Ena podjetja odpuščala, druga celo povečala proizvodnjo

Zaradi posledic epidemije so v sežanski občini konec julija (v primerjavi z majem) beležili šestodstoten porast brezposelnih - skupaj jih je sedaj 557, pojasnjujejo na zavodu za zaposlovanje. Samo v podjetju Alfa Street, ki izdeluje naprave za igralništvo, so morali odpustiti 61 od 109 delavcev. S preusmeritvijo proizvodnje se sicer skušajo ubraniti nadaljnjemu odpuščanju, a vsa podjetja nimajo te možnosti.

Podjetje Imas je imelo dovolj naročil, da so lahko v času epidemije in po njej delali s polno paro in celo nekoliko povečali prihodke. Foto: arhiv Imas Sežana
Podjetje Imas je imelo dovolj naročil, da so lahko v času epidemije in po njej delali s polno paro in celo nekoliko povečali prihodke. Foto: arhiv Imas Sežana

SEŽANA > Alfa Street Sežana je med vodilnimi podjetji za načrtovanje in izdelavo visoko kakovostnih naprav za igralništvo (rulete). Veliko večino svojih izdelkov izvažajo na svetovna tržišča. A zaradi posledic epidemije sedaj podjetje obratuje v zmanjšanem obsegu, saj so igralnice še vedno po večini držav zaprte oziroma obratujejo v manjšem obsegu.

“Zaradi nastale situacije smo skupaj odpustili 61 od 109 delavcev. Nekaj delavcev smo prekvalificirali na program proizvodnje plovil, v manjši meri smo se poslužili ukrepa subvencioniranja čakanja na domu,” pojasnjuje direktorica podjetja Tjaša Luin Peric.

61 delavcev od 109 so morali odpustiti v podjetju Alfa Street

Padec skoraj 40-odstoten

Dodaja, da je padec prihodkov v primerjavi z lanskim letom precejšen, skoraj 40 odstoten. Podjetje izvaja še navtični program, kjer pa je situacija, tako še pove Luin Periceva, ravno obratna, saj v letošnjem letu od prodaje plovil beležijo velik porast prihodkov: “Vendar v kolikor bi tudi na področju navtike prišlo do upada naročil, bi skupni padec prihodkov iz naslova prodaje bil večji od 40 odstotkov.” In kako se pripravljajo na morebitne hujše čase na tržišču zaradi potencialnega drugega vala okužb s covidom-19? “V podjetju smo začeli s pripravami že takoj ob izbruhu epidemije, da bi zagotovili nadaljnje poslovanje družbe. Če se bo ta situacija nadaljevala v posameznih državah tudi v prihodnjih mesecih, bodo potrebna nova odpuščanja ter reorganizacija družbe. Ne glede na situacijo ostajamo pozitivni in upamo, da se bomo lahko kmalu vrnili na stare tirnice,” sklene direktorica Alfa Streeta.

Skrajšali so delovni čas

Nič kaj rožnato ni niti v branži predelave kamna. Po besedah direktorja Andreja Kosa v znanem sežanskem podjetju Marmor beležijo 50-odstotni padec realizacije v primerjavi s preteklim letom. “Poslujemo zelo oteženo, gradbeni projekti so v pripravi ali pa so obstali, tako doma kot v tujini. Že naročeni izdelki so skladiščeni in čakajo na odpremo, ko bodo za to pripravljeni pogoji,” razloži direktor. Da bi omilili situacijo, se poslužujejo skrajšanega delovnega časa in čakanja na domu, odpuščajo še ne. Uveljavljali so tudi moratorije oziroma odlog odplačevanja dolgoročnih kreditov.

Andrej Kos, direktor Marmorja Sežana

“Poslujemo zelo oteženo, gradbeni projekti so v pripravi ali pa so obstali, tako doma kot v tujini.”

Kriza je potrkala tudi na vrata kovinske predelovalne industrije. Podjetje Manta Sežana je eno vodilnih na tem področju. V maju so bili prisiljeni dvanajst od 30 delavcev poslati na čakanje na domu. Nazaj na delo so se vrnili 1. julija. V zadnjih dveh mesecih so morali vpeljati skrajšan delovni čas. “Beležimo padec prihodkov za približno 25 odstotkov glede na isti termin prejšnjih let. Ta padec je posledica zaprtja igralniške industrije (zanjo proizvajamo ohišja igralnih avtomatov), na katero smo vezani s 50 odstotki našega poslovanja,” pojasnjuje vodja proizvodnje v Manti Elvis Opatić.

Obenem izpostavi, da je njihovo podjetje dobro stoječe in fleksibilno, ker ga lastnik, Valter Vodopivec ni izčrpaval, ampak je vanj vlagal, neprestano namreč razvijajo nove proizvode in tako dobivajo nove trge: “Zato naše podjetje nima nobene potrebe po odpuščanju.”

Koroni navkljub delali na polno, a varno

Nekaterim pa je uspelo, da so si zagotovili dovolj dela, kot, denimo, orodjarskemu podjetju Imas: “V času karantene smo v vseh oddelkih poslovali z maksimalno kapaciteto. Prepričani smo, da smo s tem in z realizacijo naročil dodatno okrepili poslovne odnose z našimi partnerji in poglobili njihovo zaupanje. V prvih sedmih mesecih leta smo celo nekoliko povečali prihodke, seveda pa smo ob tem zelo pazili na higieno, zaščito in zdravje zaposlenih ter upoštevali vse državne ukrepe,” izpostavi direktor Matjaž Trtnik.


Najbolj brano