Primorska proslava bo v času virusa prišla na domove ljudi

Proslava ob vrnitvi Primorske matični domovini bo v soboto, 12. septembra, ob 12. uri na območju vojašnice slovenskih pomorščakov v Ankaranu. A tokrat bo zaradi koronavirusa prvič brez obiskovalcev na prizorišču; proslavo bo mogoče spremljati v neposrednem radijskem in televizijskem prenosu.

Vojašnica slovenskih pomorščakov v Ankaranu bo prizorišče 
letošnje povsem drugačne primorske proslave.   Foto: Foto: Boštjan Omerza
Vojašnica slovenskih pomorščakov v Ankaranu bo prizorišče letošnje povsem drugačne primorske proslave.  Foto: Foto: Boštjan Omerza

ANKARAN > “Zavedamo se, koliko ljudem, predvsem starejšim, pomeni, da se srečajo na primorski proslavi. A letos to ne bo mogoče, moramo se obnašati odgovorno. Kljub vsemu bo proslava prijetna in vabim Primorce in vse druge pred radijske in televizijske sprejemnike,” pravi ankaranski župan Gregor Strmčnik. Občina proslavo organizira skupaj z ankaranskim Združenjem borcev za vrednote NOB, ki ga vodi Darinka Vovk.

Skupaj, pred odprtim morjem

Slavnostna govornica bo nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca. Scenarist in režiser proslave je Marko Sosič. Poimenovali so jo Skupaj, pred odprtim morjem. Scenarij zajema zgodovinske trenutke, kot so konec prve svetovne vojne, požig Narodnega doma v Trstu, Tigr, fašizem, upor, osvoboditev, vrnitev Primorske domovini in nastanek samostojne države Slovenije, a tudi kritično refleksijo današnjega časa in ponovnega vznikanja fašističnih teženj po Evropi.

Neposreden prenos

Neposreden prenos proslave v soboto, 12. septembra, ob 12. uri, bo na 2. programu TV Slovenija. Posnetek proslave na TV Koper pa bo na predvečer primorskega praznika, v ponedeljek, 14. septembra, ob 22.30.

Namesto županov zastave primorskih občin

Program prireditve bo preplet dogajanja na prizorišču pred vojašnico, posnetkov nastopajočih na različnih lokacijah v ankaranski občini ter arhivskih posnetkov zgodovinskih obdobij Primorske in njenih ljudi. Zagotovo bodo na prizorišču ob upoštevanju razdalje tudi praporščaki vseh Primorskih združenj borcev in veteranskih organizacij ter četa vojakov Slovenske vojske. Plapolale bodo tudi zastave vseh primorskih občin.


Najbolj brano