Evropa se širi in krči, Vilenica ostaja in vztraja

35. mednarodni literarni festival Vilenica skuša ohraniti vse bistvene gradnike ene osrednjih evropskih literarnih nagrad. V letošnjem središču je z antologijo islandska književnost, več bo okroglih miz, predvsem na spletu.

Naslovnica vileniške antologije, letos posvečene sodobni islandski 
književnosti
Naslovnica vileniške antologije, letos posvečene sodobni islandski književnosti 

Drži, Vilenica bo drugačna. Letošnje Vilenice se bodo gostje udeležili bodisi na dogodkih v živo bodisi po spletu: slovaška pesnica Mila Haugová, slovenski avtor v središču Vinko Mödern-dorfer, Thomas Antonic (Avstrija), Krystyna Dąbrowska (Poljska), Nina Dragičević (Slovenija), Volha Hapejeva (Belorusija), Aušra Kaziliunaite (Litva), Marko Kravos (Slovenija/Italija), Miroslav Lajuk (Ukrajina), Elena Medel (Španija), Sibila Petlevski (Hrvaška), Marek Šindelka (Češka), Kaja Teržan (Slovenija) in avtorji, ki bodo predstavljali islandsko književnost, kot so Ragnar Helgi Ólafsson, Kristín Ómarsdóttir in Bergþóra Snæbjörnsdóttir.

Na dogodkih v živo bodo nastopili domači gostje: danes vabijo na pogovor z Vinkom Möderndorferjem na Vrt Lili Novy v Ljubljani, v četrtek se bo Nina Dragičević predstavila v Sežani, Möderndorfer pa v Kopru, v petek na pogovor z Markom Kravosom vabijo v Trst in s Kajo Teržan v Hrastnik.

Več okroglih miz, še več premišljevanja

Osrednjima avtorjema, Haugovi in Möderndorferju, se letos poklanjajo s portretnima filmoma, ki so ju včeraj premierno predvajali na prvem programu nacionalne televizije in bosta dostopna tudi na festivalski spletni strani. S portretnimi filmi bodo predstavili tudi preostalih 16 avtorjev letošnjega festivala, ki prihajajo iz 13 držav.

Danes in jutri bo 18. mednarodni komparativistični kolokvij ob 60. obletnici Smoletove Antigone v dveh delih potekal preko Zooma s prenosom v živo iz Modre dvorane Filozofske fakultete, povezava na festivalski spletni strani pa bo omogočala tako spremljanje kakor sodelovanje z vprašanji.

Okroglih miz bo letos več, osrednja, okrogla miza Srednjeevropske pobude - SEP na Vilenici bo na vrsti jutri, na njej pa se bosta z osrednjim festivalskim vprašanjem “Evropa se širi in krči. Quo vadis?” soočila Jurij Andruhovič, ukrajinski pisatelj, pesnik, esejist in nagrajenec Vilenice 2017, ter Boris A. Novak, pesnik, esejist, profesor in angažirani premišljevalec, slovenski avtor v središču leta 2012.

Poklon islandski sodobni književnosti

Po okriljem festivala je tudi letos izšla posebna antologija, tokrat posvečena sodobni islandski književnosti. Raddir í loftinu - Glasovi v zraku, kakor je naslov izdaji, sta uredila islandski pisatelj Sverrir Norland in slovenska sourednica, pesnica Lucija Stupica.

Žal bo letos prvič umanjkala tradicionalna prireditev ob podelitvi nagrade vilenica v istoimenski kraški jami. Dobitnici, pesnici Mili Haugovi so nagrado že izročili na Slovaškem.


Najbolj brano