Popravili bodo cesto, ki so jo povozili tanki

Še pred koncem avgusta bodo začeli popravljati cesto proti Skadanščini. Cesto bodo tudi razširili. Na obnovo čaka že dolgo, pravzaprav že od leta 1991, ko so jo povozili tanki. Naslednja cesta na območju hrpeljsko-kozinske občine, ki jo bodo obnovili, bo verjetno slemenska - dela bodo opravljali v sklopu načrtovane gradnje vodovoda od Ilirske Bistrice do Rodika.

Cesto proti Skadanščini so prvič in zadnjič asfaltirali pred skoraj 40 
leti, zato je nova asfaltna prevleka več kot nujna.  Foto: Danijel Cek
Cesto proti Skadanščini so prvič in zadnjič asfaltirali pred skoraj 40 leti, zato je nova asfaltna prevleka več kot nujna.  Foto: Danijel Cek

SKADANŠČINA > Predvidoma od konca avgusta do oktobra bodo popravljali cesto proti Skadanščini - od odcepa z glavne ceste do vasi. Gre za odsek, dolg skoraj tri kilometre. Občina Hrpelje-Kozina bo za obnovo plačala predvidoma 408.524 evrov (z ddv). Toliko je znašala najugodnejša ponudba, podjetja CPK, ki je izbrani izvajalec. Obstoječo cesto bodo temeljito utrdili in prenovili, uredili odvodnjavanje, postavili odbojne ograje, smernike in jo razširili, je povedal Andrej Bolčič, direktor občinske uprave.

“Zdajšnja cesta je široka le dobra dva metra, bankine na obeh straneh so zvožene, da se avtomobili sploh lahko srečujejo,” pravi Igor Mlinarič iz Skadanščine. Domačini - v vasi jih živi 39 - novo cesto že dolgo čakajo. “To cesto so naredili leta 1974, najprej je bil na njej šprican asfalt, asfaltirali so jo po letu 1980. Potem pa nič več. Leta 1991 so jo povozili in poškodovali še tanki. Zdaj marsikje na njej niti ni več asfalta.”

408.524

evrov bo stala obnova in razširitev ceste proti Skadanščini

V času izvedbe del bodo cesto proti Skadanščini delno zapirali, občasno morda tudi v celoti; takrat bodo uredili obvoz po lokalnih poteh.

Naslednja, ki bo na območju občine Hrpelje-Kozina deležna obnove, bo verjetno slemenska cesta. Gre za investicijo, ki jo bodo izpeljali skupaj z državo v sklopu gradnje povezovalnega vodovoda od Ilirske Bistrice do Rodika, za kar imajo že podpisan sporazum o sofinanciranju, je pojasnil Bolčič. Trenutno pa občina v sodelovanju z vzdrževalcem cest (podjetjem CPK) pregleduje stanje občinskih cest in pripravlja plan njihove obnove v prihodnjih letih.


Najbolj brano