Izolska štiripasovnica: zmešnjava z oznakami, kazni pa zasoljene

Kar je logično cestnim uradnikom, ni vselej logično voznikom na cestah. Kmalu po odprtju predora Markovec so štiripasovnico od izvoza oziroma uvoza za Izolo do Jagodja prekategorizirali v glavno cesto, na kateri velja omejitev hitrosti 90 kilometrov na uro. Zaradi zavajajočih znakov številni vozniki po štiripasovnici dirjajo s hitrostjo 110 kilometrov na uro, policisti pa jih kaznujejo.

Modra tabla za hitre ceste, čez sto metrov pa omejitev hitrosti na 
90 kilometrov na uro.
Modra tabla za hitre ceste, čez sto metrov pa omejitev hitrosti na 90 kilometrov na uro.  

IZOLA > Če se po hitri cesti H6 peljemo iz Kopra proti Strunjanu, nas ob izvozu iz predora Markovec pričaka prva tabla, ki označuje, da je smer proti Portorožu in Jagodju še vedno modra. Kar bi pomenilo, da je štiripasovnica do Jagodja še vedno hitra cesta. Izvoz proti Izoli in bolnišnici je potem označen z rumeno barvo, kar pomeni, da se hitra cesta na izvozu zaključi, kmalu po izvozu pa je tudi prečrtana tabla za hitro cesto in znak za omejitev hitrosti na 90 kilometrov na uro.

A kaj ko ob uvozu iz Izole ob cesti znova stoji modra tabla (sicer stara), ki formalno sicer ne označuje začetka hitre ceste, vendar večina voznikov ta znak razume tako. Naslednja označevalna tabla je spet modre barve (hitra cesta) in šele nato se nad štiripasovnico razteza portal, na katerem je omejitev 90 kilometrov na uro.

Razkošna glavna cesta

Obvoznica nad Izolo je verjetno najbolj razkošna glavna cesta v državi, saj premore kar štiri pasove, kategorizirana pa je kot glavna cesta drugega reda. Medtem pa ob nekaterih običajnih in enako prometnih glavnih cestah prvega reda sploh ni odbojnih ograj, voznike pa nekaj centimetrov od asfalta čakajo mogočna debla dreves.

Najprej omejitev 90 kilometrov na uro, čez sto metrov pa (stara) tabla za hitro cesto. (Foto: Danijel Cek)

Iz Jagodja proti Kopru je zmešnjava podobna: na začetku štiripasovnice je (star) znak za začetek hitre ceste in nobene omejitve hitrosti, naslednja tabla je spet modra, šele za njo pa vozniki na portalu prvič zagledajo omejitev na 90 kilometrov na uro. Nekaj sto metrov za portalom je znak, da se čez 500 metrov začne hitra cesta, po izvozu za Izolo pa ni več sledi o rumenih tablah in omejitvi na 90 kilometrov na uro.

Za pojasnila smo poklicali na Dars, od koder nam je Marjan Koler razložil, da upravljajo s hitro cesto le do izvoza oziroma uvoza za Izolo, od tam naprej proti Jagodju pa da s cesto upravlja direkcija za infrastrukturo. Z direkcije so nam odgovorili, da je to res, da je ta cesta kategorizirana kot glavna cesta drugega reda (G2-111) in da na njej velja omejitev hitrosti na 90 kilometrov na uro. Pa čeprav ima cesta vse elemente hitre ceste; smeri vožnje sta ločeni z ograjami in sredinsko zelenico, cesta pa je zaradi divjadi omejena tudi z mrežo.

Stara tabla za hitro cesto je včasih avtomatsko dovoljevala hitrost do 110 kilometrov na uro, po novem pa tega ne dovoljuje več. (Foto: Danijel Cek)

Z direkcije so nam pojasnili, da so cesto iz hitre v glavno prekategorizirali po odprtju predora Markovec. Direkcija je tako upravljalec glavne ceste G2-111 od Izole do Jagodja in nazaj ter priključnega rondoja Izola. “Našteti odseki so kategorizirani kot cesta, določena za motorna vozila, na kateri je najvišja hitrost omejena na 90 kilometrov na uro," so zapisali z direkcije.

Past za večino voznikov se namreč skriva v stari tabli za začetek hitre ceste (bel avto na modrem pokončnem pravokotniku), ki jo je zamenjala bela silhueta avtoceste na modri tabli. Ker so upravljalci cest predvideli, da vseh starih tabel ne bodo mogli hitro zamenjati, so si v zakonu pustili varovalko. Za staro tablo so določili, da označuje cesto, določeno za motorna vozila, da pa s tem avtomatsko ne zvišuje omejitve hitrosti z 90 na 110 kilometrov na uro. Tega pa večina voznikov ne ve.

Nova tabla za hitro cesto avtomatsko pomeni tudi omejitev hitrosti na 110 kilometrov na uro. (Foto: Danijel Cek)

Dokaz, da so celotno štiripasovnico nad Izolo tudi upravljalci vedno imeli za hitro cesto, je portal, ki ga je Dars postavil daleč od uvoza Izola proti Jagodju. Na portalu zdaj stoji le svetlobni znak za omejitev hitrosti, po naših informacijah pa je Dars na portal že postavil senzorje za cestninjenje tovornjakov. Ko so cesto iz hitre spremenili v običajno, so senzorje umaknili. Če bi vedeli za namere cestnih uradnikov, portala sploh ne bi postavili.


Komentar novinarja

Danijel Cek

Pa naj razume, kdor more

Primer štiripasovnice nad Izolo je vzorčni primer naše prometne politike, ki je ne vodijo strokovnjaki, ampak politiki in birokrati. Hitra razlaga: štiripasovnica, ki se je včasih začela na križišču proti bolnišnici, je bila od nekdaj hitra cesta, po kateri smo lahko vozili 110 kilometrov na uro. Tudi ko so prevrtali Markov hrib in zgradili dvocevni predor je bilo tako. Zato je Dars že skoraj proti koncu ceste postavil portal, s katerega je nameraval elektronsko cestniniti tovornjake. Namesto ...

Preberi več

Najbolj brano