Minister Boštjan Koritnik: Nestrinjanje v vladi je, a ne zaradi strankarske pripadnosti

Ob petkovem obisku v Kopru smo se pogovarjali z ministrom za javno upravo Boštjanom Koritnikom. Zagotavlja, da so nedavno javno naročilo za prilagoditev mobilne aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi izpeljali maksimalno transparentno. S sodelovanjem v vladi Janeza Janše je zadovoljen, saj se z ministrskimi kolegi ukvarjajo z rešitvami težav, preglasovanje, v katerem SMC večkrat ne zmore uveljaviti svojih interesov, pa je del demokracije, pravi.

Boštjan Koritnik, minister za javno upravo: “Sam se bom odločil 
med kandidati, ki bodo dobili zeleno luč uradniškega sveta, v čigar 
delo se ne spuščam. Upam le, da bo čimveč ustreznih kandidatov 
za načelnika UE Koper.” Foto: Finance
Boštjan Koritnik, minister za javno upravo: “Sam se bom odločil med kandidati, ki bodo dobili zeleno luč uradniškega sveta, v čigar delo se ne spuščam. Upam le, da bo čimveč ustreznih kandidatov za načelnika UE Koper.” Foto: Finance

Podpisali ste pogodbo za za prilagoditev mobilne aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom s podjetjem RSteam, ki je vredna 4016 evrov. Postopek je bil zelo hiter, presenetila je tudi nizka cena.

“Tudi sam sem zasledil določeno mero skepse v javnosti. Mi smo poskrbeli za kar se da transparenten postopek, bistveno bolj transparenten, kot je običajno za evidenčna naročila. Vsako leto v državi poteka več kot milijon evidenčnih naročil, torej do vrednosti 40.000 evrov, in ta niso javno objavljena. Mi smo vnaprej napovedali zainteresirani strokovni javnosti, med njimi Digitalni koaliciji Slovenije, Gospodarski zbornici Slovenije, več fakultetam, Inštitutu Jožef Štefan, da bo ta poziv objavljen. Kljub kratkemu roku, ki so nam ga nekateri nato očitali, smo dobili šest ponudb, dve sta bili neustrezni, med preostalimi pa so izbrali omenjeno družbo. Tudi pogodbo z izbranim izvajalcem smo na mojo izrecno željo takoj po podpisu v celoti objavili na spletni strani ministrstva.”

Boštjan Koritnik

Minister za javno upravo

“Sam se bom odločil med kandidati, ki bodo dobili zeleno luč uradniškega sveta, v čigar delo se ne spuščam. Upam le, da bo čimveč ustreznih kandidatov za načelnika UE Koper.”

Ali stojite za tem izborom in lahko zatrdite, da je izbrano podjetje zanesljivo in bo za omenjeni znesek pravočasno pripravilo delujočo aplikacijo?

“Poziv smo oblikovali zelo natančno, saj so druge države, med njimi Nemčija, od katere bomo povzeli te rešitve, to aplikacijo že izvedle. Pri tem ljudje pozabljajo, da ne gre za razvoj nove aplikacije, tega se s 4000 evri res ne bi dalo narediti. Tu gre samo za pripravo vmesnika - klienta, za povezavo med aplikacijo in bazami NIJZ. Ne gre za zelo zahtevno nalogo. Izbrana družba tudi ima zahtevane reference, saj je med drugim pripravila tudi aplikacijo za cobiss. Pogodba je zavezujoča in zato verjamem, da jo bomo do 1. avgusta imeli možnost naložiti na mobilne naprave, vsaj testno, saj moramo potem dobiti še odobritev družb Apple in Google.”

Želi imeti možnost izbire več kot enega kandidata

V petek ste odprli nove prostore koprske upravne enote, ki pa še nima načelnika s polnimi pooblastili. Kdaj ga boste imenovali?

“Prejšnji minister je imel tri razpise in se nikoli ni odločil za imenovanje načelnika. Tudi v mojem mandatu je bil en razpis, ko je preko uradniškega sveta prišla le ena oseba. Brez predsodka do kvalificiranosti te osebe sem preprosto človek, ki si želi izbiro, konkurenčnost. Moj občutek je bil, da je bolje, če v miru najdemo vršilca dolžnosti, ki bo vodil upravno enoto v času selitve in adaptacije na novo okolje. G. Dodiču se zahvaljujem za delo, ki ga opravlja. Tudi pri odločitvi o začasnem vršilcu dolžnosti sem opravil razgovora z dvema vodjema največjih oddelkov, a druga kandidatka ni bila zainteresirana za prevzem začasnega vodenja upravne enote. Potem smo takoj izvedli nov razpis. In res se je na ta razpis prijavilo osem oseb, kar je praktično več kot na vse prejšnje razpise skupaj.”

Ali obstaja možnost, da izberete kandidata, ki ne bo dobil pozitivnega mnenja uradniškega sveta?

“Ne, to je zakonska zahteva. Sam se bom odločil med kandidati, ki bodo dobili zeleno luč uradniškega sveta, ki je povsem neodvisen organ, zato se v njegovo delo ne spuščam. Upam le, da bo čim več ustreznih kandidatov, da bom lahko izbral najbolj primerno osebo.”

Meje volilnih okrajev bodo še izboljšali

Vaše ministrstvo bo v teh poletnih mesecih imelo precej dela tudi s pripravo sprememb volilnih okrajev, s katero bi zadostili odločbi ustavnega sodišča o volilnem sistemu. Kakšno rešitev boste pripravili?

“Gre za zelo zahtevno materijo. Stranka SMC, ki ji pripadam, se je v preteklosti zavzemala za uvedbo relativnega prednostnega glasu, a to ni dobilo dovolj podpore. V duhu državotvornosti smo se odločili, da se ne bomo vkopali na okope in bomo skušali najti rešitev, ki bo po eni strani uresničila ustavno odločbo, po drugi strani pa dobila zadostno politično podporo. Posvet pri predsedniku državnega zbora minuli teden je pokazal, da je bilo v prejšnjih predlogih nekaj pomanjkljivosti. Razločevati je treba med številom volilcev in številom prebivalcev, merila, ki jih je potrebno upoštevati, so tudi geografska, zgodovinska, kulturna povezanost ... S kolegi na ministrstvu bomo najprej postavili mrežo sedanjih volilnih okrajev, nato mrežo občin, ki izražajo neko zgodovinsko povezanost, nato pa bomo morali najti najboljše rešitve za anomalije glede velikosti ob upoštevanju vseh meril. Kakšen bo rezultat, še ne vemo, vsi pa mislimo, da bo tako lažje priti do za večino sprejemljive rešitve kot v prejšnjih poskusih.”

Kako to, da ste na isti dan kar štirje ministri SMC obiskali istrske občine?

“Gre za golo naključje, vsekakor prijetno, res pa je, da vsi tovrstne dogodke načrtujemo ob koncih tedna, tako da se pogosto zgodi, da se z različnimi ministri na isti dan najdemo v istem kraju ali regiji.”

Z ministri SDS dobro sodeluje

Kakšne so vaše izkušnje pri sodelovanju z največjo koalicijsko partnerico, ki pogosto uveljavlja svoje politične zahteve kljub nestrinjanju s strani svojih partnerjev?

“Sam nimam izkušenj v politiki, tako da težko primerjam, kako je bilo prej. Jaz sem osredotočen na delo v mojem resorju in verjemite mi, da mi dela nikakor ne zmanjka. Če neka naloga terja sodelovanje s kakšnim drugim ministrom, z njim sodelujem kot z resornim ministrom in ga ne jemljem kot ministra neke druge stranke.”

Odločitve te vlade in izjave predsednika vlade so marsikdaj popolnoma nasprotne od mnenj SMC. Zgleda, kot da svojega mnenja ne morete uveljaviti.

“To ste vi rekli, to ni moje mnenje. Bistvo demokracije je, da imamo različna mnenja. SMC kot liberalna stranka ne le, da dopušča, temveč tudi spodbuja različna mnenja. To je pot napredka, tudi dvom v lastna prepričanja je v tem smislu zelo koristen. Seveda se kdaj zgodi, da se ne strinjamo, ampak moj občutek ni, da bi bilo to nestrinjanje na podlagi strankarske pripadnosti, temveč samo, kako vidimo rešitev določenega problema. Ta vlada pa je usmerjena v reševanje problemov, to pa lahko potrdim iz lastne izkušnje.”


Najbolj brano