Čokolada ni za pse in mačke

Prehrano vsake živalske vrste narekuje zgradba prebavnega trakta in pomembne razlike v njegovem delovanju. Psi in mačke se močno razlikujejo od nas, ljudi, zato moramo biti pri pripravi obrokov zanje pozorni na ustrezno sestavo hranil, predvsem pa moramo poznati živila, ki so za pse in mačke lahko škodljiva.

Prehiter način življenja nas sili v izbiro že pripravljene hrane celo za nas same, kaj šele za naše družinske člane, pse in mačke, ki pa imajo drugačne potrebe. Ker mačke niso mali psi, je že med vrstama kar nekaj razlik v potrebah. Poleg tega se potrebe razlikujejo glede na starostno obdobje, aktivnost živali in glede na individualne razlike, povezane z morebitnimi bolezenskimi stanji. Uravnotežen obrok je brez ustreznih znanj težko pripraviti, zato se pogosteje zatečemo k že pripravljeni hrani.

Ko naš ljubljenček potrebuje dietno prehrano, je smiselno, da se glede izbire posvetujemo z veterinarjem. Pogosto imajo komercialne hrane, ki jih lahko kupite v trgovinah za živali in prek spletnih trgovin, zavajajoče nazive. Ustrezno dietno prehrano, namenjeno psom ali mačkam z določenimi težavami, lahko predpiše in izda le veterinar. Včasih, ko tudi že pripravljena dietna prehrana ni primerna za posamezno žival, je potrebno obrok pripraviti doma. Podobno kot za ljudi, tudi za živali obstajajo specialisti za prehrano živali, ki vam lahko svetujejo pri sestavi ustreznih obrokov.

Glavna škodljiva sestavina čokolade je kakav, ki povzroča prebavne težave, motnje v odvajanju urina, živali postanejo hiperaktivne, lahko pa privede tudi do srčne aritmije ter živčnih motenj, ki se kažejo s tresenjem, v najhujših primerih pa lahko privede tudi do epileptičnih napadov.

Mačke so izraziti mesojedci, za razliko od psov, ki lahko in pogosteje uživajo tudi rastlinsko hrano. Kljub temu prehrane psa ne moremo primerjati z našo. Posebej moramo biti pozorni na živila, ki so za pse, pa tudi za mačke strupena, v naši prehrani pa se pojavljajo pogosto. Med zelenjavo sta na prvem mestu čebula in česen, pa tudi por, drobnjak in sorodne rastline, ki lahko glede na telesno maso živali relativno hitro privedejo do poškodbe rdečih krvničk in posledične anemije, poleg tega pa lahko povzročijo slabost in prebavne motnje, tudi več dni po zaužitju. Za živali je škodljiva tudi rabarbara, saj lahko poleg prebavnih motenj škodljivo vpliva na ledvice in živčni sistem. Poleg grozdja in seveda rozin, ki lahko privedejo do ledvične odpovedi, so za živali nevarni strupi v nekaterih sadnih koščicah, če jih pregriznejo. Večje koščice pa lahko povzročijo mehanično zaporo črevesja.

Zelo strupeno je sladilo xylitol, ki se pogosto nahaja v različnih živilih in žvečilnih gumijih. Zaradi nenadnega intenzivnega sproščanja inzulina lahko ta nadomestek izzove močan padec glukoze, v najhujših primerih posledično smrt, lahko pa privede tudi do odpovedi jeter. Tudi čokolada ni živilo, ki bi bilo primerno za pse in mačke. Glavna škodljiva sestavina čokolade je kakav, ki povzroča prebavne težave, motnje v odvajanju urina, živali postanejo hiperaktivne, lahko pa privede tudi do srčne aritmije ter živčnih motenj, ki se kažejo s tresenjem, v najhujših primerih pa lahko privede tudi do epileptičnih napadov.

Smiselno se je izogibati tudi surovi hrani, predvsem mesu in jajcem. Z njo se lahko tudi žival, podobno kot človek, okuži z nevarnimi bakterijami, kot je na primer salmonela. Med začimbami, ki se lahko neželeno znajdejo v gobcu psa ali mačke, je sol, pa tudi muškatni orešček ter s plesnimi kontaminirani razni drugi oreščki. Med pijačami sta poleg zelo strupenega alkohola za pse in mačke nevarna tudi kava in pravi čaj. Mleko in nekateri mlečni izdelki pri posamezni živali lahko povzročijo drisko, kar pa praviloma nima hujših posledic. Naj omenimo še maščobe, ki lahko poleg prebavnih težav povzročijo vnetje trebušne slinavke s številnimi lahko tudi trajnimi posledicami.

V primeru zaužitja kateregakoli strupenega živila se nemudoma posvetujte z veterinarjem. Če gre za večje količine ali za izrazito strupene snovi, pa se k veterinarju odpravite takoj po zaužitju. Preprečevanje resorbcije strupa je mogoče le kratek čas po zaužitju, s tem pa tudi preprečitev razvoja znakov zastrupitve.


Najbolj brano