Mandarić spet “pogorel” proti družini Popovič

Potem ko je lani v Ljubljani pogorel z zahtevo po vračilu skoraj pol milijona evrov, se bo ameriško-srbski poslovnež Milan Mandarić po odločitvi koprskega sodišča obrisal pod nos še za milijon evrov, ki naj bi jih posodil Solzi Popovič. Ta namreč trdi, da mu je denar naslednji dan vrnila. Sodišče Mandariću ni verjelo in je njegov zahtevek zavrnilo. Sodba še ni pravnomočna.

Odnos med Milanom Mandarićem in Borisom Popovičem ter 
njegovo družino se je iz prijateljskega spremenil v sovražnega. Foto: arhiv PN
Odnos med Milanom Mandarićem in Borisom Popovičem ter njegovo družino se je iz prijateljskega spremenil v sovražnega. Foto: arhiv PN

KOPER > “Zadeva je zrela za odločitev,” je sredi letošnjega januarja sklenila pravdo koprska okrožna sodnica Darja Morelj in slaba dva meseca kasneje zavrnila zahtevek Milana Mandarića, da bi mu morala Solza Popovič, mati nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča, vrniti 950.000 evrov, kolikor naj bi ji Mandarić posodil. “Sodba je bila izdana 3. marca, v njej je bil tožbeni zahtevek zavrnjen. Proti sodbi je vložena pritožba, zadeva pa še ni pravnomočno zaključena,” nam je pojasnila predsednica koprskega okrožnega sodišča Samanta Nusdorfer.

Odnos med Milanom Mandarićem in Borisom Popovičem ter njegovo družino se je iz prijateljskega spremenil v sovražnega. Iz prijateljskega obdobja pa izvirajo zgodbe, ki jih zdaj razčiščujejo po slovenskih sodiščih. Na ljubljanskem okrožnem sodišču je Solza Popovič lani tožila Mandarića zaradi ničnosti oz. fiktivnosti posojilne pogodbe, po kateri naj bi Mandarićevo podjetje Popovičevi leta 2007 posodilo 485.000 evrov.

950.000

evrov je bil vreden zahtevek Mandarića v koprski in

485.000

evrov v ljubljanski tožbi. Obe je Mandarić izgubil.

Pol milijona tu, milijonček tam

Popovičeva je trdila, da je denar v resnici ona posodila Mandariću, ker naj bi ga potreboval za poslovanje koprskega nogometnega kluba, posojilna pogodba pa naj bi bila le fiktivna, da bi ji z njo vrnil omenjeni denar. Mandarić je nasprotno trdil, da ji je denar v resnici posodil. Sodišče je odločilo, da je bila posojilna pogodba fiktivna, da Popovičeva Mandarićevega denarja ni nikoli dobila in da je Mandarić s pogodbo pri organih upravičil izvor gotovine. Višje sodišče o Mandarićevi pritožbi še ni odločilo.

O podobnem zapletu je minulo zimo razsojala tudi koprska sodnica. Mandarić je Popovičevo tožil za vračilo 950.000 evrov, kolikor naj bi ji februarja 2007 posodil. Mandarić je trdil, da je denar v resnici potreboval njen sin Boris Popovič, da mu je kot prijatelju pomagal, kot jamstvo pa naj bi mu ponudili lokale v Žusterni, ki jih je družina Popovič prodajala Termam Čatež. “Rekli so, da bodo v nekaj dneh dobili denar in mi ga takoj vrnili,” je dejal Mandarić.

Prejšnji mesec novo sojenje

Prejšnji mesec se je na koprskem sodišču končalo novo sojenje, na katerem so razsojali o tožbi podjetja Toko Line, ki v Mandarićevem imenu od Solze Popovič terja 600.000 evrov. V bistvu gre za prvo posojilo v višini 450.000 (o katerem je razsodilo že ljubljansko sodišče) z dodanimi obrestmi. Sodba bi morala biti znana še pred koncem poletja.

V času, ko sta se Milan Mandarić in Boris Popovič veselila v vlakcu, sta se zapletla v razmerja, zaradi katerih se 13 let kasneje preganjata po sodiščih. Foto: arhiv PN

Podpisal, da mu je vrnila

Odvetnik Branko Gvozdić, ki je zastopal Solzo Popovič, je potrdil, da ji je Mandarić takrat res nakazal denar, da pa mu ga je naslednji dan vrnila v gotovini. Gvozdić je izpostavil, da je pomoč v resnici potreboval Mandarić, in sicer denar v gotovini. Zato da je Popovičevi nakazal 950.000 evrov, ona pa da mu jih je dvignila in naslednji dan vrnila.

Mandarić je celo podpisal izjavo, da je od Solze Popovič prejel 950.000 evrov v gotovini, kar je najverjetneje najbolj prevesilo odločitev sodišča v korist Popovičeve. Mandarić je na sodišču sicer zatrdil, da je izjavo podpisal le zato, ker ga potem dalj časa ni bilo v Sloveniji, in da mu je njegov takratni odvetnik Franci Matoz obljubil, da bo ta dokument varno shranjen pri njem. Izjava se je kasneje znašla v rokah Borisa Popoviča, kjer je še danes.

Hkrati pisal posojilo in vračilo

Mandarić je na sodišču dejal, da je bila ta izjava Matozova vstopnica za vrnitev k Popoviču in ga obtožil izdajstva. “Meni je bilo logično, da je pogodba fiktivna, če je istočasno podpisal listino, da je nakazan denar že prejel,” je na sojenju povedal Matoz. Tudi odvetnik Denis Zobarič, ki je takrat v Matozovi pisarni pripravil sporno predpogodbo in izjavo, je povedal, da je istočasno pisal pogodbo in potrdilo, da je bil denar vrnjen. “Pojasnili so mi, da gre za fiktiven posel. Kot sem takrat razumel, naj bi Mandarić potreboval gotovino,” je povedal Zobarič.

Da Mandarić nikoli ni posloval z gotovino, pa so pričali arhitekt Marko Apollonio in Mladen Rudonja, ki je Mandarića pripeljal v Koper in ga spoznal s Popovičem. Na drugi strani pa je hčerka Solze Popovič Laura Ban pričala, kako je s svojo mamo v njeni spalnici pripravljala kupčke denarja, jih spenjala z elastikami in izročila Mandariću. Na vprašanje odvetnika Jerneja Kosa iz odvetniške pisarne Carmen Dobnik, ki je zastopala Mandarića, kaj je mama potem naredila z nakazanim denarjem, je odgovorila, da je poplačala neke kredite in druge obveznosti.


Najbolj brano