Žarišče okužbe v Brkinih se za zdaj ne širi

Pred dvema tednoma je v Brkinih izbruhnilo novo žarišče okužbe s covidom-19, saj je ena oseba na pevskih vajah prenesla okužbo še na tri. A kot kaže, so jo (za zdaj) ostali člani pevskega zbora dobro odnesli.

Okužbe s covidom-19 v enem od pevskih zborov v Brkinih se, kot 
kaže,  ne širijo. Dve osebi pa naj bi bili v bolnišnici.  Foto: pixabay.com
Okužbe s covidom-19 v enem od pevskih zborov v Brkinih se, kot kaže, ne širijo. Dve osebi pa naj bi bili v bolnišnici.  Foto: pixabay.com

BRKINI > Danes minevata dva tedna, odkar je za covidom-19 zbolela oseba v enem od pevskih zborov v ilirskobistriški občini. Za prvo okuženo so bile na test za covid-19 slab teden kasneje pozitivne še tri osebe iz zbora, dve sta se z njo družili tudi izven pevskih vaj. Javni podatki za to občino do včeraj ne kažejo dodatnih okužb z novim koronavirusom. Trenutno so torej aktivno okužene štiri osebe.

Prva oseba iz pevskega zbora se je po vsej verjetnosti okužila od družinskega člana iz osrednje Slovenije. Ker se je po nekaj dneh počutila slabo, se je testirala, vendar je bil izid testa negativen. Zato je šla k pevskim vajam, kjer prepeva skupaj dvanajst oseb. Po nekaj dneh se je slabo počutje ponovilo, ponovni test je bil pozitiven. Pevovodja nam je pojasnil, da je vaje takoj preklical.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je po potrjeni prvi okužbi odredil karanteno 20 osebam: “Karantena je bila predlagana tudi za najožje družinske člane, ki so bili v visoko rizičnem tesnem kontaktu s pozitivno osebo. Vodja pevskega zbora je včeraj povedal, da so v petek vsi zaključili osamitev in da jim je odgovorni niso podaljšali. Ter še, da se prva okužena počuti dobro. Zanikal pa je govorice krajanov, ki so po anonimni poti dospele tudi do nas, da naj bi se najožji družinski član prve okužene karanteni navkljub prosto sprehajal po naselju. Nekoliko manj spodbudna je novica o dveh od zadnjih treh pozitivnih, saj naj bi morala, tako je povedal pevovodja, v bolnišnico. Včeraj popoldne nam te informacije z NIJZ še niso potrdili.

V občini Ilirska Bistrica je bilo od začetka epidemije do včeraj skupaj okuženih 19 oseb.


Najbolj brano