Izlet na Notranjsko

Zakaj bi se tudi ta konec tedna drenjali na plaži ali v vročini sopihali v kakšen hrib? Privoščite si raje izlet na Notranjsko. Društvo Drobnovratnik iz Postojne organizira v soboto brezplačen voden sprehod po Planinskem polju. Ja, to je tisto polje, ki se času poplav spremeni v jezero ...

Planinsko polje je pravi raje za ljubitelje sprehodov v naravnem 
okolju. Foto: Špela Koblar Habič
Planinsko polje je pravi raje za ljubitelje sprehodov v naravnem okolju. Foto: Špela Koblar Habič

Planinsko polje, ki leži na nadmorski višini okrog 450 metrov, je eno tipičnih kraških polj, nastalih v Notranjskem podolju. Razteza se na približno enajstih kvadratnih kilometrih površine in povezuje občine Logatec, Postojna in Cerknica. Po polju teče reka Unica, ki priteče na dan iz Planinske jame in se počasi vije do ponorov na drugi strani polja. Reka občasno prestopi bregove ter poplavi travnike in njive. Poplave si pogostejše so v pozni jeseni in zgodnji pomladi, trajajo pa od nekaj dni do dva meseca. Zaradi svoje, z letnimi časi spreminjajoče se podobe, je Planinsko polje zanimivo za vse, ki radi zahajajo v naravo. Najbolj priljubljene oblike rekreacije so sprehodi, tek, kolesarjenje, jahanje in pozimi tudi drsanje.

Društvo Drobnovratnik - ime je dobilo po hrošču drobnovratniku, ki ga je leta 1831 med raziskovanjem Postojnske jame prvi odkril Postojnčan Luka Čeč - v sodelovanju z zavodom Znanje Postojna to soboto organizira voden sprehod po Planinskem polju. Zbirno mesto je ob 15. uri na parkirišču pri gradu Haasberg pri Planini. Pohodniki se bodo po poljskih in makadamskih poteh sprehodili ob robu gozda mimo jame Škratovke do Malnov (kjer je zajetje vode za postojnski vodovod) in naprej čez reko Unico nazaj do izhodišča. “Pot je dolga tri kilometre, skupaj s postanki, razlagami in opazovanjem pa bo sprehod trajal približno tri ure. Vabljene so zlasti družine z otroki - zanje smo pripravili tudi posebno igrico prepoznavanje vrst -, saj je to priložnost, da preživijo eno prijetno popoldne v naravi,” pravi predsednica društva Špela Koblar Habič. Obvezne so prijave (še danes) na spelah16@gmail.com .


Najbolj brano