

Najbolj brano