Skrivajo stike, obolevajo tudi med karanteno

Minuli teden sta med 104 potrjenimi okuženimi z novim koronavirusom le dva vnesena, glavnina je posledica verižnega prenosa in novih lokalnih žarišč. NIJZ ob spoštovanju priporočil prosi vse novo odkrite okužene, naj ob popisu stikov podatkov ne prikrivajo. Nova aplikacija za sledenje okuženih naj bi zaživela v avgustu in bo prostovoljna.

NIJZ prosi vse novookužene, naj ne prikrivajo svojih stikov, saj je 
to zelo nevarno za širjenje okužb. Foto: Anze Malovrh/STA
NIJZ prosi vse novookužene, naj ne prikrivajo svojih stikov, saj je to zelo nevarno za širjenje okužb. Foto: Anze Malovrh/STA

LJUBLJANA > Ukrep o vročanju odločb o karanteni že na meji se obrestuje, narašča tudi število odločb v lokalnih okoljih. Večina karanteno spoštuje, kar intenzivno preverjajo inšpektorji. Zdravstveni inšpektorat je do zdaj opravil približno 6000 nadzorov spoštovanja karantene in 260 nadzorov v gostinskih lokalih. Zadnje dni raste število okužb med tistimi v karanteni ter samoizolaciji in število lokalnih žarišč okužbe. “Virus med poletjem na svoji moči ne izgublja,” je včeraj opozorila namestnica vladnega govorca Špela Horjak. Konec minulega tedna je tako v Odrancih izbruhnilo žarišče v vrtcu. Aktivno je tudi še žarišče v Hrastniku.

Vse več lokalnih okužb in obolelih v karanteni

Se je pa zmanjšalo število vnesenih okužb. V minulem tednu sta med 104 potrjenimi primeri okuženih le dva vnesena, v 77 primerih gre za okužbo z lokalnim virom, kjer so posamezni okuženi okužili več kot eno osebo. Gre za verižno širjenje zaradi druženja na porokah, rojstnodnevnih praznovanjih, vse pogosteje tudi v podjetjih, ko okuženi okuži sodelavce.

104

nove potrjene okužbe je NIJZ registriral v minulem tednu

2

okužbi izmed njih sta bili vneseni iz tujine

“Vse prebivalce prosimo, naj bodo odkritosrčni, ko ob testiranju popisujemo vse njihove kontakte. Te okuženi vse pogosteje skrivajo. Kar je glede širjenja okužbe in varovanja zdravja prebivalstva škodljivo,” opozarja namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager. Dodaja, da je nujno treba spoštovati odločbo o karanteni in samoizolaciji.

Aplikacija v avgustu

Nova aplikacija za sledenje okuženim, ki bo prostovoljna, bo nared sredi avgusta. Do konca meseca bo posredovana v objavo na spletni trgovini App Store in Google Play, ki bosta opravili tehnične in varnostne preglede. “Slovenska aplikacija temelji na nemški. Zavračam očitke, da bo uporabnikom sledila. Uporabnika bo le opozorila, če je bil v zadnjih 14 dneh v stiku z okuženo osebo. Računamo, da bo v spletni trgovini na voljo sredi avgusta. Ker bo prostovoljna, ne potrebuje zakonske podlage. Jo bomo pa, glede na razmere, kasneje lahko dopolnjevali in nadgrajevali,” je povedal minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Aplikacija ne bo delovala na sistemu GPS in ne bo omogočala shranjevanja geolokacijskih podatkov. Tako bosta ob srečanju z drugim uporabnikom pametna telefona samodejno izmenjala naključno šifrirani kodi, ki bosta telefonu sporočili le, da sta se dve osebi srečali, za koliko časa in kakšna je bila razdalja med njima. Ne bosta pa razkrili imena ali lokacije srečanja. Informacije bodo izbrisane po dveh tednih. “Če bo uporabnik aplikacije ugotovil, da je okužen, se bo sam odločil, ali to vnesti v aplikacijo. Če bo, bo NIJZ potrdil njegovo unikatno kodo, preostalim uporabnikom pa bo sporočeno, da so bili v stiku z okuženo osebo,” opisuje minister.

Bistveno je preprečiti stike

Po podatkih NIJZ med karanteno veliko ljudi zboli za covid-19. Med 7. in 20. julijem so tako okužbo potrdili pri 49 osebah, ki jim je bila odrejena karantena. Če ti ljudje ne bi bili v karanteni, ne bi prekinili celotne verige prenosa okužbe in okuženih bi bilo še veliko več ljudi.

Prilagoditev aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi za operacijska sistema iOS in Android, ki temelji na nemški aplikaciji Corona-Warn-App, bo opravilo podjetje RSteam.


Najbolj brano