Tu je virus, hujši od korone

V soboto so na 27. Primorskem poletnem festivalu (PPF) krstno uprizorili predstavo Virus od ženske, ki jo bodo na Martinčevem trgu v Kopru ponovili drevi ob 21. uri. Besedilo sta napisala igralca Aleš Valič in njegov sin Matic, ki sta poskrbela tudi za režijo in scenografijo.

Virus od ženske je povezal igralska kolega dveh generacij, 
Aleša Valiča in njegovega sina Matica.  Foto: Jaka Varmuž
Virus od ženske je povezal igralska kolega dveh generacij, Aleša Valiča in njegovega sina Matica.  Foto: Jaka Varmuž

KOPER > Poleg virusa, ki nam vsakdan kroji že vso pomlad in poletje, je tu še “virus od ženske”, so z nasmehom pojasnili na petkovem srečanju z novinarji v Gledališču Koper. “To je najmočnejši virus, kar jih poznamo. Vsi drugi delujejo kot pandemije, ta pa je večen. In nenehno mutira, tako da se ga sploh ne da ujeti. A če bodo kdaj izumili cepivo, bomo razmislili, ali se cepiti,” je dejal Aleš Valič.

V enourni predstavi se srečata stari in mladi, ki jima preglavice povzroča tako imenovani šibkejši spol. “Besedila sva se lotila, ko sva dobila ponudbo, da pripraviva predstavo za PPF,” je povedal Aleš Valič in pojasnil, da je s sinom opustil prvotno zamisel o uprizoritvi starega dramskega besedila; raje sta napisala novega in aktualnega. “Pisanje prvenca ni bilo enostavno, saj igralec, ki se v glavnem premika po odru, tega ni najbolj vešč. A na koncu sva le lahko rekla: to je pa mogoče uprizoriti!”

Matic Valič je z očetom že stal na odru, tokrat pa sta na njem prvič sama, za povrh pa še soavtorja besedila: “Naloga je bila lažja, ker se dobro poznava, prav zato pa je bilo sodelovanje tudi zelo zahtevno, saj je bilo težko obdržati distanco.”

Med delom sta drug drugega dopolnjevala, oče pa še posebej hvali mlade sodelavce: tako njega kakor sina sta s profesionalnim sodelovanjem navdušila mlada oblikovalca luči Izidor Čok in Domen Lovšin.

“Ali lahko pričakujemo, da bo nekega dne sledil še Virus od moškega?” je na novinarski konferenci zanimalo Mateja Sukiča, koordinatorja in organizatorja kulturnih programov v gledališču. “To bi pa najverjetneje morala napisati ženska,” se je nasmehnil Aleš Valič.


Najbolj brano