Uredili bodo šolski okoliš

Čeprav naj bi bil center odličnosti zasebnega zavoda InnoRenew CoE, katerega vodilni partner je Univerza na Primorskem, na območju Kampusa Livade zgrajen šele septembra prihodnje leto, zavod že sodeluje z izolsko občino. Pripravil je idejno zasnovo za ureditev okoliša OŠ Livade.

Ob OŠ Livade naj bi InnoRenew CoE  uredil pilotsko   tematsko pot 
iz  lesenih delov, tako da bi jo učenci lahko uporabljali  kot poligon 
ali del šolskega dvorišča.    Foto: Mirjana Cerin
Ob OŠ Livade naj bi InnoRenew CoE uredil pilotsko tematsko pot iz lesenih delov, tako da bi jo učenci lahko uporabljali kot poligon ali del šolskega dvorišča.  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > “Ugotavljamo, da imamo ob tej osnovni šoli veliko prostih zunanjih površin, ki jim primanjkuje vsebin in bi otroke spodbujale h gibanju, druženju in raziskovanju prostora,” utemeljuje vodja urada za družbene dejavnosti Kristina Zelić.

Šlo naj bi za pilotni projekt urejanja zunanjih šolskih površin, na katerih naj bi vzpostavili tematsko pot, sestavljeno predvsem iz lesenih delov, in bi jo učenci lahko uporabljali kot poligon ali pa del šolskega dvorišča. S tem bi spodbujali njihovo gibanje v okolju in učenje v naravi, tematska pot bi bila njihov prvi stik z različnimi področji znanosti. “Učenje naravoslovnih vsebin je uspešnejše, če poteka v naravnem okolju. Idejno zasnovo projekta je šola že predstavila staršem učencev in občini in so jo dobro sprejeli,” meni direktorica zavoda Andreja Kutnar.

Počivalšek za muzej ribiške industrije

Župana in gradbišče InnoRenew CoE je v petek obiskal tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Ob tej priložnosti je podpisal pismo o nameri za vzpostavitev Interaktivnega muzeja ribiške industrije Slovenije na območju nekdanje tovarne Argo, ki ga je pred njim (sredi junija) podpisala že ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec. Oba sta se zavezala, da bosta občini tudi z evropskim denarjem pomagala urediti muzej, ki predvideva obnovo in opremo ostankov nekdanje tovarne.

Čeprav morajo stroške še opredeliti, jim je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec v petek naznanila, da bo evropski denar, za katerega bi se lahko potegovali, na voljo že konec leta. Vsaj tako so sporočili iz kabineta izolskega župana Danila Markočiča.


Najbolj brano