Poezija, glasba in narava kot cepivo

“V času, ko je človeška pamet begunec in je razseljena, se je moral malce razseliti tudi naš festival,” pravi Rok Zavrtanik, vodja založbe in festivala Sanje, ki se jutri prvič začenja v vasici Beka. V soboto se seli v Divačo in tamkajšnje podzemlje, v nedeljo, z najobsežnejšim delom, vključno z dopoldansko Pravljično vasjo za otroke in večno mlade, pa vrača v Brda.

Ana Pandur in  Damir Avdić bosta v soboto v Divaški jami 
premierno izvedla plesno-glasbeni performans Črni zvoki.
Ana Pandur in Damir Avdić bosta v soboto v Divaški jami premierno izvedla plesno-glasbeni performans Črni zvoki. 

BEKA, DIVAČA, BRDA > Jutri se bo festival Sanje prvič naselil v vasico Beka pri Kozini. Uvedel ga bo popoldanski predfestivalski dogodek - meditativna delavnica s konji in Borisom Magdalencem MettaKonj na Petrinjskem Krasu. Zvečer se dogajanje seli na jaso v vasi, kjer bo najprej prostor zasedla poezija Zalke Drglin, nato pa še glasba in beseda Nike Solce in Janija Kovačiča.

Z jase na Beki v Divaško jamo

V soboto bo v Divači štafeto predfestivalskega dogodka prevzel domačin Boris Čok, ki bo zbrane vodil po obrednih poteh starovercev. V sodelovanju z divaškim jamarskim društvom se bo festival spustil tudi v Divaško jamo, kjer bosta v tamkajšnji plesni dvorani plesalka flamenka Ana Pandur in glasbenik Damir Avdić ob 20. uri premierno izvedla plesno-glasbeni performans Črni zvoki, ki so jih navdahnile besede Federica García Lorce (1898-1936), čigar esej Duende: igra in teorija v prevodu Andreje Udovč pri Sanjah izide prav v petek. O knjigi in predstavi se bodo pogovarjali na jasi pred jamo.

V nedeljo se z najobsežnejšim delom, naslovljenim Sanje v Medani, festival vrača v Brda. Tako bo od 16. ure Šmartno ponovno zaživelo kot Pravljična vas, kjer bodo med drugim nastopili Tone Partljič, Milena Mileva Blažič, Tilen Šfiligoj, Joži Šalej in domača kantavtorja Matjaž Ščurek in Tomaž Lipicer. Večer pa bo pred Vilo Vipolže, kamor se dogajanje seli v primeru slabega vremena, uvedla sveža poezija s prvenca Rane raneAnje Novak - Anjute, dogajanje pa sklenil celovečerni koncert Vlada Kreslina.

“Za duševno bolno civilizacijo je poezija antipsihotik in antidepresiv s številnimi pozitivnimi stranskimi učinki, ki jih lahko le priporočamo,” pravi Rok Zavrtanik, vodja festivala in založbe, ki vselej predstavi nekaj knjižnih novosti. Zavrtanik je hvaležen za partnerstvo z domačini vseh primorskih krajev, kjer je festival bodisi že pognal bodisi pravkar poganja korenine.


Najbolj brano