Ohranjajo zdrav duh v zdravem telesu

Pred dnevi so se članice Društva Šola zdravja zbrale na regijskem posvetu in srečanju s skupinami, ki delujejo na Goriškem. Letno nagrado so podelile Jožici Gerbec iz skupine Most na Soči.

Srečanje na Mostu na Soči  so članice seveda izkoristile tudi za 
vadbo ob jezeru.
Srečanje na Mostu na Soči so članice seveda izkoristile tudi za vadbo ob jezeru.  

GORIŠKA > Zaradi varnostnih ukrepov, ki so še vedno aktualni, so posvet opravili v dveh terminih in na dveh lokacijah. Najprej so se srečale v prostorih KS Žapuže z vodilnimi skupin Ajdovščina in Vipava, nato pa še z vodstvi skupin Most na Soči in Tolmin. Predsednica društva Zdenka Katkič in sodelavke Bernardka Krnc, Brigita Grubič in Neda Galijaš so prisotne seznanile z delovanjem društva (registriranih je 4836 članov, povprečna starost pa je 69 let) in izpeljavo dejavnosti v trenutnih razmerah. Poudarili so pomen jutranje vadbe 1000 gibov, ki se je v korona času izkazal kot odličen primer preventive, saj v njihovih vrstah niso zabeležili nobenega primera okužbe s covidom-19. Njihova posebnost je, da telovadijo zunaj, na prostem, na javnih površinah, na varni razdalji in ne uporabljajo nobenih pripomočkov.

Na regijskem posvetu v Mostu na Soči so podelili nagrado in priznanje za leto 2019, ki jo Društvo Šola zdravja podeljuje zaslužnim članom prostovoljcem. Prejela jo je članica Jožica Gerbec iz skupine Most na Soči. Na Goriškem sicer deluje šest skupin Šole zdravja, in sicer v Ajdovščini, Novi Gorici, Vipavi, Mostu na Soči in Tolminu, pa tudi v Sežani, kjer telovadijo po metodi 1000 gibov. Po vsej Sloveniji so skupine Društva Šola zdravja razširjene v 83 občinah kjer imajo že več kot 220 skupin. Društvo Šola zdravja spodbuja redno gibanje in telesno vadbo, ohranja zdravje za samostojno življenje, skrbi za povečevanje deleža gibalno dejavnega prebivalstva. Poudarjajo, da njihove dejavnosti “vračajo voljo do življenja osamljenim in starejšim osebam, krepijo psihofizično kondicijo starejših, preprečujejo potek kroničnih bolezni ter prispevajo k zmanjšanju tveganja za razvoj depresivnih in anksioznih motenj.”


Najbolj brano