Utrdbo v Glemu je kupilo podjetje iz Švice

Na današnji dražbi nepremičnin je Mestna občina Koper prodala obnovljen obrambni stolp v Glemu. Za izklicno ceno 624.719 evrov ga je kupila gospodarska družba Fair Wage iz Švice. O njem se ne ve veliko, njena predstavnica pa po dražbi ni želela komentirati investicije.

Kaj namerava švicarsko podjetje z utrdbo v Glemu, še ni znano, saj 
njegova zastopnica po končani dražbi ni želela komentirati 
nakupa.
Kaj namerava švicarsko podjetje z utrdbo v Glemu, še ni znano, saj njegova zastopnica po končani dražbi ni želela komentirati nakupa. 

KOPER > Podjetje Fair Wage (angleška skovanka, ki pomeni pravično plačilo), ki je edino vplačalo varščino, je na dražbi predstavljala zastopnica Maja Markežič. Nakupa za medije ni želela komentirati, izvedeli smo zgolj, da je podjetje registrirano v Švici in se ukvarja s trajnostnim razvojem človeških virov.

Pooblaščenka podjetja Fair Wage Maja Markežič je priložila vsa potrebna dokazila za nakup nepremičnine na dražbi. (Foto: Denis Sabadin)

Ankarančanka Maja Markežič

Lastniki Fair Wage naj bi bili Slovenci, a doslej to podjetje še ni bilo lastnik nepremičnin v Sloveniji. Zato je pred koncem dražbe komisija pod vodstvom Melite Osvaldič morala ugotoviti, da obstaja vzajemnost pri nakupu nepremičnin med Slovenijo in Švico. Lastniki bodo v naslednjih dneh obiskali Koper in v 14 dneh sklenili pogodbo o nakupu, dodati pa bodo morali še znesek za davek na dodano vrednost in davek na promet nepremičnin. O resnosti namenov pa ne gre dvomiti, saj je že pred javno dražbo vplačalo 124.000 evrov varščine.

Iz svetovnega spleta nam je uspelo izbrskati, da je Maja Markežič Ankarančanka, ki se ukvarja s kadrovskim in poslovnim svetovanjem, dejavna pa je tudi v mreži Fair Wage, organizacije oziroma gibanja, ki se na različne načine po vsem svetu zavzema za pravično plačilo za opravljeno delo.

Javno dražba sta vodila Melita Osvaldič in Robert Šuc, nekdanji svetovalec koprskega župana Bržana. (Foto: Denis Sabadin)

Občina bo imela dobiček

Ko bo posel realiziran, bo koprska občina z nepremičninskim trgovanjem z obnovljeno benečansko utrdbo v Glemu (zgrajena je bila leta 1384) imela dobiček. Pod vodstvom Borisa Popoviča ga je leta 2017 na dražbi nepričakovano kupila za 551.000 evrov, tedanji župan pa je nakup utemeljeval z uporabo za protokolarne in turistične namene. Pri nakupu je bilo sicer veliko “megle”, saj je moral občinski svet sprejeti poseben odlok, da je lahko opravičil ta posel, kasneje pa se je izkazalo, da je v stolpu v Glemu živela tudi Polka Bošković, v tistem sklicu občinskega sveta najbolj glasna nasprotnica Popoviča. Naslednjo leto so v obnovo stolpa in njegovo opremo vložili še 67.112 evrov, kar pa je še vedno nekaj manj kot zdajšnjih 625.ooo evrov.

Novi koprski župan Aleš Bržan je že od začetka mandata zastopal povsem drugačne poglede kot njegov predhodnik. Najprej so razmišljali o oddaji v najem prek javnega razpisa, na koncu pa je prevladala odločitev o prodaji. Prenovljena utrdba je približno deset kilometrov oddaljena od Kopra. Izklicno ceno je postavil cenilec gradbene stroke.

Med ostalimi dvanajstimi nepremičninami, ki so bile na današnji dražbi, je MO Koper prodala le še parceli v Šmarjah v skupni izmeri 610 kvadratnih metrov, za kar je edini dražitelj David Hercog odštel 45.405 evrov. Ostalih deset nepremičnin, nekatere so na kar atraktivnih lokacijah, pa občina ni uspela prodati.


Najbolj brano