Dokler gre po moje, po starem ...

Sonce, morje, plaža so pomembne prednosti poletja. Ker pa nas letos ogroža novi koronavirus, moramo spoštovati ukrepe za njegovo omejevanje. Kar zdaj nadzirajo in kaznujejo tudi inšpektorji. Tako ni več brezmejne brezskrbne sproščenosti. Ni več vseeno, kako razgrneš brisačo in ali se drenjaš.

Letos si vse več obiskovalcev plaž svoj kotiček išče na primerni razdalji. Še vedno je tudi veliko takih, ki po dobri stari navadi rinejo povsod, da bi si objestno izborili prostor. Presenečeni so, ko jih drugi glasno opozorijo na spoštovanje predpisane razdalje. Zlasti mladi in najstniki se norčujejo: “Glej tečnobo, zahteva distanco!” Se pa ti predrzneži takoj, ko se prikaže ali inšpektor ali redar, potuhnejo in umaknejo drugam.

Ob krepitvi dvoma v vlado bo kredibilnost začela izgubljati tudi stroka. Ljudje ne bodo več verjeli, da jo vodita le znanost in resnica.

Opozorila in priporočila stroke ter glasnikov odločevalcev se doslej niso toliko obrestovala, kot se začenjajo zdaj, ko vemo, da se lahko kadarkoli kjerkoli pojavi inšpektor. Drugi val epidemije krepi tudi zaskrbljenost zaradi vnovičnega širjenja okužbe. Podatek, da skoraj vsak dan kdo pristane na infekcijski kliniki, vzbuja strah. Hkrati se poraja vprašanje, kako lahko vlada dopusti, da se ta klinika še naprej sooča z neprimernimi razmerami za delo; stavba je stara 120 let. Ob tem je prav ta klinika ključna v boju z okužbo in res rešuje življenja. A o tem njeni zaposleni ne leporečijo! Zato šokira podatek, da vlada predlaga, da bi za posodabljanje vojske namenila 780 milijonov evrov v naslednjih petih letih! Orožje pred zdravjem in življenji torej.

Ta in vrsta drugih vladnih nerazumnih odločitev so pripomogli h krepitvi skepse o “koronasceni” v Sloveniji. Vse pogosteje je slišati, da je prikazovanje razmer lažno zlasti zato, da si lahko vlada tlakuje pot v avtoritarno in avtokratsko odločanje, ker uvaja popolni totalitarizem s popolnim nadzorom nad vsemi in vsakomur. Čas namenja izumljanju načinov, kako ljudi svobodne volje in duhá onemogočiti, utišati, zamenjati. Nekateri so celo prepričani, da so izmišljeni celo podatki o številu dnevnih testiranj. Testiranih naj bi bilo, pravijo, kmalu skupaj več, kot je v Sloveniji prebivalcev. Ob tolikšni krepitvi dvoma v vlado bo kmalu kredibilnost začela izgubljati še stroka. Ljudje ne bodo več verjeli, da jo pri delu vodita le znanost in iskanje resnice.


Preberite še


Najbolj brano