Boštjan Koritnik: “Karkoli bo aplikacija prinesla, bo pozitivno”

Slovenska mobilna aplikacija za obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom se bo imenovala #OstaniZdrav. Podjetje RSteam, ki nemško mobilno aplikacijo prilagaja slovenskim potrebam, naj bi svoje delo končalo do konca julija. Nato bo treba počakati še na Apple in Google, da dovolita prenos aplikacije prek svojih trgovin.

Minister Boštjan Koritnik poudarja, da ne gre za sledilno aplikacijo.   Foto: Jana Krebelj
Minister Boštjan Koritnik poudarja, da ne gre za sledilno aplikacijo.  Foto: Jana Krebelj

LJUBLJANA > Minister za javno upravo Boštjan Koritnik poudarja, da mobilna aplikacija ne bo razkrila niti lokacije niti identitete okužene osebe. Zavrača tudi trditve, da bi si moralo mobilno aplikacijo naložiti vsaj 60 odstotkov prebivalstva, da bi bila ta učinkovita. Čim več, tem bolje, a mobilna aplikacija naj bi imela pozitivne učinke že, če jo uporablja deset odstotkov prebivalstva. “Kar koli bo doprinesla ta aplikacija, bo pozitivno. Že ena oseba, ki bo zaradi tega prej obveščena, da je bila v rizičnem stiku, bo lahko prilagodila svoje vedenje in ravnanje ter bila pozorna na simptome,” pravi Koritnik.

Aplikacija bo del mozaika

Epidemiologi v mobilni aplikaciji vidijo pomoč pri obvladovanju epidemije. “Ta aplikacija ne bo odrešitev. Ta aplikacija bo del mozaika skupaj z ostalimi ukrepi, distanco, maskami,” pravi vodja centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel. Vsi ti ukrepi skupaj nam bodo omogočili, da kljub virusu še naprej živimo v odprti družbi.

Na izračun izpostavljenosti vplivajo številni parametri, na primer moč signala in dolžina stika z okuženo osebo.

Epidemiologi bodo še naprej opravljali svoje delo, jim bo pa aplikacija pomagala obvestiti tiste ljudi, ki jih sami z epidemiološko poizvedbo morda ne bi našli. Aplikacija bo posamezniku, ki ga bo obvestila o tem, da je bil v tveganem stiku, dala tudi navodila, kako naj se obnaša. Priporočila mu bo spoštovanje vseh varnostnih ukrepov. “Najbolj pomembno pa bo, da naj oseba opazuje znake okužbe. Če se pojavi, kakršen koli znak, značilen za covid-19, naj se posvetuje z izbranim zdravnikom,” pravi Fafangel.

Z vnosom kode obvestiš stike za nazaj

Dodatna naloga, ki jo bodo po uvedbi aplikacije prevzeli epidemiologi, bo, da bodo okuženi osebi, ki bo imela aplikacijo, dali naključno desetmestno kodo. Koda bo aktivna eno uro, okuženi pa se bo sam odločil, ali jo bo v tem času aktiviral in s tem obvestil vse telefone, s katerimi je bil v tveganem stiku v zadnjih 14 dneh. “To pomeni, da mora biti ta aplikacija naložena na naše telefone, ko smo še zdravi, tako da ko nekdo zboli, lahko obvestimo stike za nazaj,” pravi Fafangel.

Boštjan Koritnik

minister za javno upravo

“Kar koli bo doprinesla ta aplikacija, bo pozitivno.”

Niti epidemiologi niti kdo drug ne bo obveščen, ali je oseba, pri kateri je bila potrjena okužba, v aplikacijo res vnesla kodo. Podatki, koliko tveganih stikov je bilo obveščenih, ne bodo na voljo, saj bo sistem temeljil na komuniciranju med telefoni prek sistema bluetooth. Edini podatek, na katerega se bo mogoče zanesti, bo, koliko ljudi si je namestilo aplikacijo na svoj pametni telefon.

Kdaj jo bo mogoče prenesti?

Točnega dneva, kdaj si bo mogoče namestiti aplikacijo, še ni. Podjetje RSteam, ki za slovenske potrebe prilagaja nemško aplikacijo, bo vse potrebno za njen zagon pripravilo do konca julija, nato pa bo treba počakati še nekaj časa, da Google in Apple aplikacijo odobrita in jo uvrstita v svoje trgovine. Primož Cigoj, direktor podjetje RSteam lahko že po dosedanjih pripravah in testiranjih zagotovi, da bo uporaba aplikacije enostavna, aplikacija pa na telefonu ne bo zasedla veliko prostora in ne bo trošila preveč baterije.

Nemška aplikacija ima težave

Nemška aplikacija za obveščanje o stikih z okuženimi Corona-Warn-App na številnih mobilnih napravah ni delovala pravilno, je razkril nemški časnik Bild. Ministrstvo za zdravje je pojasnilo, da jim je težava znana, zagotovili pa so tudi, da je aplikacija kljub temu delovala. Aplikacija na številnih napravah z operacijskim sistemom android ni pravilno obveščala o stikih z okuženimi, bodisi so obvestila prihajala pozno bodisi jih ni bilo. V ozadju namreč ni delovala avtomatična posodobitev. Ta je delovala le, ko je bila aplikacija odprta. Na koliko napravah ni delovala, ni znano.

“Vse, kar je treba narediti, je vključiti bluetooth,” osnovni napotek, kako hoditi po svetu z mobilno aplikacijo #OstaniZdrav, daje Cigoj. Na takšen način bo telefon komuniciral z vsemi ostalimi telefoni, ki imajo naloženo aplikacijo in vključen bluetooth. Podatki o morebitnem tveganem stiku bodo na telefone tistih, ki bodo imeli mobilno aplikacijo, prišli z enodnevnim zamikom. Za osveževanje podatkov o tveganih stikih bo treba vključiti prenos podatkov ali wifi.


Najbolj brano