Z razgaljenimi prsmi in zajetnimi trebuhi naokrog

V zadnjih avgustovskih dneh je Istra še vedno polna obiskovalcev. Posledično so zelo dobro obiskana tudi istrska kopališča in nekateri kopalci se ob visokih temperaturah in sopari pozabijo obleči, ko “skočijo” po plastenko vode ali na pico. Preverili smo, kako je s tem v Izoli, ki je zaradi filmskega festivala Kino Otok te dni še bolj polna.

Fotografija, ki je nastala prejšnji teden sredi Izole in takoj zaokrožila po facebooku. Foto: Vir: Facebook
Fotografija, ki je nastala prejšnji teden sredi Izole in takoj zaokrožila po facebooku. Foto: Vir: Facebook

IZOLA > Da pride v Mercatorjevo trgovino na izolskem Velikem trgu ali v bližnjo Pizzerijo Napa tudi po 20 strank dnevno, oblečenih zgolj v kopalke, so nam v četrtek pozno popoldne potrdile tako prodajalke kot natakarice.

Na pico v mokrih kopalkah

“Gre za slovenske obiskovalce, ki pridejo večinoma v času kosila, letos jih je več kot prejšnja leta. Neki mlajši moški je danes prišel celo v mokrih kopalkah in se šel preobleč šele, ko smo ga opomnile, da tak nikakor ne sodi v picerijo,” so nam povedale natakarice. Podobno so nam začele pojasnjevati prodajalke, čeprav je na vratih trgovine rdeča nalepka s prečrtanima moškim in žensko v kopalkah. Prav takrat je mimo prodajnih polic brez kančka zadrege zakorakal mlad tujec v črnih kratkih hlačah oziroma kopalkah. “Ups, sorry,” se je odzval, ko ga je prodajalka opozorila na kodeks v živilskih trgovinah, in nemudoma zapustil trgovino. Čez nekaj minut se je vrnil, oblečen tudi v srajco, ki si jo je nadel in zapel kar pred trgovino. Kot so nam namignile prodajalke, pa se poleg slovenskih obiskovalcev pozabi primerno obleči tudi eden od domačinov.

Ko smo stopili na pločnik pred trgovino, je mimo hitela mlada ženska, bosa in z natikači v eni roki ter z oblačili v drugi. Od pasu do kolen je bila ovita v brisačo, nekoliko više je imela zgornji del kopalk, mudilo pa se ji je v sanitarije, namenjene najemnikom bližnjih dnevnih privezov za barke.

Čeprav obiskovalce, oblečene zgolj v kopalke, redno videvajo tudi na Sončnem nabrežju, letos v tamkajšnje trgovine s tekstilom in obutvijo tako oblečeni ne vstopajo. V preteklosti pa so po kakšno malenkost večkrat prišle skupine mladih tujcev v kopalkah, so nam povedale prodajalke. Tudi v Mercatorjevo trgovino na Trgu Republike so to poletje prihajali kvečjemu pomanjkljivo oblečeni, na primer moški v kratkih hlačah z razgaljenimi prsmi in zajetnimi trebuhi, vendar prodajalkam več sivih las povzročajo dolgoprstneži.

Izolski bonton za obiskovalce

Ker oblečeni samo v kopalke ali kratke hlače vstopajo tudi v TIC in so letos v kabinet župana Danila Markočiča dobili pisno pritožbo Izolanke, da hodijo nekateri v kopalkah tudi po Livadah, so se odločili, da bodo nekaj ukrenili.

“Tudi zato, ker so občinski svetniki občini že pred dvema letoma predlagali, naj obiskovalcem prepove sprehajanje po mestu v kopalkah,” utemeljujejo v kabinetu. Avgusta, ko so svetniki na počitnicah in sprehajanja v kopalkah v občinskem odloku o javnem redu in miru ne morejo prepovedati, so izdali zloženko Visit and respect Izola, v katerimi navajajo “nasvete za prijetnejši obisk Izole”. Obiskovalce in občane pozivajo, naj bodo tudi v času turistične sezone na javnih mestih primerno oblečeni.

“Že večkrat smo dobili pritožbe, da se po ulicah, v trgovinah, barih, restavracijah in na drugih javnih mestih sprehajajo osebe, ki so pomanjkljivo oblečene ali so samo v kopalkah, čeprav so kopalke primerne le za kopališča. Nakupovanje v takšnih oblačilih v času pandemije covida je lahko celo nevarno,” so jasni v občinski upravi. Najkasneje do začetka prihodnje sezone napovedujejo spremembo omenjenega občinskega odloka, s čimer bodo sprehajanje po mestu v kopalkah izrecno prepovedali. Tiste, ki bodo mesto tudi v bodoče zamešali s kopališčem, bodo občinski redarji najprej opomnili, zatem oglobili.

Roštiljali na plaži

Izolsko zloženko z nasveti delijo v TIC, hotelih, pri sobodajalcih, v gostinskih lokalih. Med 12 priporočili oziroma opozorili najdemo tudi, da sodijo cigaretni ogorki in žvečilni gumiji v koš za smeti ter da nobena od osmih izolskih plaž ni namenjena popivanju in razgrajanju. Kopalnih brisač se ne razgrne vnaprej, ampak šele ob prihodu, na kopališčih se spoštuje morsko floro in favno ter se ne kuri ne tabornega ognja ne žara.

Naj se vse to zdi še tako samoumevno, smo se zadnjo julijsko soboto na lastne oči prepričali, da je nekdo roštiljal na kopališču med Delfinom in Simonovim zalivom. V izolskem bontonu pa navajajo še, da se za pasjimi ljubljenčki počisti tudi na pasji plaži ter da se v mestu uporablja javna stranišča in toalete gostinskih lokalov.


Najbolj brano