Na Vogel brez smuči

Marsikdo bo ob imenu Vogel najbrž najprej pomislil na priljubljeno smučišče nad Bohinjskim jezerom, a Vogel je tudi 1922 metrov visok vrh v verigi Spodnjih Bohinjskih gora nad istoimenskim smučiščem, na katerega se lahko povzpnemo tudi s tolminskega konca, s planine Razor, ki nasploh velja kot izhodišče za lepe ture.

Na poti s prevala Globoko proti vrhu Vogla se je vredno ozreti 
nazaj.  Foto: Petra Vidrih
Na poti s prevala Globoko proti vrhu Vogla se je vredno ozreti nazaj.  Foto: Petra Vidrih

Do Koče na planini Razor (1315 m), s katero upravlja Planinsko društvo Tolmin, vodi več poti. Najkrajša in tudi najlažja je tista s planine Kuk (ura hoda), do katere se zapeljemo skozi Poljubin in Ljubinj. Priljubljeno izhodišče so tudi Tolminske Ravne (1:45 - po mulatjeri, 1:15 - strma pot), nekoliko daljša pa je pot iz Kneških Raven (2:45 oziroma 3:30 - Prošček) iz Baške grape.

S planine Razor, kjer si tako kot na planini Kuk (1150 m) in še nekoliko nižji planini Lom poleti lahko kupimo domače mlečne izdelke (kislo mleko, sir in skuto), se pot zmerno vzpne čez razgledno pobočje in nas kmalu pripelje v gozd, kjer se nato razcepi: desna vodi direktno na Vogel (1:45), leva pa čez preval Globoko (1828 m). Čeprav je slednja pot daljša (2:30), je trud ob vzponu poplačan s prelepimi razgledi, svojevrstno doživetje pa je tudi “prerekanje” s kravami, ki se pasejo na tamkajšnjih pobočjih in jim niti na misel ne pride, da bi se umaknile s poti. Planinec, znajdi se, kot veš in znaš. Tik pod prevalom Globoko so ostanki vojaških bunkerjev iz 1. svetovne vojne, nekoliko naprej pa je PD Tolmin postavilo manjši zasilni bivak. S prevala Globoko se odpre prekrasen pogled na bohinjsko stran in na jezero v dolini. Z Globokega do vrha Vogla je še pol ure hoje, zadnjih 15 minut po razglednem vršnem grebenu.

Vogel s severne strani prepoznamo po piramidasti obliki, ki daje gori lep videz. Z vrha se ob jasnem vremenu odpre čudovit razgled na del Primorske, verigo Spodnjih Bohinjskih gora in Triglav z okolico, smučišče Vogel, proti jugu pa nam v oči pade Žabiški Kuk in desno spodaj planina Razor, proti kateri se nato lahko vrnemo kar po direktni poti in tako sklenemo krog.


Najbolj brano