So primorske šole pripravljene na varen začetek šolskega leta?

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je včeraj razblinila še zadnje dvome in potrdila, da se v torek v osnovne in srednje šole vračajo vsi učenci in dijaki. Šole so pripravljene, da jih sprejmejo, prav vseh varnostnih priporočil pa se ponekod ne bodo mogli držati.

Šolski center Nova Gorica je med največjimi v Sloveniji. V torek 
pričakujejo 2000 dijakov.  Foto: Nace Novak
Šolski center Nova Gorica je med največjimi v Sloveniji. V torek pričakujejo 2000 dijakov.  Foto: Nace Novak

PRIMORSKA > “1. septembra gremo v šolo vsi, tako kot vsako leto, na običajen način, tokrat pa še z upoštevanjem epidemioloških in varnostnih ukrepov,” je po seji vlade sporočila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Šole so pripravljene, ministrica pa učencem in staršem polaga na srce, naj bodo odgovorni, naj v šolo ne prihajajo bolni in naj šolo obvestijo o morebitni okužbi ali karanteni.

Čim manj mešanja med skupinami

Šole morajo svoje delo organizirati na način, da se med seboj ne bodo družili učenci iz različnih oddelkov. Obrazne maske bodo obvezne za učence, starejši od dvanajst let. Masko bodo morali imeti povsod, kjer se bodo srečevali z učenci z drugih oddelkov, v matičnih učilnicah pa ne, če bodo sedeli 1,5 metra vsaksebi. Obveznost nošenja maske in varnostne razdalje velja tudi za učitelje. Učilnice za praktični pouk bo treba po menjavi vsake skupine razkužiti in prezračiti.

Ingrid Poropat

v. d. ravnateljice OŠ Koper

“Šola je resnično naredila vse, da bi pouk potekal varno, vendar pa morajo svoj del odgovornosti prevzeti tudi starši in učenci.”

Šolam je dovoljeno pravila zaobiti le izjemoma, ko res ne morejo preprečiti mešanja med skupinami. V. d. ravnateljice OŠ Koper Ingrid Poropat pojasnjuje, da so pri njih uspeli zagotoviti ločene oddelke tudi za jutranje varstvo in podaljšano bivanje. “Mešanja skupin nam ne uspe preprečiti edino pri izbirnih predmetih in manjših učnih skupinah,” je povedala. S sodelavci so v preteklih dneh pripravili jasne protokole, kako bodo otroci prihajali v šolo, se gibali, obiskovali malico in se zadrževali v šolskih prostorih, da med različnimi skupinami ne bi bilo stika.

“Seveda je priporočilo, da so vsi otroci v matičnih učilnicah, vendar vemo, da je to neizvedljivo, ker otrok potrebuje gibanje. Zato smo za vsak oddelek določili svoj prostor v okolici šole. Eni bodo na umetni travi, drugi na košarkarskem igrišču, v primeru dežja pa bodo v matičnih učilnicah ...” to, na kaj vse so mislili pri pripravi protokolov, povzema ravnateljica.

Iztok Drožina, ravnatelj Srednje tehniške šole Koper

“Kombinirani sistem bi bil neprimerno varnejši kot pa to, da so vsi dijaki ves čas prisotni v šoli.”

Na šoli je 966 učencev in 144 zaposlenih. To množico bodo v šolo sprejemali na štirih vhodih. Starši v šolo ne bodo imeli vstopa; na prvi šolski dan bodo učence pred vrati sprejele razredničarke, pozneje pa dežurni učitelji, ki bodo mlajše učence po pouku ob dogovorjeni uri spet predali staršem. Malica bo v učilnicah. Prav tako kosilo za učence do šestega razreda, učenci zadnjih treh razredov pa bodo kosili v jedilnici po določenem urniku. “Šola je resnično naredila vse, da bi pouk potekal varno, vendar pa morajo svoj del odgovornosti prevzeti tudi starši in učenci. Poskrbeli bomo, da bodo navodila jasna, da bodo otroci vedeli, kaj se pričakuje od njih, obenem pa se bodo počutili varno in bodo imeli mirno in uspešno šolsko leto,” pravi Poropatova.

Prvošolce bodo pozdravili pred šolo

Osnovne šole kljub vsem omejitvam niso pozabile, da mora biti prvi šolski dan nepozaben za tiste, ki v šolo pridejo prvič. V OŠ Koper bodo dobrodošlico za prvošolce in njihove starše pripravili na prostem, v krajšem časovnem zamiku za vsak oddelek posebej. Podobno bo v Postojni, na OŠ Antona Globočnika. “Prvošolčki bodo imeli sprejem zunaj, na igrišču, nato pa jih bodo razredničarke peljale v razrede. Starši jih bodo prišli iskati čez uro in pol in ne bodo vstopali v šolo,” pojasnjuje ravnateljica Darija Košir.

Miran Saksida, direktor Šolskega centra Nova Gorica

“Če bo dijak zbolel, ne bo tako, kot je v prvi triadi osnovne šole, ko gre v karanteno oddelek in učitelj, ampak bo šlo v karanteno več učiteljev, ki so učili v razredu.”

Na koprski osnovni šoli bodo zagotovili ločene oddelke tudi za jutranje varstvo in podaljšano bivanje.

Skušali so upoštevati čim več priporočil NIJZ in Zavoda za šolstvo, a vseh s svojimi kadri in prostori ne bodo zmogli. “Pri podaljšanem bivanju in jutranjem varstvu ne moremo zagotoviti, da bi bil vsak oddelek v ločenem prostoru. Do združevanja učencev pride tudi pri neobveznih izbirnih predmetih, pri športu se družijo oddelki,” pojasnjuje ravnateljica. Učenci bodo malicali v razredu, kosilo pa po različnih urnikih v jedilnici. “To je kar težava, ker je treba za vsako skupinico razkužiti prostor in ga pripraviti na nove učence.”

Darija Košir, ravnateljica OŠ Postojna

“Do združevanja učencev pride tudi pri neobveznih izbirnih predmetih, pri športu se družijo oddelki.”

Na šoli v Postojni in na njenih podružnicah Bukovje, Planina in Studeno je 759 otrok. Ministrstvo je postavilo pravilo, da lahko tisti, ki v šolo prihajajo s šolskim avtobusom, sedijo skupaj, a morajo med prevozom obvezno nositi masko.

Dijaki ne morejo biti le v eni učilnici

Spoštovanje ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe s covidom 19 je velik izziv tudi za srednje šole. Tudi dijaki morajo nositi masko v vseh skupnih prostorih in takrat, ko med njimi ni možno zagotoviti 1,5 metra razdalje. Specializirane učilnice bo treba za vsako skupino razkužiti. “Delamo največ, kar lahko v skladu z navodili NIJZ. Težko bo zagotoviti popolno varnost, ker se pouk ne izvaja le v splošnih, ampak tudi specializiranih učilnicah in delavnicah,” pravi ravnatelj Srednje tehniške šole Koper Iztok Drožina. “Nemogoče je zagotoviti, da ne bi prišlo do menjavanja prostorov čez dan.”

Letos bo šolo obiskovalo približno 830 dijakov, ki bodo razporejeni v 33 oddelkov. Drožina je nekoliko razočaran, da ministrstvo za srednje šole ni določilo kombiniranega pouka. “Kombinirani sistem bi bil neprimerno varnejši kot pa to, da so vsi dijaki ves čas prisotni v šoli,” je prepričan. Po njegovem mnenju gre za zamujeno priložnost, saj bi lahko s pomočjo kombiniranega sistema šolstvo dosegalo enake cilje na sodobnejši način.

Pred začetkom šolskega leta pa ga najbolj skrbi, kako bo s tujimi dijaki. Vsako leto se jih k njim vpiše kakih deset. “Ker so to dijaki, ki po navadi pridejo konec avgusta ali prve dni septembra, me skrbi, kako bo letos s spoštovanjem karantene, ki jim bo odrejena.” Šola ni pooblaščena za pridobivanje podatkov, ali in do kdaj so v karanteni.

Na prihod še večjega števila dijakov se pripravljajo v Šolskem centru Nova Gorica. Šolsko leto jih bo začelo približno 2000, razporejeni pa bodo v približno 100 oddelkov. Dijaki posameznih razredov se bodo čim manj selili med učilnicami, specializirane učilnice pa bodo morali razkuževati. Če bo vseeno prišlo do vnosa okužb in odreditve karanten, pa direktor šolskega centra Miran Saksida pričakuje precej komplikacij: “Če bo dijak zbolel, ne bo tako, kot je v prvi triadi osnovne šole, ko gre v karanteno oddelek in učitelj, ampak bo šlo v karanteno več učiteljev, ki so učili v razredu.” V določenih primerih bi to takoj pomenilo prehod v model D in poučevanje na daljavo, pričakuje Saksida.

Velik podvig je tudi šolska malica, ki bo vsaj na začetku suha in jo bodo delili po učilnicah. Pripravili so se, kolikor so se lahko, praksa pa bo pokazala, kaj se da še narediti, pravi Saksida, ki trka na vest vseh, ki vstopajo v šolske prostore, naj šolo obvestijo o vseh okužbah in morebitnih karantenah. To je pomembno tudi zaradi zdravja zaposlenih. “Glede na dosedanje izkušnje s širjenjem virusa so bolj kot dijaki ogroženi učitelji, predvsem starejši. Glavno skrb je treba posvetiti tistim, ki so blizu rizičnosti,” poudarja direktor.


Najbolj brano