Zdrave naravne pijače

Poleti naše telo potrebuje še več tekočine kot sicer. Pretežni del mora biti seveda voda, brez katere ni življenja. A poznamo še nekaj naravnih, zdravih pijač, ki lajšajo in lepšajo življenje, čeprav niso esencialne kot je voda. V mislih imam vino, pivo in naravne sokove. Pri teh pijačah pa je treba upoštevati zmernost in modrost pri pitju.

Vodo telo nujno potrebuje za normalno delovanje, saj je sestavina vseh celic. Voda je tudi topilo in transportno sredstvo vodotopnih hranilnih snovi in rudnin. V povprečju je telo zgrajeno iz 75 odstotkov vode, v možganih je še večji delež, celo do 85 odstotkov. Voda usmerja prav vsako telesno funkcijo in delovanje možganov, zmanjšuje stres, tesnobo in depresijo, napolni z mladostno energijo in pomaga premagovati utrujenost, povrne normalen ritem spanja, redči kri, veča učinkovitost rdečih krvničk in imunskega sistema. Voda pospešuje obnovitvene procese v celicah, preprečuje ali zavira bolezni, tudi degenerativne. Voda blaži menstrualne in menske težave, spodbuja nastajanje spolnih hormonov in nevrotransmiterjev, preprečuje artitis in daje očem sijaj.

Koliko vode in kdaj piti?

S staranjem začne pešati občutek za žejo in mnogi starejši niti ne vedo, da so žejni, in postajajo vse bolj dehidrirani, ne da bi se tega zavedali. Dehidracija je pogosto vzrok za migrene, glavobole in šumenje v ušesih. Ponavadi pomagajo že trije ali štirje kozarci sveže hladne vode izpod pipe. Pomanjkanje vode v telesu je tudi pogost vzrok za povišan krvni tlak, debelost, težave z artritisi, sladkorno bolezen, zaprtje, alergije in še marsikaj.

Poraba vode je različna od človeka do človeka, pri vseh pa odvisna od zunanje temperature, fizičnega napora, spola in starosti. Telo odraslega človeka v povprečju potrebuje 2,5 do tri litre vode, enakomerno razporejene čez ves dan. Seveda približno liter vode lahko dobimo s hrano, drugo moramo popiti kot svežo čisto vodo. Voda se razmeroma hitro absorbira v kri in preko nje prehaja v celice. Toda, če ji dodamo sladkor, tudi v obliki sadnega soka, potrebuje za ta prehod kar trikrat več časa.

Vino vsebuje mnogo koristnih snovi

Zanj ne moremo reči, da je nujno za življenje, marveč navdušuje človeka, ga radosti in vedri, da postane bolj družaben. Vino ima ogromno koristnih snovi, od mineralov do sadnih kislin. A najpomembnejše sestavine so zaščitni antioksidanti, polifenoli; teh je kar nekaj tisoč različnih. Vino s primerno predelavo in umnim kletarjenjem pridobimo iz grozdja. To pa je vedno zdravo in celo zdravilno. V grozdju je grozdni sladkor, ki izredno hitro prehaja v kri in “zgori” skoraj brez ostankov. Krepi srce in pomirja živce. Druga pomembna sestavina so vitamini. Grozdje vsebuje skoraj vse vitamine skupine B, veliko je vitamina C, nekoliko manj vitamina A. Grozdje je bogastvo rudnin: zlasti kalija, magnezija in mangana, nekaj manj fosforja, fluora, kalcija in železa ter drugih mikroelementov. V jagodah je precejšnja zaloga balastnih snovi, taninov ter vinske, jabolčne, jantarne in silicijeve kisline.

Najpomembnejši pa so polifenoli, zelo močni rastlinski antioksidanti, ki ščitijo pred boleznimi in ugodno vplivajo na zdravje. Odkrili so že okrog 12.000 različnih spojin. Tri najbolj učinkovite skupine polifenolov so: flavonoidi, antocianidini in resveratrol. Prav posebno vlogo ima resveratrol, ki ščiti grozdje pred napadi mikroorganizmov in preprečuje sivo plesen grozdja. In enako ščiti tudi nas. In vse, kar je bilo v grozdju, je tudi v vinu, če je bilo grozdje pravilno pridelano, predelano in vino ustrezno donegovano. To je temelj, če hočemo razumeti, zakaj je vino zdrava pijača in hkrati hrana.

Z vinom dobi hrana boljši okus. Morda je najpomembnejša vloga vina, da dopolni jedi. Vonj in okus vina predramita prebavni sistem in sprožita želodčne sokove za lažjo prebavo, posledično se poveča izkoristek beljakovin ter kalcija in vitaminov, zlasti B12. Vino spodbudi izločanje žolča in prebavnih sokov v črevesju. Zaradi obilice mineralov in vitaminov preprečuje osteoporozo. Ker spodbuja aktivnost inzulina in usmerja sladkor iz krvi v celice, je suho vino, ki ima ves sladkor prevret v alkohol, primerno tudi za sladkorne bolnike. Pri ženskah je vino dobrodošlo v meni, saj preprečuje bolezni srca in ožilja, čemur so ženske tedaj bolj izpostavljene.

Zmerno pitje vina pozitivno vpliva in krepi vse organe in ožilje, spodbuja možgane in tudi spolnost. Ob zmernem uživanju se poveča oskrba možganov s kisikom, zato bistri um, da lažje in hitreje mislimo in ustvarjamo. A pijmo z modrostjo!

Vse kar je v pivu, je zdravilno

Zmernost velja tudi za naravno pivo. Vse, kar je v pivu, je zdravilno: ječmen in druga žita, hmelj, voda in kvas. Vendar se moramo zavedati, da je ločnica med zdravilnostjo in škodljivostjo piva samo - količina. Če je pivo zvarjeno pošteno ter je nepasterizirano in nefiltrirano, je s svojimi grenčinami zdrava naravna pijača. Preprečuje dehidracijo, pomirja, kot diuretik čisti ledvice, spodbuja nastajanje mleka pri doječih materah ter delovanje želodca, jeter in žolča, krepi srčno mišico, preprečuje driske in zaprtja, celo celulit, zmanjšuje občutljivost kože na infekcije.

Naravni sveži sadni in zelenjavni sokovi

Samo sveže stisnjeni sadni in zelenjavni sokovi iz sadežev in zelenjave ali njihova kombinacija so lahko naravni in zdravi. Pripravimo si jih sproti. Med zdrave domače sokove bi uvrstila tudi bezgov sok ter jabolčni, ribezov in še kakšen sok. Ti sokovi so vir vitaminov in mineralov, ki jih telo lažje sprejme in zelo hitro prebavi, zato je njihov učinek na telo kmalu opazen. Mnogi kombinirajo sadje in zelenjavo, saj marsikateri zelenjavni sok sam po sebi ni privlačnega okusa.

Zmešajmo si nekaj napitkov z dobrimi razmerji med minerali:

> jagode, rdeči ribez, pomaranča, med in - voda

> lubenica, maline in - voda

> lubenica, pomaranče in - voda

> jagode, kivi in - voda

> jagode, breskve, jabolka in - voda

> marelice, jogurt in - voda

> jagodičje, sirotka in - voda

> kumarice, jogurt, poprova meta in - sol.

Opomba: vodo dolivamo po potrebi.


Najbolj brano