Poletne kožne težave

Letos se poletna vročina še kar izmika, kar je za naše pasje prijatelje še kako dobrodošlo. Še posebej to prija psom z dolgo in gosto dlako, pri katerih se pogosteje pojavi omejeno vnetje kože.

Sprva je koža le pordela in vlažna, zaradi srbeža pa si psi takšno mesto intenzivno ližejo in praskajo. Ljudska “ne-modrost” je, da si živali rano zližejo, kar seveda ne drži. Čeprav drži, da slina vsebuje tudi varovalne sestavine za sluznico ustne votline, je v njej prava “armada” različnih bakterij, ki na poškodovani koži najdejo primerno gojišče za bujno razmnoževanje. Tako se sprva rahla odrgnina spremni v gnojno rano, kar prepoznamo po rumenkasti rahlo lepljivi oblogi. Ker je površina pasjega jezika groba, se z nadaljnjim lizanjem poglablja globina poškodovane kože na prizadetem mestu, bakterije pa prodirajo vse globlje in v najhujših primerih lahko preidejo tudi preko vseh varovalnih plasti kože v podkožje. Na videz dramatičen potek pa je mogoče relativno preprosto rešiti tudi z ustrezno domačo oskrbo.

Takoj ko opazimo, da se žival intenzivno liže ali praska na določenem mestu, razmaknemo dlako, če je mesto še vedno prekrito z dlako, in ocenimo videz ter obseg poškodbe. Prvo pravilo je, da je treba preostanek dlake na prizadetem območju in v najmanj dvocentimetrskem robu postriči do kože. Najbolje bomo to opravili z električnim aparatom za striženje, s katerim je delo opravljeno hitro in temeljito, poleg tega pa je najmanj možnosti, da bi ob tem žival dodatno poškodovali.

Takoj ko opazimo, da se žival intenzivno liže ali praska na določen mestu, razmaknemo dlako, če je mesto še vedno prekrito z dlako, in ocenimo videz ter obseg poškodbe.

Ker je tako vnetje kože za psa tudi bolj ali manj boleče, se striženja lotimo najprej v okolici in postopno preidemo do samega centra spremembe. Odstranitev dlake omogoča čiščenje, površina je bolj zračna, preprečimo pa tudi zlepljanje dlake v okolici in prenos bakterij v “soseščino”. Postriženo ali obrito območje, pri čemer nikoli ne uporabimo britvic, saj te preveč poškodujejo povrhnjico kože, nato očistimo. Če imamo možnost, je zmerno tuširanje najboljša izbira. V nasprotnem primeru lahko na prizadetem mestu pridržimo gazo, namočeno z razkužilnim pripravkom, in rahlo obrišemo. Po zaključenem razkuževanju pa mesto speremo z vodo in s taponiranjem mesto osušimo. Površine nikoli ne drgnemo, da ne bi bakterij zanesli v globlje plasti.

Kot razkužilo lahko uporabimo zelo blago raztopino peroksida (ne več kot 1%), razkužila na osnovi alkohola ali katero podobno sredstvo, o čemer se posvetujemo z veterinarjem ali s farmacevtom. Praktično vsa razkužila so vsaj rahlo pekoča, zato računajmo, da naš pasji družinski član toalete ne bo ravno vesel, a vam bo vsaj njegova koža kmalu hvaležna. Prav zaradi pekočega občutka razkužilni pripravek speremo. Za spiranje potrebujemo običajno tekočo vodo. Sterilna fiziološka raztopina ni potrebna, saj gre za kožo, na kateri so ves čas normalno prisotne bakterije in tudi po našem čiščenju se bodo tam kmalu naselile. Da boste imeli boljši občutek, lahko navadno pitno vodo pred uporabo tudi prekuhate, s čimer boste zagotovili sterilnost. Seveda jo pred uporabo ohladite na primerno temperaturo.

Takšne spremembe na koži so z nekaj malega izkušnjami vsakega veterinarja takoj prepoznavne. V klinični praksi jih kratko in z eno besedo imenujemo “hot-spot”. Izraz izvira prav iz dejstva, da so te običajno okroglaste spremembe na koži pojavljajo pretežno v vročih poletnih dneh, k pogostejšemu pojavljanju pa prispeva še gosta dlaka, še posebej, če odmrle dlake nismo pravočasno izčesali, lahko se pridružijo še piki raznih insektov ali podobni dejavniki, ki kožo vzdražijo. Antibiotičnega zdravljenja prizadete živali ne potrebujejo.

Z nekaj dobre volje in pravega pristopa zato ne boste potrebovali pomoči veterinarja. V kolikor pa menite, da “operaciji” doma niste kos, pa nikar ne odlašajte z obiskom pri veterinarju. Z vsakim dnem bo ob neukrepanju rana večja in bolj gnojna. Pa še nasvet: če je le mogoče, za nekaj dni preprečite praskanje in lizanja, za kar boste potrebovali zaščitni ovratnik, na tačke pa lahko namestite nogavičke, ki bodo preprečile poškodbe zaradi krempljev.


Najbolj brano