Iztoku Arčonu nagrada za izjemne znanstvene dosežke

V ljubljanskem botaničnem vrtu so danes podelili Preglove nagrade ter doktorske štipendije Janka Jamnika. Najpomembnejši nagradi Kemijskega inštituta za izjemne znanstvene dosežke na področju kemije in sorodnih ved sta prejela Iztok Arčon z Univerze v Novi Gorici in Urban Bren z Univerze v Mariboru, štipendiji pa Tajda Klobučar in Michel Adamič.

Najpomembnejši nagradi Kemijskega inštituta za izjemne znanstvene dosežke na področju kemije in sorodnih ved sta prejela 
Iztok Arčon (v sredini) z Univerze v Novi Gorici in Urban Bren z 
Univerze v Mariboru. Foto: Kemijski inštitut
Najpomembnejši nagradi Kemijskega inštituta za izjemne znanstvene dosežke na področju kemije in sorodnih ved sta prejela Iztok Arčon (v sredini) z Univerze v Novi Gorici in Urban Bren z Univerze v Mariboru. Foto: Kemijski inštitut

LJUBLJANA > Iztok Arčon je redni profesor za področje fizike in dekan fakultete za podiplomski študij na Univerzi v Novi Gorici, ki se raziskovalno prednostno ukvarja z analizami atomske in molekularne strukture novih materialov z rentgensko absorpcijsko spektroskopijo s sinhrotronsko svetlobo.

Kot so v obrazložitvi nagrade zapisali na Kemijskem inštitutu, se Arčonove študije “vklapljajo in podpirajo raziskovalne aktivnosti različnih slovenskih in mednarodnih raziskovalnih skupin, ki delujejo na zelo različnih raziskovalnih področjih”, od katodnih materialov za različne tipe baterij do celične mikrobiologije, rastlinske fiziologije in fitoremediacije.

V zadnjih petih letih je za potrebe raziskav pridobil več kot 30 projektov za merilni čas na več žarkovnih postajah pri štirih evropskih sinhrotronih, rezultate raziskav pa s soavtorji redno objavlja v uglednih mednarodnih znanstvenih revijah.

Skupno je doslej objavil 180 člankov v recenziranih revijah in osem poglavij v znanstvenih monografijah. S svojim dolgoletnim raziskovalnim delom in organizacijskimi aktivnostmi je “ključno prispeval k razvoju, uporabnosti in dostopnosti rentgenskih absorpcijskih merilnih tehnik s sinhrotronsko svetlobo v slovenskem in tudi mednarodnem prostoru”, so še zapisali.

Urban Bren je izredni profesor za področje fizikalne kemije na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo na Univerzi v Mariboru in prorektor za prenos znanja na tej univerzi.

Kot je zapisano v obrazložitvi, je vzpostavil mlado in prodorno raziskovalno skupino ter za njeno delovanje kot odgovorni nosilec na kompetitivni osnovi pridobil preko treh milijonov evrov vrednih temeljnih, aplikativnih, industrijskih in infrastrukturnih projektov.

Med njegove dosežke v zadnjih petih letih sodi postavitev fizikalnega mehanizma mikrovalovne katalize, izvedba računalniških simulacij kemijske karcinogeneze, proučevanje antikarcinogenega potenciala polifenolov, razvoj elektrokromnih naprav brez optično transparentne elektrode ter dokaz o superselektivnosti šibkih multivalentnih interakcij.

Z raziskovalno potjo je začel leta 2005, odtlej pa je objavil 50 izvirnih člankov v priznanih mednarodnih znanstvenih revijah. Je strokovni izvedenec OZN za področji molekularnega modeliranja in racionalnega načrtovanja zdravilnih učinkovin ter član uredniškega odbora Journal of Chemistry.

S poljudno znanstvenimi in strokovnimi objavami, organizacijo okroglih miz in javnih predavanj ter intervjuji pa znatno prispeva tudi k popularizaciji slovenske znanosti, so še zapisali na Kemijskem inštitutu.

Lani sta Preglovi nagradi prejela Marjetka Podobnik in Matej Praprotnik s Kemijskega inštituta.

Po podelitvi Preglovih nagrad, ki se je je udeležila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, so podelili še štipendiji Janka Jamnika, ki jih letos prejmeta Tajda Klobučar in Michel Adamič.

Tajda Klobučar trenutno zaključuje magistrski študijski program Biotehnologija, raziskovalna tema, s katero si je prislužila štipendijo, pa ima naslov Arhitektura in mehanizem nastanka celičnih RNA-kondenzatov in njihov pomen v celični diferenciaciji.

Michel Adamič trenutno zaključuje magistrski študij fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, njegova raziskovalna tema pa bodo Senzorji za diagnostiko v Li-ion-akumulatorjih.


Najbolj brano