Pomen ustne higiene pri psih in mačkah

Začetnik veterinarske stomatologije v Sloveniji, upokojeni prof. Pavlica, bi rekel: “Vse se začne v gobcu.” In raziskave vedno znova tudi potrjujejo, da skrb za zdravo ustno votlino prepreči marsikatero nevšečnost in obolenje tudi pri psih in mačkih.

Skrb se začne že pri mladiču, ko ga kot vestni lastniki navajamo na čiščenje zobnih oblog (pogovorno govorimo o zobnem kamnu). Sprva se na zobeh nabirajo mehke zobne obloge, ki so urejen skupek številnih bakterij in drugih mikroorganizmov, ki povzročajo vnetje dlesni. S časom se te mehke zobne obloge spremenijo (kalcificirajo) v trde zobne obloge, za katere bo moral poskrbeti veterinarski stomatolog. Za razliko od ljudi je za čiščenje trdih zobnih oblog pri živalih potrebna splošna anestezija, saj je poseg najmanj neprijeten, v primeru napredovalih sprememb pa tudi boleč. S krone zoba obloge namreč postopno “vraščajo” med korenino zoba in dlesen (v t.i. obzobni žleb). Če oblog tudi v tej fazi ne odstranimo, se vnetje nadaljuje in v večini primerov privede do nastanka t.i. žepov ob zobeh, ki so znak napredovale in nepovratne parodontalne bolezni.

Vneto dlesen prepoznamo po intenzivni rdeči, tudi višnjevi barvi. Možne so tudi krvavitve iz dlesni. Napredovalo parodontalno bolezen pa je navado nemogoče videti brez natančnega pregleda. Zlasti z napredovalo parodontalno boleznijo prizadete živali težko jemljejo hrano, pogosto opazimo, da grižljaj po dotiku izpustijo iz gobca, ne dovolijo pregleda ustne votline, včasih opazimo tudi nepopolno zapiranje gobčka. Kadarkoli opazimo katerekoli od zgoraj navedenih težav, ne odlašajmo z obiskom veterinarskega stomatologa, ki bo ustno votlino pregledal in svetoval ustrezno zdravljenje.

Zlasti z napredovalo parodontalno boleznijo prizadete živali težko jemljejo hrano, pogosto opazimo, da grižljaj po dotiku izpustijo iz gobca, ne dovolijo pregleda ustne votline, včasih opazimo tudi nepopolno zapiranje gobčka.

S staranjem živali parodontalna bolezen večinoma napreduje; prizadeta je večina populacije starejših živali, zlasti psov majhnih pasem. Poleg oteženega jemanja hrane nemalokrat opazimo tudi izpadanje zob. Pogosto so lastniki presenečeni, da so svojega ljubljenca na “čiščenje zobnega kamna” pripeljali z vsemi zobmi, domov pa odpeljejo “škrbastega” štirinožca. Pred posegom se pri živali v splošni anesteziji poleg pregleda vsakega posameznega zoba (s posebnim inštrumentom je potrebno preveriti na primer globino “žepov”) vedno opravi tudi rentgensko slikanje zob s t.i. dentalnim rentgenom.

Slikanje stomatologu omogoča vpogled v obolenja predvsem “skritih delov” zob in procesov, ki se lahko dogajajo predvsem na zobnih koreninah. Podobno kot pri ljudeh se nato odstranijo vse zobne obloge, še posebej pomembno je, da odstranimo tiste pod dlesnijo. Zgodi se tudi, da so te edine, ki zob še zadržujejo v ustni votlini, zato tak zob izpade tako rekoč med posegom. Zavedati se moramo, da se bakterije v velikem, a omejenem številu vedno nahajajo v ustni votlini, zaradi različnih vzrokov in predvsem neustrezne higiene pa se lahko prekomerno razrastejo.

Redno čiščenje zobnih oblog in s tem tudi pregledovanje ustne votline pri našem štirinožcu nam omogoča tudi zgodnje odkrivanje rakavih obolenj. Pogostnost pojavljanja določenih rakavih obolenj v ustni votlini se med mačkami in psi razlikuje. Ne glede na živalsko vrsto pa nas vsaka, še tako drobna sprememba skrbi. Žal samo videz ne pove veliko, zato je v primeru pojava spremembe vedno potrebno čim prej k veterinarju. Za uspešno zdravljenje vedno najprej potrebujemo pravo diagnozo, do katere pa lahko pridemo le z odvzemom tkivnega vzorca. Ker odvzem vzorca poteka v splošni anesteziji, se hkrati pogosto odločimo tudi za sočasno slikanje s pomočjo računalniške tomografije, s katero natančno določimo obseg spremembe in morebitno prisotnost zasevkov. Samo natančna diagnostika omogoča ustrezno načrtovanje zdravljenja. Na naši kliniki v takih primerih plan pripravlja veterinarski stomatolog skupaj z onkologom, s čimer našim pacientom poskušamo zagotoviti najboljše zdravljenje s skrbjo za čim boljšo kakovost življenja.

Prof. dr. Nataša Tozon je predstojnica Klinike za male živali na Veterinarski fakulteti v Ljubljani


Najbolj brano