Polovica klubskih maratoncev prihaja s Primorske

Jubilejna 20. edicija Klubskega maratona, s katerim Radio Študent vsako leto išče zanimive in izvirne glasbene zasedbe ter jim ponudi koncertno in medijsko podporo, je zabeležila rekordno število prijav na natečaj. Med šesterico izbrancev se je uspelo prebiti tudi trem primorskim zasedbam - Spiral Mind iz Kopra, goriški Kavasutri in tržaški zasedbi Billy Clubs.

Spiral Mind - elektro bendovski prosti pad iz Kopra Foto: Eros Brajko
Spiral Mind - elektro bendovski prosti pad iz Kopra Foto: Eros Brajko

LJUBLJANA, KOPER, NOVA GORICA, TRST Ekipa Radia študent se je odločila, da tudi letos, v času novega koronavirusa, turnejo izpelje v vsakem primeru in tako tudi v teh nestanovitnih časih bendom omogoči koncertno udejstvovanje, tudi če v malo drugačnih pogojih, kot smo jih sicer vajeni.

Svež veter domače sfere

Kot pravita Ines Midžan in Dušan Bulajć, koordinatorja letošnje turneje, pri izbiri klubskih maratoncev vsako leto iščejo mlade in neuveljavljene zasedbe, ki s svojim zvokom vnašajo svež veter v domačo alternativno koncertno sfero.

Letos so prejeli rekordnih 87 prijav, med katerimi je bilo, kot pravita, kar nekaj res dobrih izvajalcev, izziv je bil zato velik, saj je na koncu treba priti do številke šest. “Marsikdo, ki bi si vsekakor zaslužil turnejo, je izpadel, a smo znotraj ekipe prepričani, da bodo ti izvajalci tako ali drugače našli pot na koncertne odre,” pravita organizatorja.

Kavasutra - goriški jazzerski prelet v kratki formaciji

Turnejo so iz pozne jeseni letos prestavili na september in konec avgusta, z vključenimi klubi pa se v prvi vrsti dogovarjajo za izpeljavo koncertov na prostem. “S tem želimo predvsem zagotoviti izvedbo koncertov v živo s publiko, če bo to le mogoče, smo pa seveda razmišljali tudi o drugih opcijah,” opisujeta Midžanova in Bulajić.

Billy Clubs - tržaški prevreti hardcorovski koktejl

Praznik glasbe za tri primorske skupine

“Taka izkušnja predstavlja možnost postaviti se na 'odskočno desko' ter 'katapultirati' lastno glasbo in ime v morje širšega občinstva, poleg tega gre tudi za druženje, spoznavanje novih ljudi in nabiranje novih koncertnih izkušenj,” opisuje Manuel Brajnik iz istrske zasedbe Spiral Mind, sogovornik pa ob tem poudarja še možnost snemanja skladb, v njihovem primeru dveh, v studiu Radia študent, ter koncert v živo, prav tako iz studia. “Organizirana turneja po slovenskih klubih pa je dragocena izkušnja za vsako še neuveljavljeno skupino,” dodaja basist.

“Že od vsega začetka igramo v živo predvsem po slovenskih klubih, takih, ki jih na italijanski strani skorajda ni več, za nas pa so najbolj pristni in sovpadajo z našo glasbo,” pa opisuje bobnar zasedbe Billy Clubs Jakob Šček in dodaja, da gre pri Klubskem maratonu za velik praznik glasbe in izbora tako raznolike ter pristne vrste kulture.

Že v izboru bendov je primorska prisotnost več kot očitna, prav nič drugače pa ne bo na turneji sami. Koncerti bodo 15. avgusta v Ilirski Bistrici, 27. avgusta v Novi Gorici, 5. septembra v Cerknem in 25. septembra v Ankaranu. Gostovali pa bodo tudi v studiu Hendrix na Radiu Koper, in sicer 16. ter 30. septembra.


Najbolj brano