Po poteh prihoda prvih partizanov na Primorsko

Sežanska borčevska organizacija je pod vodstvom Bojana Pahorja ob občinskem prazniku, ki bo v petek, 28. avgusta, že četrto leto zapored pripravila pohod Po poteh prihoda prvih partizanov na Primorsko.

Pohodniki so se ustavili tudi ob spominskem obeležju pri Trebižanih. Foto: Olga Knez
Pohodniki so se ustavili tudi ob spominskem obeležju pri Trebižanih. Foto: Olga Knez

KOBOLI, TREBIŽANI > Občina Sežana praznuje svoj praznik v spomin na prve partizane na Primorskem, ko so se leta 1941 na Kantetovi domačiji v Kobolih zbrali možje z Gornje Branice in ustanovili Dolganovo četo pod vodstvom Ervina Dolgana s Topolca pri Ilirski Bistrici. Temu dogodku v čast stoji na Kantetovi domačiji, kjer je bila tudi partizanska tiskarna, spominska plošča, leta 1950 pa so jim v bližnjem gozdu nad Trebižani, kjer so prvoborci ustanovili prvi partizanski logor na Primorskem, postavili še spomenik z njihovimi imeni.

Pohod se je pričel ravno pri Kantetovi domačiji, kjer pohodnike vsako leto pričaka Zmago Ukmar, rojen prav pri Kantetovih v Kobolih. Letos ga zaradi bolezni ni bilo. Predsednik borčevske organizacije Bojan Pahor je pojasnil, zakaj se je upor na Primorskem pričel štiri mesece po ustanovitvi OF 27. aprila 1941 v Ljubljani. Primorci so bili takrat pod Italijo in fašistično oblastjo, mlade fante pa so vpoklicali v italijansko vojsko. Na pohod, ki jih je vodil mimo spomenika v Kobolih, Kantetova mati ga je postavila ustreljenima sinovoma Evgenu in Milanu, in mimo Trebižanov do spomenika v bližnjem gozdu nad vasjo Trebižani in pod vasjo Selo, je odšlo 25 pohodnikov, med njimi tudi predsednica postojnske krajevne borčevske organizacije Katja Vuga. Ob vračanju na izhodiščno mesto so se zaustavili v Trebižanih, kjer jim je na domačiji partizanske učiteljice Tince Sadovski gostoljubje nudila Majda Sadovski, upokojena učiteljica. Pohod so zaključili s kosilom na kmečkem turizmu Francinovi pri Bojani Ukmar v Avberju.


Najbolj brano